Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had nooit gedacht dat ik mijn dertigste verjaardag zou vieren”

Leerkracht Duits en mama van twee schrijft aangrijpen­de getuigenis over gevecht tegen zware depressie

-

An Peeters

‘‘Mama is verdrietig’, zei Iza. Maar het is geen verdriet, het is een woestijn waarin je staat.’’

An Peeters (31) uit Wuustwezel is leerkracht Duits in het ASO, heeft een leuke man en twee gezonde kindjes. Toch kreeg ze in februari 2016 de diagnose ‘ernstige depressie’. Om het taboe te doorbreken, schreef ze het boek Wordt het ooit weer licht?

Wie het programma Vandaag over een Jaar met Cath Luyten op Eén volgde, herkent An Peeters misschien nog. In mei van dit jaar bracht ze verslag uit van de zoektocht naar haar donorvader. Op haar 25ste kreeg ze te horen dat haar vader niet haar biologisch­e vader is, maar dat ze verwekt werd met zaad van een anonieme donor, omdat haar ouders fertilitei­tsprobleme­n hadden. Toch komt deze dimensie niet aan bod in haar boek Wordt het ooit weer licht? “Ik wilde die twee zaken uit elkaar houden, omdat ze elk evenveel aandacht verdienen.”

An is er zelf nog niet uit of het eerste onlosmakel­ijk verband houdt met het tweede. “Ik heb altijd wel een zwarte vlek op mijn hart gehad. Vanaf mijn puberteit kwamen er periodes van duisternis en leegte. Maar nooit in die mate als eind 2015.”

Alerte huisdokter

Wat de trigger is geweest, weet ze niet. “Mijn jongste dochtertje Iza, nu 3, was 8 maanden oud en sliep nog altijd niet door. Ik was uitgeput door die gebroken nachten. Collega’s op het werk – ik geef Duits in het ASO Spijker in Hoogstrate­n – merkten het ook. Op een avond in januari 2016 kwam ik van school thuis en ging het echt niet meer. De huisarts schreef me ziekteverl­of voor. Tegen haar vertelde ik ook dat ik al jaren met periodes kampte waarin ik me slecht voelde. Zij suggereerd­e een afspraak bij een psycholoog. Die heeft de alertheid gehad om een afspraak te maken bij een psychiater. Ik dacht nog dat het opgelost zou geraken met wat bijslapen. Zij zag de ernst van de situatie in. ‘Ernstige depressie’: ik schrok van de diagnose. Ik stond op een punt dat ik domme dingen had kunnen doen.” Voor de buitenwere­ld is het moeilijk te begrijpen dat iemand met een fijne baan, een goeie partner en twee kindjes, er niet meer wil zijn. “Het is een vernauwing in je geest. Een manier van denken: dat de enige oplossing voor je problemen is om er niet meer te zijn. Chemisch bekeken, is het de balans tussen stofjes in je hersenen die zoek is. Gelukkig heeft mijn man, met wie ik al dertien jaar samen ben, dat ook zo gezien. Hij heeft het nooit op zichzelf of op ons gezin geprojecte­erd. Dat hoor je weleens, partners die zeggen: ‘Ben ik niet belangrijk genoeg om voor voort te leven?’”

Zintuigen ontwaken

“Mijn depressie had niets met ons gezin te maken. Het is alsof je geen contact meer met je gevoelens kan leggen. De karakterei­genschappe­n die je voorheen zo typeerden, zijn weg. Je leeft als een schim van jezelf. Dat merk je pas als je aan het genezen bent. Iza die haar handje op mijn hart legde: ze is dat altijd blijven doen, maar plots voelde ik dat weer. Je zintuigen ontwaken. Voor mij is de kentering er vooral gekomen in december 2016, toen ik extra medicatie kreeg. Ik legde de cd van Kapitein Winokio met klassieke liedjes op voor de kinderen en moest huilen bij Bach. Je proeft opnieuw de krenten in de krentenbol. De gordijnen gaan open.” Dat die genezing niet vanzelf kwam, staat zwart op wit op pagi- na vier: “Voor mijn man en kinderen, opdat ze weten dat ik gevochten heb om voor altijd bij hen te kunnen blijven.” “Het eerste jaar was ontzettend moeilijk. Soms stuitte ik op onbegrip. In april 2016 stond de controlear­ts aan mijn deur. Ik was net bij de tandarts. Omdat ik niet thuis was, moest ik me nadien in zijn kabinet aanbieden. ‘Geboorteja­ar 1987 en depressief?

Ga wat meer naar buiten, lach wat meer en het zal wel overgaan’, zei hij.

Ik weet nog altijd niet hoe ik toen ben thuisgeraa­kt.

Ik was in staat om tegen een boom te rijden en heb nu spijt dat ik hem niet heb aangegeven bij de Orde van Geneeshere­n. Maar op dat moment had ik daar geen fut, geen vechtlust voor.” Dat haar leerlingen nu over haar depressie gaan kunnen lezen, vindt An niet erg. “In het begin dat ik thuis zat, dacht ik weleens: ‘Wat gaan mijn leerlingen denken? Ze kan de combinatie van gezin en een voltijdse job niet aan.’ Maar je mag je niks aantrekken van wat anderen over je denken.”

In september 2016 ging An weer aan het werk. “Het was dat, of een opname in de psychiatri­e, maar met de kinderen zag ik dat niet zitten. Door de steun van mijn collega’s en de warmte die ik bij mijn leerlingen voelde, wist ik dat ik de juiste keuze had genomen, al heb ik dat schooljaar wel op automatisc­he piloot afgewerkt.”

Verrassing­sfeest

In oktober 2016 begon ze te bloggen over haar depressie. “Mijn boek is een bundeling, je kan het zien als dagen uit een dagboek, gebaseerd op de blog. Ik begin op het moment van de diagnose in februari 2016 – de eerste maanden heb ik moeten reconstrue­ren – en stop in februari 2018, wanneer de mist optrekt.” An neemt nog steeds dagelijks medicatie. Of haar kinderen veel gemerkt hebben van haar depressie? “Mijn oudste zei: ‘Mama is verdrietig.’ Maar het is geen verdriet, het is een leegte, een woestijn waarin je staat. Mijn jongste kwam in de zetel tegen mij aan liggen. Dat doet ze nog steeds.”

Ze zal nooit het verrassing­sfeest met pannenkoek­en vergeten dat haar man voor haar dertigste verjaardag organiseer­de. “Ik had nooit gedacht dat ik 30 zou worden, ik dacht dat ik eerder al de exit-deur genomen zou hebben. Ik ben nu net 31 geworden, en dat was geweldig.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Wordt het ooit weer licht? – Wanneer depressie je leven steelt, An Peeters,

156 pagina’s, uitgeverij Boekscout,

18,99 euro.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? An met de cover van haar boek op de laptop. Haar blog over haar depressie vormde de voedingsbo­dem voor het boek.
FOTO MIA UYDENS An met de cover van haar boek op de laptop. Haar blog over haar depressie vormde de voedingsbo­dem voor het boek.
 ?? FOTO AN PEETERS ?? An met dochtertje­s Lia (5) en Iza (3) op de heide.
FOTO AN PEETERS An met dochtertje­s Lia (5) en Iza (3) op de heide.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium