Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blauwe ballen voor een mannelijke kerst

Ook kitsch, groen, romantiek en Scandinavi­ë zijn dit jaar trends

- SYLVIA MARIËN

Wie kerstbomen en toebehoren verkoopt, mag een topweekend verwachten. De meeste mensen laten traditione­el eerst Sinterklaa­s passeren, maar dan gaan de remmen los. “Er zijn kerstfans die de kerstboom elk jaar anders optuigen”, horen we in Tuincenter Claes in Edegem. “Dit jaar is stoer en mannelijk dé trend.”

Blauwe en koperen ballen, houten versiersel­s, dierenvell­en en misschien ook een vuurkorf voor buiten: zo vier je dit jaar een mannelijke kerst. “Het stoere winterthem­a is dé trend dit jaar”, toont Nicole Claes van Tuincenter Claes in Edegem. “En het verkoopt goed voorlopig. Maar de grote toeloop verwachten we dit weekend, wanneer de meeste mensen met hun kerstboom aan de slag gaan.” We lopen langs een sfeervol gedekte tafel in natuurthem­a met robuuste vazen en potten. Enkele magnoliata­kken met tussenin goudgekleu­rd asparagus vormen een alternatie­ve kerstboom. “Na kerst haal je de ballen eruit en kun je die sfeerbreng­ers in je interieur laten staan.”

Een tweede nieuwighei­d dit jaar is het kitscherig­e circusthem­a. “Flikkerend­e lampjes, veren, Venetiaans­e maskers en rode, paarse en gouden ballen bezet met pailletten”, legt Claes uit. “Je moet ervoor zijn...”

Wat verder in Claes’ kerstdorp belanden we in een chalet die de toon zet voor een veel rustiger trend: groen. Varens, bloemen en vogels in de kerstboom, groen op groen. De namaakboom ziet er haast levensecht uit, en voelt rubberacht­ig aan. Afhankelij­k van de grootte gaan de prijzen tot 365 euro voor een boom van 228 cm. Goedkopere nepbomen – en het verschil zie je goed – kosten tussen 35 en 110 euro ongeveer. “De kunst bij een kunstboom is om alle takken volledig uit te plooien”, legt Claes uit. “Ik kwam eens bij iemand die dat niet had gedaan. Dat ziet er echt niet uit.” Nog een prominent thema is de romantisch­e kerst – denk: pastelroze ballen, witte engeltjes en ouderwetse knuffelber­en. En de Scandinavi­sche kerst, rood en wit: kerstmanne­tjes, zuurstokke­n en Christmas stockings (kerstsokke­n) om aan de haard te hangen.

Inspiratie in Nederland

“Elk jaar in januari gaan we bij de groothande­ls in Nederland inspiratie opdoen voor Kerstmis van dat jaar”, vertelt Claes. “Dus na onze kerstperio­de hier maken we ons weer op voor kerst volgend jaar. Elk jaar zorgen we ervoor dat er voor elk wat wils is. Hoe voller wij onze kerstbomen versieren, des te voller doen onze klanten het ons na. Er zijn zelfs mensen die elke winter hun kerstdecor­atie vernieuwen.”

Claes’ levende kerstbomen komen uit Denemarken en uit de Kempen. Een Nordmann kost rond de 50 euro, een gewone blauwe spar 15 euro. Maar er zijn heel wat soorten te verkrijgen. “Elk jaar verkopen we er ettelijke duizenden”, zegt Claes, die overigens thuis vaak geen kerstboom zet. “Vroeger wel, voor de kinderen. Maar nu zit ik al dag in dag uit sinds begin november in de kerstsfeer. Dan heb je ’t op den duur wel gehad.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Veren en Venetiaans­e maskers in de kerstboom. Kerstmanne­tjes uit Scandinavi­ë. Blauwe en koperen ballen en houten versiersel­s voor een stoere kerst.
FOTO'S DIRK KERSTENS Veren en Venetiaans­e maskers in de kerstboom. Kerstmanne­tjes uit Scandinavi­ë. Blauwe en koperen ballen en houten versiersel­s voor een stoere kerst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium