Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MICHAEL ROBOTHAM

-

MICHELLE MARLY

Mademoisel­le Coco en het parfum van de liefde, Brandt, 319p

★★★èè

Een roman over ’s werelds beroemdste parfum, dat ruikt naar meer. De Duitse Michelle Marly schreef met Mademoisel­le Coco en het parfum van de liefde een internatio­nale bestseller. Het verhaal begint in 1919. De toen 36jarige Coco Chanel verliest haar minnaar Boy Capel bij een ongeluk. Alleen hun gezamenlij­ke laatste wens kan de gereputeer­de modeontwer­pster uit haar lethargie wekken: het ontwerpen van een eigen parfum. Dat Coco geen kaas had gegeten van de parfumerie, schrikte haar geenszins af. Ook als ontwerpste­r was ze niet geschoold: eerder dan haar revolution­aire kledingstu­kken te schetsen aan de tekentafel, plooide ze de stoffen op een levende mannequin tot het gepaste model. Marly vertelt levendig hoe Chanel zich ophoudt in artistieke kringen. Ze krijgt een relatie met Stravinsky en via die Russische connectie ontmoet ze Dimitri Romanov, een verarmde prins. Hij zet haar op het spoor van parfumier Ernest Beaux, die de aanzet geeft voor haar iconisch geurwater: Chanel N° 5. Los van een kleurrijke biografie van de ontwerpste­r, is deze roman een ode aan haar moed. “Niemand schrok meer van een vrouw die een rijbroek droeg of rookte. Dankzij haar.” ★★★★è

Gelauwerd in binnen- en buitenland, werkt de Australisc­he thrillerau­teur Michael Robotham gestaag voort aan zijn intelligen­t oeuvre. De andere vrouw is alweer het negende deel van een reeks waarin klinisch psycholoog Joe O’Loughlin en diens vriend, ex-rechercheu­r Vincent Ruiz, de hoofdrol spelen. Gerenommee­rd chirurg William O’Loughlin, de vader van Joe, ligt na een aanslag op zijn leven in coma. Wanneer Joe aan zijn ziekbed verschijnt, zit daar een voor hem onbekende dame. Zij stelt zich voor als Olivia, sinds twintig jaar Williams partner. Dat komt bij Joe, die het als parkinsonp­atiënt zelf almaar moeilijker krijgt, bijzonder hard aan. Bij zijn weten is zijn vader immers al zestig jaar samen met zijn moeder Mary. Wie is deze vrouw die zo onbedaarli­jk zit te huilen? Is ze echt Williams levensgeze­llin of zit er een heel ander verhaal achter? Maar nog veel belangrijk­er: wie zit er achter de moordaansl­ag? Joe en Vincent gaan, tot groot ongenoegen van de politie, zelf op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Robotham laat zich in dit boek van zijn meest intimistis­che, verfijnde zijde zien. Zijn observatie­s en dialogen zijn als vanouds raak en helder, maar er zit ook een hoge graad van weemoed in deze ongewone thriller.

STRIP

PETER VAN DONGEN, TEUN BERSERIK, YVES SENTE

Blake en Mortimer - De vallei der onsterfeli­jken (deel 1), Dargaux-Lombard 1, 64p

★★èèè

Deze überklassi­eke stripreeks blijft relatief trouw aan het erfgoed van E.P. Jacobs, overleden in 1987. Nu zijn het atypische strips die toch een trouw publiek vinden, niet vies van leeswerk, beschrijve­nde teksten en nostalgie. In dit eerste deel van een tweeluik neemt de Belgische scenarist Yves Sente de lezer terug naar het prille begin. Terug naar de tijd van het apocalypti­sche Het geheim van de Zwaardvis, het debuut van Blake en Mortimer, die uiteindeli­jk de hoofdstad van de Aziatische dictator BasamDamdu van de aardbodem vegen. Maar hoe ontsnapt hun eeuwige tegenstand­er Olrik, de perfide raadsman van de keizer? Zo komen we terecht in het China van de burgeroorl­og tussen nationalis­ten, communiste­n en krijgshere­n. Én in een ingewikkel­de jacht op een ruim tweeduizen­d jaar oud manuscript. Dat blijkt van groot belang te zijn voor de geschiedsc­hrijving van China. Het tekenwerk van Nederlande­rs Peter Van Dongen en Teun Berserik is prima en zit dicht tegen de stijl van Jacobs uit zijn piramidenp­eriode. Al zijn sommige actiescène­s licht overdreven. Maar de twee kunnen ondanks hun gezwoeg de lectuur niet redden wanneer de vertelling veel en veel te omstandig is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium