Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malariamug velt ‘The Legend’

- JENS VANCAENEGH­EM, JONAS MAYEUR

Tienvoudig wereldkamp­ioen Stefan Everts (46) ligt op intensieve. Een malariamug kreeg The Legend te pakken toen hij in Congo was om te racen voor het goede doel. Op advies van Belgen ter plekke nam Everts geen preventiev­e medicatie. Hij was al twee weken terug in België toen hij met spoed naar het ziekenhuis moest.

Begin deze week werd Everts met spoed opgenomen in het ziekenhuis van Hasselt, maar omdat de dokters daar de ziekte niet meteen onder controle kregen moest hij naar Leuven. Volgens een onbevestig­d bericht van Sporza zouden artsen hem in een kunstmatig­e coma houden. De boosdoener is een besmette malariamug die Everts naar alle waarschijn­lijkheid stak in Congo. De motorcross­er trok half november voor vijf dagen naar het Afrikaanse land om deel te nemen aan de 4 uur van Lubumbashi, een uithouding­srace ten voordele van Mikembo-Mukini, een vzw die onder andere scholen bouwt in de regio.

Everts reed samen met Luikenaar Thierry Klutz als eerste over de finish, na een loodzware race door de hete brousse. Achteraf werd zijn racejas geveild voor bijna 5.000 euro. “Toen we samen terugkeerd­en naar België was er nog niets aan de hand”, zegt Klutz, die net als Everts geen preventiev­e medicatie nam tegen malaria. “Belgen die in Congo wonen hadden gezegd dat het niet nodig was. Het was volgens hen voldoende om naar het ziekenhuis te gaan wanneer we symptomen van malaria zouden krijgen.” Een gevaarlijk­e tactiek, zeggen dokters. “Jammer genoeg kan het heel snel gaan”, zegt professor Steven Callens, expert infectiezi­ekten van het UZ Gent. “Het gebeurt dat iemand op twaalf uur tijd van kerngezond naar doodziek gaat.”

Het is duidelijk dat de situatie van Everts ernstig is, maar zijn familie wil voorlopig geen details kwijt. Everts was de week voor zijn trip naar Congo nog met vrouw en kinderen naar Jamaica geweest. Het is niet uitgeslote­n dat hij daar de ziekte opliep, ook al is dat land minder risicovol voor malaria.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium