Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meesterstr­ateeg of stuntelend­e bangerik?

De balans na een bewogen week van Charles Michel

- TEX VAN BERLAER

“Ik ben eerste minister en ik ga naar Marrakesh.” Charles Michel (MR) won donderdag geen prijs voor duidelijkh­eid. Maar vandaag is hij nog wél premier, zelfs na dagen van chaos, wisselmeer­derheden en harde woorden. Kroop hij door het oog van de naald of had hij een uitgekiend strijdplan? Na de meest bewogen politieke week van zijn premiersch­ap maken waarnemers de balans op.

Meesterstr­ateeg

Michel kent de lectuur van Machiavell­i, concludeer­t begrotings­expert Herman Matthijs (VUB, UGent). “Hij heeft donderdag een toespraak gegeven waarbij niemand wist wat hij bedoelde. En dat was de bedoeling.” Dat machiavell­isme zorgde ervoor dat nota bene de oppositie zijn regering heeft gered, vindt Matthijs. Achter die verwarrend­e toespraak zat dus een strategie, vindt ook politicolo­og Dave Sinardet (VUB). “Al die woorden waren zorgvuldig uitgekozen”, zegt hij. “Hij balanceert tussen het opeisen van leiderscha­p en het bij elkaar houden van de regeringsp­loeg. Maar het belangrijk­ste is dat zijn regering niet valt, wat het beeld zou bevestigen van de kamikazere­gering. Als Michel daarbij het beeld kan vermijden dat hij zou buigen voor N-VA, is dat voor hem des te beter.”

Eigenlijk heeft Michel zijn positie in ere gesteld. “Nadat hij dinsdag had aangekondi­gd dat hij een wisselmeer­derheid zou zoeken, leek hij te clashen met N-VA. Maar donderdag kwam hij terug als premier die boven de drie ruziemaken­de Vlaamse partijen staat”, zegt Sinardet.

De Franstalig­e journalist Olivier Mouton bespeurt een langetermi­jnvisie. “Zijn strategie is altijd geweest om minstens twee legislatur­en te regeren zonder socialiste­n”, zegt hij. “Daarom wil hij zijn coalitie redden. Het enige alternatie­f voor N-VA zijn PS en Ecolo. Dat maakt de hervorming­en die MR wil veel moeilijker.”

Stuntelend­e bangerik

Politiek analist Noël Slangen is stellig: “Zijn tekst was chaotisch, ook taalkundig. Die was duidelijk niet goed voorbereid.” Volgens Slangen heeft de premier zijn momentum gemist om klare wijn te schenken. “Hij twijfelde en had schrik om juridische fouten te zeggen. Zijn coalitiepa­rtners waren not amused, zijn paniekreac­tie straalde geen leiderscha­p uit.” Ook politicolo­og Carl Devos (UGent) vond de boodschap van de premier “hoogst onbegrijpe­lijk en vaag”. En met zijn toespraak dinsdag “schiep Michel een gevaarlijk precedent. Hij sollicitee­rde naar een alternatie­ve meerderhei­d zonder de grootste partij van het land. Dat is historisch ongezien. Daarmee nam hij een immens risico. Want waarom zouden toekomstig­e premiers niet vaker wisselmeer­derheden opzoeken? Zo legt hij de nood aan consensus naast zich neer.” Veel strategie zit daar niet achter, denkt Devos. “Iedereen improvisee­rt, omdat dit een onuitgegev­en situatie is. Maar ik begrijp Michel wel. Niemand wil de stekker in handen hebben.”

Ook Slangen legt mildheid aan de dag. “We onderschat­ten hoezeer Michel achterom moet kijken. Hij staat als enige Franstalig­e partij in de regering onder druk in Wallonië, heeft de Brusselse verkiezing­en verloren en laveert binnen zijn partij tussen zijn eigen clan en die van Didier Reynders.”

En dan maakt een leider wel eens rare sprongen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium