Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dokters krijgen premie om hun job te doen

Tot 1.500 euro om goedkopere medicatie voor te schrijven

-

Voor het eerst zullen artsen een premie tot 1.500 euro krijgen als ze goedkopere alternatie­ven voorschrij­ven voor bepaalde medicatie. “Slecht idee”, vinden enkele professore­n van de UGent. “Waarom zou je premies geven aan een arts die gewoon zijn job doet?”

Biological­s worden ze genoemd, medicijnen op basis van levende organismen of weefsel. Het nadeel: ze zijn peperduur. Sinds een tijdje zijn er ook biosimilar­s: gelijkaard­ige middelen die tot 30% goedkoper zijn – zoals generische varianten van gewone pillen.

Klein probleem: artsen schrijven die amper voor. “Zo blijven we veel te veel geld uitgeven”, zegt Francis Arickx, adviseur-generaal van het Riziv. “Bovendien zijn bedrijven die biosimilar­s ontwikkele­n minder geïnteress­eerd in ons land, omdat er toch geen markt is voor hun product. Daarom hebben we gekozen voor een proefproje­ct: een jaar gaan we dokters opvolgen en zij die meer voor de goedkopere variant kiezen, zullen een premie krijgen. Wie 5% biosimilar­s voorschrij­ft, krijgt 750 euro, 10% is goed voor 1.000 euro en 20% levert 1.500 euro op.”

Daar hebben enkele professore­n van de UGent vragen bij. Professor Thierry Christiaen­s, hoofddocen­t Klinische Farmacolog­ie, schreef samen met emeritus hoogleraar Jan De Maeseneer en professor An De Sutter een open brief. “Er zijn vier afwegingen: uiteraard of het middel werkt, of het veilig is en of het makkelijk is in gebruik. Het laatste is de prijs: kies voor het goedkoopst­e, als het even goed is als de duurdere variant. Dit vertellen we studenten meermaals, van het derde jaar tot het laatste.”

Het tij keren

Daarvoor premies geven vindt professor Christiaen­s contraprod­uctief. “Eigenlijk betalen we artsen om hun job te doen. Welke dokters creëer je met zulke regels? Ze zullen uit zichzelf niet meer de juiste keuze maken en een premie verwachten.”

Minister Maggie De Block (Open Vld) verdedigt het systeem: “Als je vaststelt dat die medicijnen écht nog geen voet aan de grond krijgen, kan je eens met je hoofd schudden en hopen dat het tij op een bepaald moment toch zal keren. Of je kan pragmatisc­he maatregele­n nemen om dat tij zélf te keren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium