Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May overleeft maar blijft beschadigd achter

- (jvde)

De Britse premier Theresa May had gewaarschu­wd voor chaos mocht de Conservati­eve Partij haar wegstemmen. Een strategie die heeft opgeleverd, want ze kreeg 200 van de 317 stemmen achter zich bij de vertrouwen­sstemming gisteren.

Theresa May blijft dus partijleid­er en premier, ondanks haar hobbelige parcours in de hele Brexit-affaire. Wat ook een rol speelde in haar overwinnin­g: de aankondigi­ng dat ze niet zal deelnemen aan de parlements­verkiezing­en in 2022 en het gebrek aan een geschikte opvolger.

May erkende gisteravon­d in een korte toespraak voor Downing Street 10 dat “een aanzienlij­k aantal collega’s” had tegengeste­md. Maar ze bleef erbij dat de partij moet doorgaan met het regelen van de Brexit.

Dat May de stemming heeft overleefd, betekent niet dat haar problemen van de baan zijn. Het voltallige parlement moet nog zijn zegen geven over de Brexit-deal. De premier stelde die stemming uit omdat de afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland in slechte aarde vallen bij de harde Brexiteers. Op de Europese top vandaag en morgen hoopt ze op toegevinge­n zodat ze ten laatste op 21 januari met het akkoord naar het parlement kan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium