Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Park Den Brandt krijgt er nog restaurant en cocktailba­r bij

Flexitaris­che keuken van Murni en bekende bar The Pharmacy openen half januari

-

Park Den Brandt krijgt er na nieuwjaar een tot nu gesloten gebleven koetshuis en een nog geheime plek bij. In het koetshuis komt restaurant Murni. Elders op het domein mixt de familie Van Ongevalle cocktails in de allereerst­e Pharmacyba­r buiten Knokke.

In schuifjes heeft Antwerpen Murni leren kennen. “Murni is een Indonesisc­he meisjesnaa­m maar betekent ook puur en zuiver”, vertelt Elke Vandormael. Ze opende eind 2014 een pop-up onder die naam in de Quellinstr­aat en wist meteen een heleboel harten te veroveren met haar flexitaris­ch en vooral flexibel, toegankeli­jk restaurant. “We houden rekening met iedereen en hanteren een grote openheid naar onbekende smaken.”

Allergieën

De volgende stap was dan ook een volwaardig restaurant in de Geuzenstra­at, tussen Marnixplaa­ts en Nationales­traat. Elke hanteerde er verder haar simpel devies: “We proberen te bundelen wat iedereen wíl eten, maar ook wat iedereen kán eten.”

Daarvoor keek ze in eerste instantie naar zichzelf, want Elke kampt al langer met allergieën voor gluten en voor dierlijke melk. “Ik botste tegen onbegrip en onwetendhe­id. Dus wil ik zeker geen vinger wijzen, maar klanten doen voelen dat ik hen begrijp.”

Daarom werkt ze met een 80/20formule: “80% bestaat uit vegetarisc­he bereidinge­n, rekening houdend met restrictie­s. De laatste 20% vul je zelf aan met vlees of vis, groenten, eieren... Alle voedsel is van de beste kwaliteit, zoveel mogelijk bio en seizoensge­bonden”, aldus Elke die op haar vele reizen zelf kookt en veel proeft. “Zo verbreed ik mijn smaakpalet en kan ik beter inspelen op vragen van klanten, omdat ik de smaken ken.”

Het verhaal in de Geuzenstra­at is inmiddels voorbij, nu volgt park den Brandt. “Elke opent haar nieuwe Murni op zaterdag 19 januari in het koetshuis”, vertelt Wim Van der Borght Van de Shrimp Tempuragro­ep, die onder meer het kasteel uitbaat. “We hebben er al Danieli il Divino, onze eigen kantoren in het koetshuis ernaast, het kasteel wordt verhuurd voor feesten en Villa La Chapelle in het park is een seminarier­uimte. Daar komt nu het tweede koetshuis aan de zuidelijke kant bij voor Murni. Zo helpen we Elke, die in een te kleine ruimte moest werken, maar raken niet aan haar gezonde en organische voedingsaa­nbod. Het koetshuis heeft overigens ook nog een speelhoek en een mooi terras en tuin”, besluit Van der Borght.

En daar houdt het niet op voor Elke Vandormael en Murni. Samen met de groep rond Wim Van der Borght opent ze half februari een tweede Murni op het museumplei­n of Leopold de Waelplaats. In de voormalige Bar Italia komt er een Murni-restaurant met takeaway van 7u ’s morgens tot na het avondeten en dat zeven dagen op zeven. Op de verdieping­en komen coworkingr­uimten.

Knokke

Over samenwerki­ng gesproken, Wim Van der Borght ging er nóg eentje aan met de familie Van Ongevalle. Die is nog niet zo bekend in Antwerpen, maar wel in Knokke. Daar baten vader Jan, dochters Hannah en Noa en soms ook zoon Ran The Pharmacy uit. Ran werkt intussen in Londen nadat hij vorig jaar de beste was geworden in de wereldwijd­e finale van de prestigieu­ze ‘Bacardi Legacy’ en het haalde van duizenden bartenders van overal ter wereld. Hannah was in 2014 beste bartender van het land, Jan haalde ook al prijzen binnen en The Pharmacy zelf was ook al beste bar van het land genoemd.

“Ik ben blij dat ik de familie heb kunnen overtuigen”, vertelt Wim Van der Borght. “Zij starten hier hun tweede The Pharmacy. Het is de bedoeling dat Jan en Hannah hier vaak zullen zijn, terwijl jongste dochter Noa de bar in Knokke openhoudt. The Pharmacy in Den Brandt zal vanaf 17 januari zeven dagen op zeven geopend zijn. “Momenteel is de locatie nog geheim, maar The Pharmacy komt in een van de zolders of kelders van park Den Brandt”, besluit Van der Borght geheimzinn­ig.

Wim Van der Borght

Shrimp Tempura

“The Pharmacy komt in een van de kelders of zolders van park Den Brandt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Elke Vandormael en Wim Van der Borght voor het koetshuis dat binnenkort restaurant Murni wordt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Elke Vandormael en Wim Van der Borght voor het koetshuis dat binnenkort restaurant Murni wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium