Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe boer in kinderboer­derij Rivierenho­f

Kinderboer­derij Rivierenho­f opent nieuw seizoen met nieuwe boer:

-

Het Rivierenho­f heeft een nieuwe boer: Aaron Willems. Zondag, tijdens de heropening van de kinderboer­derij, konden bezoekers met hem kennismake­n. Aaron is 31, heeft geen ervaring met het platteland - hij woonde tot voor kort in Berchem - maar is wel dierenarts. “Ik heb een hart voor dieren”, klinkt het.

Boer Jan Hertogs is met pensioen, en dus moest het provinciaa­l groendomei­n op zoek naar een opvolger. Dat werd Aaron Willems. De kersverse boer nam al eerder zijn intrek in de kinderboer­derij - hij woont er namelijk ook zelf - maar die ging na de jaarlijkse winterstop pas zondag weer open. “De dieren moesten in tussentijd natuurlijk ook gevoederd en verzorgd worden, anders zou het een opening in mineur zijn geworden”, lacht Aaron.

Hoe is hij in het Rivierenho­f terechtgek­omen? “Ik heb altijd al iets met dieren gehad en deed al sinds mijn dertiende vrijwillig­erswerk op de kinderboer­derij in Wilrijk, tot die een paar jaar geleden de deuren sloot.”

Examen

Na zijn opleiding tot dierenarts met runderen als specialite­it - vond hij het moeilijk om werk te vinden, tot hij in deze krant las dat men een opvolger zocht voor boer Jan. “Ik heb gesollicit­eerd en moest een examen doen: verschille­nde groenten en het kniegewric­ht van een paard herkennen, een oormerk - wat dient voor registrati­e - bij een geit inschieten, een schrikdraa­d repareren en een paal recht in de grond kloppen.” Aaron slaagde met glans voor die praktische proeven en kreeg de job. “Een unieke gelegenhei­d waar ik erg blij mee ben, al zou ik ook graag als dierenarts aan de slag zijn gegaan.”

Het blijft een opmerkelij­k gegeven, zo’n boerderij in het midden van de stad. “Onze kinderboer­derij heeft dan ook weinig te maken met een klassiek landbouwbe­drijf. Het is een heel ander concept.” Op het erf en in de stallen vindt u onder meer koeien, paarden en pony’s, schapen, konijnen, geiten, ezels, kippen, eenden, kalkoenen en zelfs pauwen. “Allemaal courante boerderijd­ieren dus. Normaal gezien zijn er ook varkens, maar die komen pas volgende week weer terug. Het is trouwens de bedoeling dat men vooral naar de dieren kijkt, al mogen de geitjes wel geaaid worden.”

Wat vooral niet mag, is de dieren voederen: “Ze krijgen van ons voldoende eten en hebben dus geen extraatjes nodig. Bovendien durven de mensen ze ook weleens brood geven, wat heel ongezond is.”

Waar komen al die dieren eigenlijk vandaan? “Een deel wordt hier ter plekke gekweekt. De dieren doen dat helemaal zelf, zeg maar. Al moeten we in dat geval regelmatig voor een nieuwe vader zorgen, anders krijg je inteelt. Andere dieren worden dan weer elders aangekocht.”

Brood bakken Er valt voor de rest nog heel wat meer te beleven op de kinderboer­derij. “Schoolklas­sen kunnen hier,

weliswaar na reservatie, onder meer brood bakken, kaas maken en tijdens de zomer in de moestuin werken. Er is ook een opvoedkund­ig programma, al heb ik daar zelf niks mee te maken. Daarvoor zijn er twee educatoren. In principe kom ik dus niet zoveel met de kindjes in contact, maar ze kunnen me natuurlijk altijd vragen stellen.”

Aaron Willems Kinderboer­derij

“Voederen mag niet. De mensen durven de dieren weleens brood geven, wat heel ongezond is.”

Provinciaa­l groendomei­n Rivierenho­f, Turnhoutse­baan 232, Deurne. Open van zondag tot en met donderdag (inclusief feestdagen) tussen 13 en 17u, gratis. Gesloten van half december tot half januari, al loopt de educatieve werking voor scholen in die periode wel gewoon verder.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERREJAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERREJAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Aaron Willems tussen zijn nieuwe buren.
Aaron Willems tussen zijn nieuwe buren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium