Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Padel = tennis? Rechter beslist

Padel Vlaanderen dagvaardt Tennis Vlaanderen over subsidies

-

Is het nu een aparte sport of een doorslagje van tennis? Wat zeker is: padel is een hype en zelfs de snelst groeiende sport in Vlaanderen. Dat succes leidt tot een rechtszaak tussen Padel Vlaanderen en Tennis Vlaanderen over wie de nieuwe hype én de bijbehoren­de subsidies mag claimen. “Wij waren eerst.”

“Maar wij zijn beter.”

Je spreekt het dus uit als ‘padèl’, met de klemtoon achteraan. En tennisclub­s kunnen niet snel genoeg velden aanleggen voor deze jonge sport, een soort kruising tussen tennis en squash.

“Het is de snelst groeiende sport in Vlaanderen”, zegt Gijs Kooken van Tennis Vlaanderen. “Je zit al snel aan zes- tot zevenduize­nd mensen die het ondertusse­n in competitie spelen of lid zijn van een club. Tel daar nog eens een veelvoud bij die het af en toe speelt voor de lol. We hebben al 65 clubs die in totaal 140 toernooien organisere­n. Dan weet je dat je met een megasucces zit.”

“Platgekopi­eerd”

En dat succes leidt nu tot een rechtszaak. “Want wij waren met padel begonnen: wij organiseer­den de wedstrijde­n, wij begeleidde­n de mensen die een terrein wilden aanleggen”, zegt Jan Bonnarens van Padel Vlaanderen. “En dan is Tennis Vlaanderen gekomen. Ze hebben ons platgekopi­eerd en leeggezoge­n.”

Tennis Vlaanderen begon een jaar of twee geleden met een eigen werking, met eigen competi-

ties en een eigen interclub. “Het krijgt daar ook subsidies voor van Sport Vlaanderen: 90.000 euro per jaar, voor vier jaar”, zegt Bonnarens. “Dan kan niet. Tennis Vlaanderen moet ténnis aanbieden aan zijn leden. Niet padel. Ze zijn een zogenaamde unisportfe­deratie die wettelijk maar één sport mag geven. Maar door padel als een doorslagje van tennis te verkopen, palmen ze dat volledig in. Daardoor zit onze werking op zijn gat, hebben we onze personeels­leden moeten ontslaan en hebben we tienduizen­den euro schade geleden.”

De subsidies van Sport Vlaanderen zijn de inzet van de rechtszaak die Padel Vlaanderen heeft aangespann­en. Het stapte ook naar de Raad van State om padel op de lijst met officiële sporttakke­n te laten zetten.

“Dan zal het onweerlegb­aar duidelijk zijn dat het om een aparte sport gaat, niet om een light-versie van tennis. Tennis Vlaanderen wil dat zo doen uitschijne­n. Maar dat klopt niet: het is een aparte, volwaardig­e sport”, zegt Bonnarens.

Geen vergelijk

Bij Tennis Vlaanderen zegt ceo Gijs Kooken dat er “talloze pogingen zijn geweest om met Padel Vlaanderen tot een vergelijk te komen”. Maar dat is dus niet gelukt. “Padel zit wel degelijk in het verlengde van tennis”, zegt Kooken. “We kregen zo veel vragen van onze clubs dat we niet anders konden dan naar hen te luisteren. En met succes: we hebben een goed IT-systeem, er worden terreinen aangelegd, we gaan lessen Start to Padel organisere­n, met één verzekerin­g kun je bij ons zowel aan tennis als padel doen. En de duizenden spelers hebben geen baat bij een juridische discussie als deze.”

 ?? FOTO EFE ?? Padel lijkt op tennis maar wordt gespeeld in een kooi, op een kleiner veld en met een ander soort racket.
FOTO EFE Padel lijkt op tennis maar wordt gespeeld in een kooi, op een kleiner veld en met een ander soort racket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium