Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de drie dierenarts­en kampt met burn-out

Oorzaken: hels werktempo en zorgen over wanbetaler­s

- TOM LE BACQ

Help, de dierenarts is ziek. Liefst dertig procent kampt met een burn-out. Dat blijkt uit een bevraging van de VUB bij meer dan zeshonderd dierenarts­en. Het helse werktempo van 60 tot 100 uur per week ligt aan de basis. Maar ook: baasjes die niet willen betalen. “We staan machteloos”, zegt Marc Vangheluwe van federatie Savab.

Ze hadden zélf het onderzoek besteld bij de Vrije Universite­it Brussel (VUB), omdat er zo veel alarmerend­e berichten waren over depressies, burn-outs en zelfdoding bij dierenarts­en. En de resultaten zijn effectief verontrust­end. Een op de drie actieve Vlaamse dierenarts­en kampt met de symptomen van burnout, blijkt uit de bevraging die meer dan zeshonderd dierenarts­en invulden.

Verdoken armoede

De belangrijk­ste reden: het helse werkritme. “Ze kloppen gemiddeld zestig tot honderd uur per week en doen gemiddeld twee keer per week nachtwerk”, zegt professor Elke Van Hoof (VUB), die de studie maakte.

Maar een ander groot struikelbl­ok: geldproble­men. “Je zou het niet zeggen als je de blinkende en moderne praktijken ziet, maar er is veel verdoken armoede”, zegt Marc Vangheluwe van beroepsfed­eratie Savab.

Er is geen vast tarief voor wat een dierenarts doet, en de concurrent­ie neemt toe (15% meer dierenarts­en in vijf jaar tijd). Dat zet druk op de prijzen, terwijl een beginnende dierenarts ook al snel 50.000 tot 100.000 euro investerin­gen moet doen in scanners en apparatuur voor echografie­en.

Dat doet de financiële lasten enorm toenemen. “Vooral als je dan nog te maken krijgt met wanbetaler­s”, zegt Vangheluwe. “Dat gebeurt vaker dan vroeger: mensen die weigeren te betalen. Die zeggen: ik betaal niet, maar je moet me helpen. Dat is je plicht als dierenarts. Wat moet je dan doen? Hun dier bijhouden tot ze betaald hebben? Dan loop je de kans dat je drie weken later nog met die hond of kat zit.”

Marc Vangheluwe Savab

‘‘Mensen zeggen: ‘ik betaal niet, maar je moet me helpen. Dat is je plicht als dierenarts.’ Wat moet je dan doen? Hun dier bijhouden tot ze betaald hebben?’’

Verzekerin­g

Verplichte voorafbeta­lingen zijn er niet bij dierenarts­en. “Als het echt om een noodgeval gaat, is het moeilijk om die betaling vooraf te regelen”, zegt dierenarts Louise Mollaert van Savab. “Maar dan weten we vaak al dat we nooit betaald zullen worden.”

“Je kan dan een deurwaarde­r inschakele­n, maar dat is duur en complex en geen garantie op succes”, zegt Vangheluwe.

Wat kan helpen, is een algemene verzekerin­g voor wie een huisdier neemt, zegt Savab. “Maar die is op dit moment vaak nog duur en nog niet algemeen ingeburger­d”, zegt Mollaert.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium