Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn beloond voor onze mentale sterkte”

Berchem Sport zet scheve situatie half recht in slotfase Verdediger Thomas Vande Velde forceert late gelijkmake­r

- HUGO FRET (hf)

Berchem kreeg aanvankeli­jk geen tempo in de wedstrijd. Pas toen Ilias Hamdi en Bas Saillart mochten invallen, keerde het tij voor Berchem en kon de thuisploeg een 0-2 achterstan­d ombuigen in een gelijkspel.

Voor Berchem betekende de terugkeer van 0-2 naar 2-2 tijdens de slotfase van de wedstrijd een mentale opsteker, ondanks het feit dat er over de hele wedstrijd bekeken niet goed gevoetbald werd.

Het was lang wachten alvorens deze derby op gang kwam. In de openingsfa­se hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, zonder doelgevaar. Het waren de gasten, die via een schot van Lemaire ook de lat al hadden getroffen, die op voorsprong kwamen via Cornelisse­n. Berchem geraakte moeilijk in de wedstrijd. Daarvoor zaten er te veel onzuiverhe­den in de opbouw die ook nog eens veel te traag verliep. Pas tijdens de slotfase van de eerste helft mikte ook Carrez een bal op de lat. “Tijdens de rust vroeg ik mijn spelers om het tempo op te voeren, zonder daarom alles open te leggen of onnodige risico’s te nemen,” legt coach Van Haesendonc­k uit. “Toch kregen we op tegenaanva­l een tweede doelpunt binnen. We kregen ook geen diepgang in ons spel en we legden veel te weinig variatie in onze aanvallen. Het was bovendien erg moeilijk om voetballen­de oplossinge­n te vinden op het bijzonder zware veld dat combineren over de grond haast onmogelijk maakte. Dat alles speelde in de kaart van Cappellen. Zij spelen graag met lange ballen en verschenen zo vlugger voor ons doel. Ze beschikken ook over de nodige lengte in de ploeg, zowel aanvallend als verdedigen­d.”

Pas toen na iets meer dan een uur eerst Hamdi en even later ook Saillart mochten invallen, kwam de kentering voor de thuisploeg er toch. “Beiden zorgden met de bal aan de voet voor geslaagde acties over de grond. Iedereen trok zich hieraan op en Cappellen trok nog verder achteruit,” aldus de Berchemcoa­ch. “Bas Saillart

33 00 31 22 43 41 01

38 37 37 34 27 26 26 20 20 19 18 17 16 15 15 9

19 19 12 11 10 10 10 10 9 9 9 7 7 6 5 4

was in de winterstop een week ziek geweest en daarom niet klaar om te starten. Bovendien is het algemeen geweten dat Bas altijd goed invalt en haast onmiddelli­jk goed in de wedstrijd zit. Dat is een belangrijk­e eigenschap die natuurlijk niet tegen hem mag gaan werken, maar in de gekende omstandigh­eden bleek dat achteraf wel de juiste keuze geweest te zijn.”

“Toen we dan toch de aansluitin­gstreffer lukten, voelde je dat er nog meer in zat. Ik ben heel blij dat we op karakter nog konden gelijk stellen. Zo werd de ploeg deze keer beloond voor zijn mentale sterkte.

In blessureti­jd kon er langs beide kanten nog een doelpunt vallen, maar uiteindeli­jk vind ik de puntendeli­ng in deze derby een correct resultaat. We houden onze positie in het klassement en zien de zespuntenk­loof met Cappellen niet slinken. Zo smaakt het behaalde punt op de valreep nog zoet, maar we beseffen dat het volgend weekend beter moet.”

Het was aanvoerder en centrale verdediger Thomas Vande Velde die in de 90ste minuut de gelijkmake­r lukte, wat zijn ploeg één punt opleverde, met daarboveno­p een serieuze mentale opsteker. Toch ging alle lof naar invallers Ilias Hamdi en Bas Saillart.

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Thomas Vande Velde met een laat doelpunt voor punten zorgde voor Berchem Sport. “Dit is mijn vijfde doelpunt van het seizoen”, duidt Vande Velde. “Niet slecht voor een centrale verdediger. Toch moet ik Ilias Hamdi felicitere­n met zijn aansluitin­gstreffer en vooral ook Bas Saillart met zijn sterke prestatie. Hij zorgde ervoor dat we als ploeg plots nieuwe zuurstof kregen, dankzij zijn bijzonder scherpe invalbeurt. Bas brengt de ploeg iets bij. Hij zorgt als eigen jeugdspele­r van Berchem voor een meerwaarde en dat is altijd een prettige vaststelli­ng voor een club. Ik ben echt blij voor hem.”

“Het was bijzonder moeilijk voetballen tegen een ploeg als Cappellen, die een erg laag blok neerzette. Bovendien konden we ons normale spel over de grond niet spelen op het zware en omwoelde terrein. Je moest de bal altijd hard inspelen. We waren daar als technisch sterke ploeg zeker niet door bevoordeel­d. Combineren over de grond was haast onmogelijk.”

“Mijn doelpunt kwam er niet toevallig. Als ik mee vooraan kom bij een stilstaand­e fase tracht Jeroen Van den Driessche de tegenstand­er af te blokken en zoek ik de vrije ruimte. Ons plannetje lukte vandaag weer. Als dat dan in de laatste minuut een gelijkspel oplevert, zorgt dat voor een extra goed gevoel en vertrouwen voor de toekomst”, aldus Vande Velde.

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Ilias Hamdi heeft de aansluitin­gstreffer gescoord voor Berchem.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Ilias Hamdi heeft de aansluitin­gstreffer gescoord voor Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium