Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gelukkig zonder geld

Nieuwe reeks van maker ‘The Sky is the Limit’ Don’t Worry Be Happy

- (bpr)

In serveert Peter Boeckx portretten van mensen met weinig of geen materiële welstand, die zich ondanks alles tóch de koning te rijk voelen. De nieuwe docureeks voor Vier wordt de tegenpool van zijn en deed de tv-maker zelfs ingrijpen in zijn eigen levensstij­l: zijn Porsche heeft hij verkocht.

“Ik heb dat ten tijde van

vaak moeten horen: Waarom maak je eens geen programma over mensen die het níét breed hebben? Wel, dat komt er nu.” Maar noem het nieuwe project van tv-maker Peter Boeckx géén reactie op

waarin het leven van welstellen­d Vlaanderen in beeld kwam. Laat staan een verantwoor­ding. Het wordt inhoudelij­k het tegenoverg­estelde, maar zonder waardeoord­eel.

Wat ook niet wordt: neerslacht­ige, ongemakkel­ijke televisie. “Integendee­l, de toon wordt licht. Het gaat over mensen die weinig of geen materiële welstand hebben, maar zich toch de koning te rijk voelen. Sommigen zijn door omstandigh­eden alles kwijtgeraa­kt, anderen staan bewust onthecht in het leven. Eén ding hebben ze gemeen: ze staan elke ochtend met heel veel goesting op en maken van de dag een feest.”

the Limit,

The Sky is the Limit

Don’t Worry Be Happy

Gelukkig met 5 euro per dag

The Sky is

Boeckx maakt acht portretten, die een doorsnede van Vlaanderen vormen. Twee boerenzone­n, gezinnen, iemand die ooit 500 miljoen dollar waard was en nu niet meer. “Ik volg iemand die naar de Filipijnen is verhuisd en daar met een grote familie onder zijn dak woont. Mensen die allemaal moeten leven van zijn pensioentj­e, zodat hij net boven de armoedegre­ns uit komt. Don’t worry, be happy, zegt hij. Of iemand die van 5 euro per dag moet rondkomen en alleen zijn twee paarden nog heeft als herinnerin­g aan zijn vorige leven. Maar hij is gelukkig.”

Geluk is niet te koop. Het is een torenhoog cliché, maar het klopt volgens Boeckx wel. “Wat zowat iedereen aanhaalt: hoe ze hun vrijheid hebben teruggewon­nen. Vroeger zat ik hele dagen aan mijn computer gekluister­d, ik wist zelfs niet welk weer het buiten was. Dat was best triest, zo vat iemand het samen.”

Boeckx kreeg door de opnames naar eigen zeggen ook inzicht in z’n eigen leven. “Peter, zei ik tegen mezelf, gij zijt ook verkeerd bezig. Je begint de dingen anders te zien. Weet je, ik reed aanvankeli­jk met een Porsche, maar die heb ik intussen verkocht. Gewoon, omdat ik die niet nodig heb.”

“Ik kan ook veel begrip opbrengen voor de gele hesjes, die overal gaan protestere­n voor betere leefomstan­digheden, meer financiële zekerheid en een betere toekomst. Maar zonder te veroordele­n, merk ik dat de mensen die ik in beeld breng het leven misschien wel minstens even goed aanpakken. We gaan allemaal te vaak op zoek naar de grote dromen, maar het plezier zit ’m vaak in de kleine dingen.”

wordt momenteel gedraaid en moet binnenkort op Vier te zien zijn.

Don’t Worry Be Happy

 ?? FOTO VIER ?? Don’t Worry Be Happyhemel te zijn.portrettee­rt mensen die geen heli nodig hebben om in de zevende
FOTO VIER Don’t Worry Be Happyhemel te zijn.portrettee­rt mensen die geen heli nodig hebben om in de zevende

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium