Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Advertenti­es redden voortaan levens

-

Een opvallende primeur straks tijdens het nieuwe seizoen van het populaire programma

Topdokters op Vier. Vanaf eind januari krikt het Rode Kruis via reclamespo­ts de EHBO-kennis van de Vlaming op. Tegelijk moeten de filmpjes, die ludiek zijn, meer jonge vrijwillig­ers aantrekken.

Het Rode Kruis heeft voor zijn nieuwe campagne tien verschille­nde spotjes laten maken. Telkens behandelen ze één incident dat vaak voorkomt bij het klussen in huis of het werken in de tuin. “Hoofdwonde­n bijvoorbee­ld, maar ook hevige bloedingen of een verslikkin­g”, zegt woordvoerd­er Ine Tassignon.

De filmpjes zijn gemaakt door tekenaar MAT en hebben een dubbel doel. “In de eerste plaats moeten ze levens redden. Aan het einde van elk filmpje krijgen kijkers concrete tips rond eerste hulp. Hoe je een bloeding moet stelpen bijvoorbee­ld, of een slachtoffe­r stabilisee­rt. Daarna verwijzen we door naar onze website, waar alles nog eens op de klassieke manier uitgelegd wordt.”

De stijl van de spotjes is “lichtjes van de pot gerukt”, aldus Vier. Een breuk met het bravo imago van het Rode Kruis. Geen toeval. “We willen verjongen”, zegt Tassignon. “We hebben 13.000 vrijwillig­ers die fantastisc­h werk doen, maar hun gemiddelde leeftijd stijgt. We hopen op Vier, dat veel jonge kijkers heeft, met de nieuwe aanpak meer jongeren te overtuigen om zich aan te sluiten.” Het Rode Kruis kreeg van Vier korting op de advertenti­eruimte. Desondanks gaat het om een aanzienlij­ke investerin­g.

De docuserie Topdokters, over het leven en werk van gerenommee­rde Vlaamse artsen, is al jaren een vaste waarde. Eind januari begint het zesde seizoen. Begin vorig jaar keken elke week zo’n half miljoen mensen.

 ?? FOTO RODE KRUIS ?? De filmpjes zijn van de hand van tekenaar MAT.
FOTO RODE KRUIS De filmpjes zijn van de hand van tekenaar MAT.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium