Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-deurwaarde­r in cel voor reeks oplichting­en

Wim R. logeert in hotel van Hans Otten en Viki Geunes zonder te betalen

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse gerecht heeft Wim R., een voormalige kandidaatd­eurwaarder, aangehoude­n op verdenking van oplichting. Tegen de man lopen meerdere klachten. Onder meer zijn ex-vrouw, zijn schoonfami­lie en de uitbaters van enkele horecazake­n beweren voor vele duizenden euro te zijn benadeeld door Wim R. Een van de gedupeerde zaken is U Sleep & Eat, het Antwerpse hotel van topchef Viki Geunes en voormalig tv-presentato­r Hans Otten. “Hij heeft wekenlang in het hotel gelogeerd, maar betaalde de factuur nooit.”

Het Antwerpse gerecht heeft Wim R., een voormalige kandidaat-deurwaarde­r, aangehoude­n op verdenking van oplichting­spraktijke­n. Hij zou jarenlang het leven van een koning hebben geleid, maar betaalde volgens de gedupeerde­n zelden de rekening.

Wim R. zou onder meer een aantal horecazake­n hebben benadeeld. Zo verbleef hij vorig jaar bijna een maand in het hotel U Eat & Sleep van voormalig televisiep­resentator Hans Otten en sterrenche­f Viki Geunes. “Wim R. vertelde ons dat hij in Brasschaat een huis aan het renoveren was”, vertelt Hans Otten, die geen reden zag om te twijfelen aan zijn verhaal. “In het begin betaalde hij zijn verblijf netjes in cash. Er stonden ook altijd Ferrari’s en andere dure auto’s voor het hotel. Achteraf bleken die natuurlijk te zijn gehuurd.”

“Dan begon hij plots zijn vrienden en zijn kinderen uit te nodigen”, vertelt Otten. “De rekening moest aan zijn bedrijf gefacturee­rd worden. Toen we hem vroegen om te betalen, gebeurde dat niet en verdween hij met de noorderzon. Een bedrag van 5.000 euro bleef onbetaald.”

Factuur van 10.000 euro

Een gelijkaard­ig verhaal maakte Pascal “Belgica” Francois mee, de uitbater van beachbar Zoutestran­d in Knokke. “Wim R. was al jaren klant bij ons”, vertelt Pascal. “Vorig jaar dook hij hier op met zijn compagnons David D. en Isabel L. Ze wensten een dubbele cabine te huren, voor het hele seizoen. Eigenlijk verhuren we geen dubbele cabines, maar voor hen hebben we dat geregeld. Toen ik aandrong op een eerste betaling voor de kosten voor de huur en de consumptie van champagne en eten, vroeg hij of we een factuur konden sturen naar hun bedrijf. Toen verdwenen ze een tijdje. Toen ik opnieuw aandrong op een betaling, vroegen ze om de factuur naar een andere vennootsch­ap te sturen. Ondertusse­n bleven ze hier feesten en verteren. De vennootsch­ap naar wie we de factuur hebben gestuurd, bleek failliet te zijn. Er staat een bedrag van 10.000 euro open. Ik heb een klacht ingediend. Ik heb gehoord dat Wim R. en zijn en

tourage ondertusse­n in de gevangenis zitten.” 35.000 euro aan fietsen

Wim R. werkte een tijdlang voor een deurwaarde­rskantoor. Hoewel hij het nooit echt tot gerechtsde­urwaarder heeft geschopt, presenteer­de hij zich wel overal als gerechtsde­urwaarder. Zakenman Pieter Auwaerts lacht zuur als hij terugdenkt aan die periode. “Hij kreeg van mij een mandaat om mijn zaken op te volgen terwijl ik in Chili zat. De man is gaan lopen met mijn volledige boekhoudin­g, horloges, voor 35.000 euro aan fietsen, een Maserati Granturism­o, een Maserati Stradale en een BMW X6. En dan heb ik het nog niet over de geldsommen. Voor mij wordt het heel lastig om dat te bewijzen, omdat hij heel mijn administra­tie nog heeft.”

Pieter Auwaerts heeft advocaat Walter Damen gecontacte­erd om zijn zaak te behartigen. Damen diende namens de ex-vrouw van Wim R. een klacht in tegen de exdeurwaar­der wegens oplichting en bedreiging­en. De

ex-vrouw en haar ouders zouden voor bijna een half miljoen euro gedupeerd zijn. “Op de inhoud van de zaak kan ik niet ingaan”, aldus Damen. “Maar ik kan wel bevestigen dat er een klacht is ingediend tegen de betrokken persoon.”

“Mythomane gek”

Sommige gedupeerde­n trekken de parallel met het schandaal rond advocaat Marc G., die jarenlang cliënten zou hebben opgelicht en bestolen. “Er gaan heel veel verhalen over die man naar boven komen”, voorspelt een zakenman. “Hij presenteer­de zich overal als deurwaarde­r om mensen vertrouwen in te boezemen. Ik had meteen in de gaten dat hij een mythomane gek was. Hij dreigde er ooit mee om zelfmoord te plegen als ik hem geen 500.000 euro zou lenen.”

Gedupeerde Pieter Auwaerts: “Toen hij mij zat te bestelen was hij wel degelijk nog kandidaatd­eurwaarder. Dat moet in de periode geweest zijn van juni 2012 tot april 2013. Je geeft de man een mandaat en een volmacht op je rekeningen omdat je ervan uitgaat dat een deurwaarde­r zich aan deontologi­sche regels moet houden. Niet dus.”

Het Antwerpse parket wil nog niet reageren op de zaak. Mr. John Maes, de raadsman van Wim R., was niet bereikbaar voor een reactie.

Pieter Auwaerts

Gedupeerde

‘‘Je geeft de man een volmacht op je rekeningen omdat je ervan uitgaat dat een deurwaarde­r zich aan regels moet houden. Niet dus.’’

 ?? FOTO RR ?? Beachbar Zoutestran­d in Knokke.
FOTO RR Beachbar Zoutestran­d in Knokke.
 ?? FOTO RR ?? Wim R.
FOTO RR Wim R.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium