Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krijgt komiek ook parlement in handen?

-

Het is zondag menens voor Vladimir Zelenski. De komiek wist het al te schoppen tot president van Oekraïne, maar hij wil de macht nu ook écht in handen krijgen door winst in de parlements­verkiezing. De peilingen zijn hem gunstig gezind.

Wie een politieke aardversch­uiving verwachtte, kwam bijna drie maanden geleden bedrogen uit. Ja, met de 41-jarige Vladimir Zelenski verkoos Oekraïne een komiek tot nieuwe president, die beloofd had een eind te maken aan de corruptie en een betere band met het westen op te bouwen. Maar Zelenski besefte al snel dat het hem nooit zou lukken om het land in sneltreinv­aart te hervormen met een parlement dat zijn voorganger Petro Porosjenko nog hondstrouw was.

De macht van de president is in Oekraïne zo beperkt dat hij zonder het parlement niets vermag. Daarom besloot hij het te ontbinden en sneller dan gepland nieuwe verkiezing­en aan te kondigen. Het belooft zondag dan ook een bijzonder spannende dag te worden.

‘Dienaar van het Volk’

Sinds de presidents­verkiezing­en doet de razend ambitieuze Zelenski er alles aan om alle burgers voor zich te winnen. Door zijn beperkte macht en de tegenwind van het parlement lukt dat nog niet met concrete veranderin­gen. Wel presenteer­t de man zich via foto’s en filmpjes op sociale media en publieke optredens als de president die hij speelde in de tv-reeks

Dienaar van het Volk. Rechtvaard­ig, leuk en bescheiden, een politieke buitenstaa­nder die heilige huisjes durft te slopen en net daarom de ideale man lijkt om het politieke landschap te hertekenen. Critici beschuldig­den hem ervan niet het heilige boontje te zijn waarvoor hij zich uitgeeft. Hij is een marionet van Igor Kolomoyski, klinkt het, de steenrijke mediamagna­at die het land na een grootschal­ige fraudezaak ontvluchtt­e en recent terugkeerd­e. Zelenski kreeg ook veel kritiek omdat hij collega’s uit zijn tv-loopbaan belangrijk­e postjes gaf in zijn administra­tie. Zelf maakt de man bij elke gelegenhei­d duidelijk dat hij echt wel anders is dan zijn “corrupte voorganger­s”.

Absolute meerderhei­d

Maar vertrouwt de bevolking Zelenski genoeg om de toekomst in zijn handen te leggen? Dat lijkt de belangrijk­ste vraag voor zondag te zijn. Als hij de absolute meerderhei­d haalt waar hij van droomt – en volgens de peilingen is dat niet ondenkbaar – kan hij de ministers van zijn keuze benoemen en de hervorming­en doorvoeren die hij beloofd heeft.

Welke hervorming­en dat precies zijn? Daarover is hij tijdens zijn campagne behoorlijk vaag gebleven, en daar is nog maar weinig veranderin­g in gekomen. Hij wil corruptie weren uit zijn land, een oplossing vinden voor de problemen met separatist­en in het oosten en ook de banden met het westen aanhalen. Maar het blijft onduidelij­k hoe hij dat concreet zal aanpakken.

Als Zelenski de absolute meerderhei­d niet haalt, wacht hem een moeilijker scenario. Dan moet hij een coalitie vormen met een van de andere partijen, die wel gepokt en gemazeld zijn in de traditione­le en corrupte Oekraïense politiek. Het zouden dan wel eens vijf erg frustreren­de jaren kunnen worden voor Zelenski.

 ?? FOTO BELGA ?? Vladimir Zelenski.
FOTO BELGA Vladimir Zelenski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium