Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2manydjs

-

Weinig metamorfos­es in de muziekwere­ld zijn zo spectacula­ir als de manier waarop Soulwax verveld is tot 2manydjs.

De gebroeders Stephen en David Dewaele begonnen hun bandje aanvankeli­jk als een rockgroep die stilistisc­h in het verlengde van Kyuss, Monster Magnet en Masters of Reality opereerde. Het klonk niet kwaad, maar evenmin erg origineel.

Stukje bij beetje smokkelden de broers meer electro hun klankpalet binnen, gecombinee­rd met alsmaar strakkere ritmes en minimalist­ische bleeps. Zo ontstaat er wél iets nieuws: een gitaarband die met de attitude van een rockgroep snoeiharde dance gaat spelen.

Ze nemen de gedachte nog een stap verder door met 2manydjs hun eigen naprogramm­a te verzorgen: ze kruipen achter de draaitafel­s en spelen inventieve sets waarbij ze op den duur niet alleen de muziek, maar ook de visuals remixen. Daardoor lopen ze wereldwijd in de kijker.

Hun plaat As Heard on Radio Soulwax Pt.2 werd door The New York Times verkozen tot de beste van 2002. Ze worden druk bevraagd op festivals allerhande – op een gegeven moment vallen ze zelfs in voor David Bowie op Rock Werchter als die te elfder ure moet annuleren.

De zonen van Zaki zijn ook erg in trek als remixers voor anderen, en het zijn zelden van de minsten. Onder meer Kylie Minogue, Daft Punk, Sugababes, Muse, Gorillaz en Robbie Williams vragen Stephen en David om hun nummers te herwerken voor de dansvloer. Maar het grootste compliment komt wanneer ze voor Bowie diens Rebel Rebel onder handen mogen nemen.

Ze trekken de lijn door en maken uiteindeli­jk zelfs een film waar de grootste hits van de Britse superster door de mixer worden gehaald, met de zegen van Bowie zelf. Inmiddels blijven de broers origineel bezig. Met From Deewee, een plaat die eerst een eeuwigheid op zich liet wachten, werd in één take live ingespeeld.

En Essential – de jongste – was oorspronke­lijk een dj-mix met alleen eigen nummers, gemaakt op verzoek van de BBC, allemaal met apparatuur die ze niet op hun vorige plaat hadden gebezigd. Wat 2manydjs op Tomorrowla­nd zal doen, valt nog even af te wachten. Eén ding is zeker: expect the unexpected.

 ?? FOTO DBA ?? VR 26/07 | TOMORROWLA­ND | BOOM | WWW.TOMORROWLA­ND.COM
FOTO DBA VR 26/07 | TOMORROWLA­ND | BOOM | WWW.TOMORROWLA­ND.COM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium