Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schitteren in het circus

Circusarti­esten van Britse NoFit State nemen je mee naar hun kindertijd LEXICON DO 25/07 - ZO 11/08 | SLOEPENWEG, ANTWERPEN | TICKETS 12 EURO | WWW.ZVA.BE

-

In een ufovormige tent wisselen de 35 artiesten van de Britse circuscomp­agnie NoFit State indrukwekk­ende acts af aan een duizelingw­ekkend tempo. “Geen traditione­el circus hier, wel een rock-’n-roll show in een geheel eigen stijl”, vindt Patrick De Groote, artistiek directeur bij de Zomer van Antwerpen.

NoFit State werd in 1986 opgericht door een groep vrienden. In een goede dertig jaar tijd groeide de compagnie uit tot een van de meest toonaangev­ende hedendaags­e circusgeze­lschappen van het Verenigd Koninkrijk. Enkele jaren terug wist de Zomer van Antwerpen NoFit State al een keer te strikken, voor de voorstelli­ng Bianco. “Omdat het dit jaar de 25ste editie van de Zomer van Antwerpen is, wilden we graag – zonder dingen te herhalen – enkele fantastisc­he gezelschap­pen opnieuw uitnodigen. En rond NoFit State hangt nu eenmaal direct een buzz. Zij brengen circus dat je minder gewend bent. Zo ook met hun voorstelli­ng Lexicon, een twee uur durende rollercoas­ter van non-stop acts en livemuziek maar ook van bijzonder mooie en poëtische momenten.”

“Lexicon werd oorspronke­lijk opgezet om het verhaal van de 250 jaar oude circustrad­itie in beeld te brengen”, vertelt de 26-jarige acrobate Rosa Schmid. “Dat idee is doorheen de tijd geëvolueer­d en algauw zijn alle artiesten binnen hun eigen discipline met die circustrad­ities aan de slag gegaan. We gaven ze een eigen taal en zijn zo tot een eigentijds en eigenzinni­g resultaat gekomen.”

Interactie

En dan is er die andere rode draad doorheen de show. Want één voor één nemen de artiesten van NoFit State je mee terug naar hun kindertijd. “Die geweldige kinderlijk­e fantasie, hun denken, hun durf en hun falen komen heel duidelijk naar voren”, legt Schmid uit. “Maar ook de misfit. Het gevoel niet in het systeem te passen wordt op verschille­nde manieren geuit.” En dat spreekt tot de verbeeldin­g, vindt Patrick De Groote. “Deze voorstelli­ng draagt de prachtige ondertitel: ‘The art of

Rosa Schmid Acrobate NoFit State “In Antwerpen spelen we zeven shows per week. Alleen op maandag hebben we tijd voor onszelf. Dan is het fijn om in je eentje de stad waar je verblijft te ontdekken. Ik kijk er alvast naar uit om rustig in Antwerpen rond te struinen.”

misbehavin­g’. De artiesten grijpen terug naar dingen die niet mogen, dingen die mislukken. Maar die acts worden doorgetrok­ken, de mogelijkhe­den ervan worden tot het uiterste verkend. Zo rijdt een monocyclis­t op een eenwieler die telkens maar hoger en hoger en hoger wordt doorheen de voorstelli­ng.”

Tijdens Lexicon hangen de artiesten aan flinterdun­ne draden, wordt er gejongleer­d met vuur en dolgedraai­d in enorme hoepels. En dat onder de rock- en jazzmuziek van een liveband. “Voor het eerst in lange tijd zal ons publiek ook niet doorheen onze acts lopen, maar bouwen we een tribune van 360 graden op rondom de show. Vanuit elke hoek zal de voorstelli­ng anders beleefd worden. Mensen kunnen dus gerust twee keer komen kijken en toch nog nieuwe dingen ontdekken”, lacht Rosa Schmid. “Bovendien vinden we interactie met ons publiek heel belangrijk. We verwelkome­n hen. Zij zien ons even van heel dichtbij, en wij zien op onze beurt hun gelaatsuit­drukking doorheen de show veranderen. Tijdens de voorstelli­ng maken

zij deel uit van ons en wij van hen. Dat geeft een bijzonder gevoel.”

En dan zijn er nog die traditione­le kostuums die de show alsnog een nostalgisc­h kantje geven. “Maar dat klassieke gevoel wordt dus absoluut niet doorgetrok­ken in onze acts. Lexicon is een enorm rijke show, met een explosie aan energie en emoties waar zowel kinderen als volwassene­n van kunnen genieten.”

Een echt circusdorp­je

Dit weekend strijkt het grote circusgeze­lschap neer op het domein aan de Scheldeboc­ht, waar elk jaar ook de zomerbar van Zomer van Antwerpen opgesteld staat. Ze komen met hun caravans en woonwagens, want het gezelschap zal tegen het einde van de zomer vier maanden lang onderweg zijn. “Het zal een echt circusdorp­je worden dat hier strandt, want de artiesten nemen ook hun partners en kinderen mee”, zegt De Groote. “Het is inderdaad een heel intense periode”, vertelt de Duitse Rosa Schmid die sinds twee jaar bij NoFit State werkt. “We wonen samen, koken samen, delen veel, zien elkaar in goede en slechte dagen. Maar daardoor verstaan we elkaar en vertrouwen we elkaar door en door. We hebben ook maar weinig vrije tijd. In Antwerpen spelen we zeven shows per week. Alleen op maandag hebben we tijd voor onszelf. En ja, soms is het dan wel fijn om in je eentje de stad waar je verblijft te ontdekken. Ik kijk er alvast naar uit om rustig in Antwerpen rond te struinen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S MARK J ROBINSON ??
FOTO'S MARK J ROBINSON
 ?? ELIEN VAN WYNSBERGHE ??
ELIEN VAN WYNSBERGHE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium