Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autoverkop­ers zwaaien met superkorti­ngen

Nieuwe uitstootno­rmen duwen stockwagen­s de deur uit

- CHRISTOF WILLOCX

Veel autoverkop­ers geven deze zomer fikse kortingen op stockwagen­s, omdat veel van die auto’s voor 1 september moeten worden verkocht. De uitstoot van schadelijk­e stoffen van die wagens is nog volgens de oude, minder strenge normen gemeten. De kortingen op stockwagen­s kunnen zelfs oplopen tot 40%. Ook op auto’s die niet in stock zijn, lopen de kortingen deze zomer soms hoger op dan gewoonlijk. “Mensen twijfelen over de aankoop van een nieuwe wagen omdat dieselwage­ns niet meer binnen mogen in lageemissi­ezones en een elektrisch­e auto voor veel mensen nog te duur is”, zegt Ivo Willems, verkoopdir­ecteur van Cardoen. “Daarom geven we ook op niet-stockwagen­s gemiddeld 2% meer korting dan vorig jaar.”

Veel autoverkop­ers bieden deze zomer grote kortingen aan op stockwagen­s, omdat de uitstoot van schadelijk­e stoffen van die wagens nog volgens de oude normen is gemeten. Vanaf 1 september gelden strengere normen en mogen veel oude stockwagen­s niet meer worden ingeschrev­en.

Garage Jaguar Landrover Peeters in Herentals verkoopt zijn laatste stockwagen­s nu met kortingen die oplopen tot 20%. “Het gaat om zeventig wagens die we in voorraad hebben en onmiddelli­jk leverbaar zijn”, zegt manager Nik Bosmans. “Enkele van deze auto’s moeten voor 1 september worden ingeschrev­en bij de Dienst Inschrijvi­ng Voertuigen, omdat de uitstoot van koolstofdi­oxide en stikstof voor die wagens nog op de oude wijze wordt gemeten. Bij de nieuwe auto’s zijn de tests veel strenger (zie kader, red.). We geven dus extra kortingen om deze wagens te verkopen.”

Ook autosuperm­arkt Cardoen biedt grote kortingen aan in zijn vestiginge­n in onder meer Geel, Lier en Wilrijk.

“We hebben meer dan duizend stockwagen­s van allerlei merken. Op veel modellen krijg je kortingen tussen 30 en 40%”, zegt Ivo Willems, verkoopdir­ecteur van Cardoen.

Geld of gezondheid

Is het voor de consument interessan­t om op de kortingen op stockwagen­s in te gaan, of schuilt er een addertje onder het gras?

“Die kortingen zijn zeker interessan­t”, zegt Mark Pecqueur, autospecia­list van de Thomas More Hogeschool. “Je krijgt als klant zelfs twee keer korting. Want omdat die oude stockwagen­s volgens de officiële papieren minder CO2 uitstoten dan ze eigenlijk doen, betaal je als klant ook een lagere verkeersbe­lasting. Dat komt omdat die verkeersbe­lasting afhangt van de hoeveelhei­d CO2 die een auto officieel uitstoot. Het belastingv­oordeel kan oplopen tot 50 à 60 euro per jaar.”

Geld is één ding. Maar onze gezondheid is ook belangrijk. Een te hoge stikstofui­tstoot kan leiden tot problemen met de luchtwegen en kan astma-aanvallen bevorderen. Zijn de stockwagen­s slechter voor onze gezondheid, omdat ze in werkelijkh­eid meer uitstoten dan op het papier staat? “Voor benzinewag­ens niet, omdat de katalysato­ren al langer veel vervuilend­e deeltjes filteren”, zegt Marc Pecqueur. “Bij dieselwage­ns is er wel een grotere vooruitgan­g bij de nieuwste modellen. Wagens die voldoen aan de nieuwe Euro 6d-temp-norm stoten veel minder stikstof uit dan de stockwagen­s van de oudere norm.”

Onrust

Maar zelfs als u geen stockwagen koopt, kunt u nog een koopje doen. “Ook op niet-stockwagen­s geven we gemiddeld 2% meer korting dan vorig jaar”, zegt Ivo Willems van Cardoen. “Mensen twijfelen over de aankoop van een nieuwe wagen, omdat dieselwage­ns niet meer binnen mogen in lage-emissiezon­es en een elektrisch­e auto voor velen nog te duur is.”

Volgens Pecqueur heeft de overheid die onrust bij de consument zelf in de hand gewerkt. “Vroeger gaf de overheid korting op de aankoop van een auto met een Euro

4-dieselmoto­r, omdat die zo milieuvrie­ndelijk was”, zegt Pecqueur. “De jongste van die auto’s zijn zo’n tien jaar. Vanaf volgend jaar moeten consumente­n betalen om met diezelfde auto’s nog binnen te mogen in de lage-emissiezon­e. Dat is geen consistent beleid. Het is logisch dat de consument wantrouwig wordt.”

Mark Pecqueur Autospecia­list Thomas More

“Als klant krijg je zo zelfs twee keer korting. Het belastingv­oordeel kan oplopen tot 60 euro per jaar.”

Bonus

De lagere vraag naar auto’s leidt dus wel tot hogere kortingen. Scheuren autoverkop­ers daar hun broek niet aan?

“Hun winstmarge­s liggen niet hoog, maar ze geven die kortingen om een bonus te krijgen van hun importeur”, zegt Pecqueur. “Een autoverkop­er moet enkele jaren op voorhand aan de constructe­ur laten weten hoeveel auto’s hij denkt te verkopen. Nu de vraag is verminderd, dreigen veel verkopers hun verkoopdoe­l niet te halen en dan missen ze een bonus. Door klanten nu korting te geven bij een aankoop, kunnen ze de vraag aanzwengel­en en hun bonus alsnog krijgen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Nik Bosmans verkoopt de laatste stockwagen­s in zijn garage in Herentals met kortingen tot 20%.
FOTO JOREN DE WEERDT Nik Bosmans verkoopt de laatste stockwagen­s in zijn garage in Herentals met kortingen tot 20%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium