Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TOUR-DROOM VOORBIJ

WOUT VAN AERT ONDERGAAT OPERATIE NA ZWARE VAL

- Een scherpe bocht naar rechts, bijna in de laatste kilometer. Daar hield deze wonderbaar­lijke Tour op voor Wout van Aert (24), op de meest abrupte manier. “Hij bleef steken achter een haak van het dranghekke­n”, zegt coach Mathieu Heijboer. “Zo is zijn hel

Een scherpe bocht naar rechts, bijna in de laatste kilometer. Daar hield deze wonderbaar­lijke Tour op voor Wout van Aert (24), op de meest abrupte manier. “Hij bleef steken achter een haak van het dranghekke­n”, zegt coach Mathieu Heijboer. “Zo is zijn hele heup opengerete­n.” Van Aert werd gisteren nog geopereerd en moet enkele dagen in het ziekenhuis van Pau blijven. Vraag aan Tourbaas Christian Prudhomme wat hij verwacht van de Tour, van de etappe, van de Alpen of de Pyreneeën en hij antwoordt met een van zijn gevleugeld­e uitdrukkin­gen. “De Tour heeft meer verbeeldin­g dan wij allemaal.” Gisteren toonde de Tour andermaal hoe sinister die verbeeldin­g kan zijn. Het gebeurde in een bocht naar rechts, een “fucking tricky” bocht volgens Kasper Asgreen van Deceuninck - Quick.Step. Wout van Aert wilde de scherpst mogelijke lijn volgen, maar bleef plots steken in de nadar. Van vijftig per uur naar nul per uur, met een doodsmak tot gevolg. Mathieu Heijboer, de Jumbocoach in de volgwagen achter Van Aert, zag het gebeuren. “We kwamen net uit de tunnel”, vertelde hij. “Er kwam een vrij scherpe bocht naar rechts, die tegelijk ook nog vrij smal was. Daar raakte Wout het hek. Ik denk dat hij met zijn heup achter een haak van het hek is blijven hangen. Zo is zijn hele heup opengerete­n.”

De ravage aan het rechterbov­enbeen van Van Aert moet enorm zijn geweest. “Wout was in paniek”, aldus Heijboer. “Door hoe die wonde eruitzag. Een vreselijk aangezicht. Ik heb er spandoeken over getrokken zodat hij er niet meer naar hoefde te kijken. Ik probeerde hem gerust te stellen. Naar mijn gevoel was de medische staf van de organisati­e vrij snel ter plaatse en hebben ze heel snel gehandeld, maar voor Wouts gevoel ging dat helemaal niet snel. Logisch, want je bent onzeker en zit met zo’n gapende wonde.”

De medische staf deed wat ook Heijboer eerder had gedaan: ze gebruikte spandoeken om een soort noodtentje te improviser­en. Er kwamen handdoeken aan te pas om het bloeden te stelpen. Van Aerts rechterbee­n werd geïmmobili­seerd en hij werd per ambulance overgebrac­ht naar de spoeddiens­t van het Centre Hospitalie­r in Pau. Hij bleef de hele tijd bij bewustzijn. Op de spoeddiens­t luidde de precieze diagnose: een diepe vleeswonde waarbij ook spierweefs­el en het kapsel van het gewricht is geraakt. De artsen brachten Van Aert onmiddelli­jk onder narcose om te opereren.

“Alles is ondertusse­n gehecht”, aldus Heijboer. “De operatie duurde ongeveer een uurtje. De artsen hebben alles kunnen doen wat ze wilden doen.”

De precieze ernst van de blessure was gisteravon­d nog niet duidelijk. Positief is dat Van Aert geen breuken opliep, maar de schade aan het heupgewric­ht zal allicht bepalen hoelang hij precies moet revalidere­n. Coach Heijboer gaf aan dat het te vroeg was om daar uitspraken over te doen. “Wout zal wel nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven”, zo gaf hij aan. In het ziekenhuis van Pau stonden ouders Henk van Aert en Yvonne Boeckx hun zoon bij. Ook echtgenote Sarah de Bie was ter plaatse. Zij wilden gisteravon­d niet meer reageren. Persman Ard Bierens merkte wel op dat Van Aert na het ontwaken uit de verdoving meteen met Sarah had gesproken. “Hij vroeg meteen hoe Kruijswijc­k het in de tijdrit had gedaan”, aldus Bierens. “Zijn hoofd zat dus al opnieuw bij de koers.”

“Wout was in paniek, een vreselijke wonde. Ik heb er spandoeken over getrokken zodat hij er niet meer naar hoefde te kijken.” Mathieu Heijboer Coach Jumbo - Visma

Ultieme anticlimax

Op het moment van de valpartij was Van Aert niet meer in de running om de tijdrit te winnen. Hij had onderweg overal de snelste tussentijd­en neergezet en had wellicht heel even in de hot seat mogen zitten, maar het was duidelijk dat Thomas De Gendt hem daar snel zou aflossen. Het maakt de valpartij uiteraard niet minder dramatisch. Het is de ultieme anticlimax van een Tour die wonderbaar­lijk was verlopen voor Van Aert: winst in de ploegentij­drit, drager van de witte trui en dan won hij in Albi ook nog een massasprin­t.

De tijdrit in Pau – zijn allereerst­e in de Belgische kampioenen­trui – had voor Van Aert een apotheose moeten worden. Zelfs uittredend Tourwinnaa­r Geraint Thomas had hem vooraf uitgeroepe­n tot grote favoriet. Met zijn ouders en echtgenote ter plaatse stond Van Aert alweer voor een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Maar het eindigde dus op een operatieta­fel in Pau. Christian Prudhomme heeft gelijk: alleen de Tour heeft de verbeeldin­g om zoiets te bedenken.

“Het zijn gewoon een hoop emoties door elkaar”, besloot coach Heijboer. “Eigenlijk had ik Steven Kruijswijk nog moeten bijstaan in de tijdrit, maar dat lukte niet meer. Ik wilde Wout niet achterlate­n. Zijn valpartij overschadu­wt gewoon de hele boel vandaag.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S SPORZA, BELGA, PHOTO NEWS ??
FOTO'S SPORZA, BELGA, PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, SPORZA, PRESSE SPORTS ??
FOTO'S BELGA, SPORZA, PRESSE SPORTS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium