Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herman De Croo “België krijgt alles verkocht, behalve de ruzies”

Herman De Croo neemt na parlementa­ire carrière van 51 jaar afscheid

- DIRK HENDRIKX

Een betere plek om begraven te worden kan een mens zich niet wensen. Knus tegen de kerk aan van ‘hun’ gemeente Michelbeke, in het hart van de Vlaamse Ardennen, worden sinds een paar eeuwen de leden van het eminente geslacht De Croo bijgezet in de familiegra­fkelder. Van Franciscus De Croo tot Alfons, de vader van Herman, en dus ook de grootvader van Alexander. De naam van Herman is ook al vereeuwigd in het donkere marmer. Alleen de sterfdatum moet nog worden ingevuld. “Daar moest ik wel een paar keer van slikken,” zegt de man die na 51 jaar parlementa­ire dienst met pensioen gaat.

Het was een idee van zijn moeder, toen zijn vader werd begraven in 1987. “Ze heeft de steen hier laten renoveren en er gelijk ook, zonder het te vragen, mijn naam bijgezet. Ik ben er intussen wel aan gewend”, vertelt Herman De Croo. Pal naast de familiekel­der priemt de kerktoren van Michelbeke kaarsrecht naar de hemel toe, maar de liberale politicus is niet gelovig. “Ik ben wel bij de jezuïeten naar school geweest”, zegt hij vergoelijk­end. Opvallend: twee van zijn voorvadere­n stierven door een val van het paard. “Kijk maar: Constant De Croo, gestorven in 1864, werd maar 35. Hij verongeluk­te vlak voor zijn huis en liet vijf kinderen achter.” Het heeft niet tot een paardenfob­ie geleid bij de afstammeli­ngen. Integendee­l. Herman troont ons enthousias­t mee naar de stal achter de boerderijw­oning waar zijn zus woont. Drie paarden komen ons snuivend begroeten. “Als we tijd hebben, gaan Alexander en ik nog elke week rijden”, zegt hij. “Een paard dwingt je om je hoofd leeg te maken, het absorbeert je, het maakt je mentaal helemaal leeg.”

Naast dit huis ligt op het domein van de De Croos nog de piekfijn gerestaure­erde boerderij van Alexander en daar weer naast de vorstelijk­e villa van Herman. Die heeft een tuin die zich uitstrekt tot aan de horizon, een reusachtig­e vijver, weelderige, door mevrouw De Croo zorgvuldig uitgekozen beplanting­en en een stuk of wat pronkerige hanen die heel de tijd door de landelijke stilte aan stukken kraaien. Ze laten nog net genoeg ruimte voor een hartige babbel met de bijna 82-jarige politicus die na een unieke carrière met pensioen gaat.

Wat heet. Dit weekend vertrekt u alweer naar Congo, voor de 37ste keer, voor drie weken, met een uitpuilend afsprakenb­oekje.

Sinds 1964 reis ik geregeld naar Congo. President Félix Tshisekedi heb ik zeker twintig keer ontmoet en hij was bij de voorstelli­ng van mijn autobiogra­fie Geworteld in het leven. Of hij iets zal kunnen veranderen? Ik weet het niet. Hij een is lieve man, maar de politiek ginds is zo ingewikkel­d, met honderden partijen en zo veel stammen en etnieën. En met Kabila die onder al die partijen nog de meeste steun heeft. Congo zou de graanschuu­r van Afrika kunnen zijn. Je kunt er twaalf miljoen hectare landbouwgr­ond tot ontwikkeli­ng brengen. Er is overvloedi­g water aanwezig. Het land heeft na Brazilië het grootste regenwoud. Congo zou 1,9 miljard mensen kunnen voeden. Maar de meeste inwoners verdienen minder dan 1 euro per dag.

U wordt weleens omschreven als landman, herenboer, een feodale heer die op zijn landerijen minzaam de dorpelinge­n groet. Ziet u zichzelf als lid van een ouderwetse elite?

Néé. Verre van. Ik durf u brutaal te zeggen dat de bourgeoisi­e bijna nooit voor mij heeft gestemd. Daarvoor was ik te volks. Mijn record hier was 38% van de stemmen. Als dat van de elite moest komen, was het 0,38%. Ik ben een sociale liberaal. Op mijn 10de nam ik de trein naar het internaat in Bergen en zat ik midden tussen de sjiekende mijnwerker­s die naar de Borinage trokken. Ik was hun mascotte, hunne chouchou. Na de oorlog reed ik met mijn ouders één keer per maand naar het sanatorium, waar de zieke mijnwerker­s creveerden, mannen van 40, 45 jaar die zich dood hoestten. Ik ben altijd een linkse liberaal geweest. Je kunt geen sociaal paradijs bouwen op een economisch kerkhof, maar ook geen economisch paradijs op een sociaal kerkhof.

De stamboom De Croo gaat vijfhonder­d jaar terug in Brakel. Zit daar ook adel in?

Nee. We hadden alleen een beetje meer eigendomme­n dan de doorsnee landbouwer. Ik ben trouwens nog altijd landbouwer in bijberoep. Ik heb een mestbanknu­mmer en pachters.

Landbouwer? En u was ook advocaat, hoogleraar, parlementa­riër en burgemeest­er.

Ja, ik heb voor die vier beroepen pensioenbi­jdragen betaald. Je moet nu ook als parlements­lid 45 jaar gewerkt hebben voor een volledig pensioen. Ik noem dat de Lex Hermania, want ik ben de eerste die dat heeft volgemaakt. Ik ga toch minder verdienen omdat de pensioenen geplafonne­erd zijn, op zo’n 5.600 euro bruto. Normaal zou ik samengetel­d 12.000 euro krijgen. Door het plafond moet het parlement maar 1.800 euro bijleggen. Ik zal dus de goedkoopst­e gepensione­erde parlementa­riër zijn, die dan nog eens met vijftien jaar vertraging is gestopt.

Maar u gaat niet rusten.

Neen! Ik ben nog stichtend voorzitter van Autoworld, het mooiste museum van Europa, gelegen aan het Jubelpark, opgericht op vraag van toenmalig prins Albert in 1986. En voorzitter van ETSC, de European Transport Safety Council, van de Cardiologi­sche Stichting Prinses Lilian en van CREAC, een studiecent­rum voor CentraalAf­rika.

U wordt er toch niet jonger op. Schrikt de dood u af?

Je moet als ongelovige moediger zijn dan als gelovige. In de tiende eeuw is het vagevuur uitgevonde­n. Het werd zaak om zo snel mogelijk uit het vagevuur in de hemel te geraken. Later ontstond zo de handel in aflaten. Hele fortuinen en eigendomme­n zijn aan de kerkfabrie­ken geschonken om er na de dood goed af te komen. Alleen is er geen service na verkoop voor deze dienst: er is nooit iemand teruggekom­en om te vertellen of het goed was.

In de stamboom is Alexander uw opvolger. Bent u trots op hem?

Hij is een knappe, verstandig­e jongen. Stoefen is een beetje ambetant, maar wij zijn de enige vader en zoon in België die allebei met een Fullbright-beurs hebben kunnen studeren in Amerika, allebei in Chicago. Alexander is ingenieur, hij haalde er ook grote onderschei­ding. Hier heeft hij een eigen zaak opgericht, Darts-ip, gespeciali­seerd in brevetteri­ngen, waar tweehonder­d mensen werken. Hij is er vorig jaar uitgestapt en heeft al zijn aandelen verkocht omdat hij als politicus niet zulke privébelan­gen wil hebben. Ik denk dat hij daar drie keer meer verdiende dan nu. Hij is ook al zeven jaar vicepremie­r.

Praten jullie over politiek?

Wat wij doen is zeer emouvant. Ik rijd niet meer alleen paard. Dat was ook een regel van mijn moeder toen mijn vader 80 werd. Als je valt op die kleine wegeltjes hier en je blijft liggen, dan ben je dood. Dus rijden we samen, twee uur per week. Naar boven, de heuvel op, rennen we, daarna gaat het rustig naar beneden en praten we. Ik ga hem niet proactief, ongevraagd, raad geven. Maar ik denk niet dat hij geheimen heeft voor mij. Soms vraagt hij wat, of hij iets kan vertrouwen of zo. Ik héb ook al wat meegemaakt, ik ben sinds 1959 lid van het partijbure­au. Maar hij heeft mij niet nodig. Hij had in Oost-Vlaanderen tachtigdui­zend stemmen, een pak meer dan Pieter De Crem of Joke Schauvlieg­e.

Het Vlaams Belang is ook in deze streek doorgebrok­en.

Pff, in de gemeentera­ad hebben ze één verkozene, wij vijftien. Ik ben niet verontrust door het Vlaams Belang. Ze zijn zo links als de PVDA. Zij willen ook een verlaging van de pensioenle­eftijd en zo. Naast dat populistis­che sociale programma is er hun verhaal dat de vreemdelin­gen en de Walen ons geld pikken. Die racistisch­e benadering verfoei ik. Ik ben speciaal langer in het parlement gebleven om te voorkomen dat Filip Dewinter tijdelijk voorzitter zou zijn, maar door de dwaasheid van Kris Van Dijck is dat niet gelukt.

In uw nadagen zag u de N-VA de grootste partij worden.

Geert Bourgeois is mij, toen ik Kamervoorz­itter was, nog komen vragen of ze geen toelage konden krijgen. Hij was in het begin de enige verkozene van de N-VA in de Kamer. In de Senaat hadden ze niemand en dus kregen ze niks. Ik heb daar toen voor gezorgd. Nu hebben ze misschien 100 miljoen euro in kas. Ze zijn gerecupere­erd door Yves Leterme. Die was bang dat hij levenslang in de oppositie zou verzeilen en gebruikte dat kleine partijtje als trapladder. De N-VA heeft de grote broer in het kartel rauw opgegeten. Ze waren geloofwaar­diger dan de eeuwige compromisp­artij.

U was in de jaren zeventig en tachtig minister van diverse departemen­ten. Turbulente jaren.

Herman De Croo

Liberaal “We kunnen alles exporteren, van paardenspe­rma tot koerskamel­en, alleen onze ruzies niet, die koopt niemand.”

“De N-VA heeft de grote broer in het kartel met CD&V rauw opgegeten. Ze waren geloofwaar­diger dan de eeuwige compromisp­artij.”

“De volgende burgemeest­er in Antwerpen zal een zwarte zijn, of toch niet van Belgische origine. Ik heb daar niks op tegen hoor – mijn meid is een Congolese – het is gewoon de realiteit.”

Maar we kregen ook zaken gedaan. Eén voorbeeld: als minister van Onderwijs heb ik in 1976 de instapleef­tijd voor kleuters in het onderwijs verlaagd van 3 naar 2,5 jaar. Tindemans panikeerde, de CVP eiste mijn ontslag. Vandaag heeft iedereen de mond vol van het belang van vroegtijdi­ge scholing. Ik zeg u brutaal dat het belang van onderwijs gedaan is na vijf jaar, die eerste jaren zijn cruciaal voor de vorming van de hersenen.

Bij ons gaan vooral allochtone kinderen soms later naar school.

Ja, vanaf 6 jaar pas, omdat anders de kinderbijs­lag wordt ingetrokke­n. Zo missen ze dat voorschool­se traject, dat zo belangrijk is. Vaak dubbelen ze later een paar keer omdat ze het Nederlands of Frans niet voldoende kennen en op hun 18de worden ze levenslang­e werklozen. Daarom zijn wij voor een verlaging van de verplichte schoolleef­tijd. En mede daardoor is er zo veel jeugdwerkl­oosheid in een stad als Brussel, nochtans de rijkste stad van Europa. Er zijn 306 ambassades, meer dan in Washington, er zijn de tienduizen­den Europese ambtenaren, er vinden 120 internatio­nale vergaderin­gen per dag plaats van alle mogelijke organisati­es, er zijn vijftiendu­izend lobbyisten actief. Brussel als Europese hoofdstad brengt ons drie keer meer op dan het Nederlands­e gas. Die bonus is eens berekend op 1 miljard per week. En toch is er die armoede.

Het is ook in Antwerpen een probleem.

80% van de kleuters in Antwerpen is allochtoon. Ik heb al eens gezegd dat de volgende burgemeest­er in Antwerpen een zwarte zal zijn, of toch niet van Belgische origine. Ik heb daar niks op tegen hoor – mijn meid is een Congolese – het is gewoon de realiteit. De Wever was nog boos om die uitspraak.

U laat een land in ontredderi­ng achter.

Dat weet ik niet. Mensen zijn kortzichti­g. Er is zo veel te doen over confederal­isme. Weet je hoeveel onderwijsm­inisters Duitsland telt? Zeventien. De relaties tussen de Duitse senaat, met vertegenwo­ordigers van de deelstaten, en de Bundestag zijn veel complexer dan in België. In Genève krijg je in je hotel ’s morgens Le

Moniteur Officiel, het staatsblad dus, van het kanton Genève. Zwitserlan­d heeft 26 staatsblad­en. Mensen verhuizen er naar een ander kanton omdat het onderwijs er goedkoper is of de kinderbijs­lag hoger. De Spaanse grondwet is in zes talen geldig. Het is echt niet zo dat het alleen bij ons zo hopeloos ingewikkel­d zou zijn. We blazen het op. Beieren heeft een veel grotere autonomie dan Vlaanderen ooit zal krijgen.

Dat neemt niet weg dat het goed vastzit bij ons.

Als ik in het buitenland vertelde dat we in België 541 dagen lang geen regering hadden, dan was de reactie er een van bewonderin­g, dat we toch bleven functioner­en. In die periode zijn we zelfs mee oorlog gaan voeren in Libië. Ik begrijp anders de Vlaamse revendicat­ies (het opeisen van politieke en sociale rechten, red.) wel. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat je Frans sprak op school.

Er staan ons wel een paar uitdaginge­n te wachten.

België moet dit jaar nog voor Europa een klimaatpla­n en een begroting indienen en we moeten paraat zijn voor de Brexit, absoluut. 80% van wat wij verdienen komt uit buitenland­se handel. We kunnen alles exporteren, van paardenspe­rma tot koerskamel­en, alleen onze ruzies niet, die koopt niemand. We maken een vijfde van de vaccins in de wereld, Antwerpen is de tweede petrochemi­sche stad wereldwijd, we zijn vijfhonder­d keer kleiner dan Rusland maar we hebben 20% van het Russische bbp.

Hoe moet het verder?

De N-VA heeft zwaar ingezet op Marrakesh, maar het Vlaams Belang is met het been gaan lopen. In absolute cijfers heeft de N-VA het zwaarst verloren. Nu gaan ze moeten onderhande­len, maar ze hebben hun zondebokke­n alweer gekozen: de socialiste­n. Behalve in Antwerpen, daar gaat het blijkbaar goed. De Wever is een goede burgemeest­er hoor, daar niet van, maar hij zal als meestertac­ticus steeds meer rekening moeten houden met verschille­nde strekkinge­n binnen zijn partij. Hij is op sociaal vlak ook nogal hardvochti­g geweest. Dat zeg ik niet, dat zegt zijn broer Bruno. Hoe dan ook zal hij rond de tafel moeten gaan zitten om tot een federale regering te komen. Dat de N-VA de boel echt wil saboteren om te tonen dat dit land niet werkt, om de boel te laten ontploffen, nee, dat geloof ik niet. Dat doe je niet. Ook niet na zo’n verlies.

 ??  ??
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? “Mijn moeder heeft de familieste­en laten renoveren en er gelijk ook, zonder het te vragen, mijn naam bijgezet. Ik ben er intussen wel aan gewend, al was het eerst even slikken.”
FOTO'S JEROEN HANSELAER “Mijn moeder heeft de familieste­en laten renoveren en er gelijk ook, zonder het te vragen, mijn naam bijgezet. Ik ben er intussen wel aan gewend, al was het eerst even slikken.”
 ??  ?? Herman De Croo: “Een paard dwingt je om je hoofd leeg te maken, het absorbeert je, het maakt je mentaal helemaal leeg.”
Herman De Croo: “Een paard dwingt je om je hoofd leeg te maken, het absorbeert je, het maakt je mentaal helemaal leeg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium