Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw granaat in Kasteel Den Brandt

ONTPLOFFIN­G Eerder deze week werd horecaonde­rnemer ook al geviseerd met granaat en brandstich­ting

- DENNIS VAN DAMME

Nadat er woensdag al een granaat was gevonden en brand was gesticht in Kasteel Den Brandt, heeft er nu ook een explosie plaatsgevo­nden in het kasteel. Nog steeds is er geen duidelijkh­eid over het motief.

Het is een pijnlijke week voor Shrimp Tempura, het horecabedr­ijf achter tal van zaken in Antwerpen. Woensdag werd een granaat gegooid door een raam van Grand Café, een pop-uprestaura­nt in Kasteel Den Brandt. Die granaat ging niet af, maar er werd wel brandgesti­cht in het vegetarisc­he restaurant Murni, gevestigd in een van de twee koetshuize­n. De zaken konden dezelfde dag nog opnieuw open.

Twee dagen later is een nieuwe aanslag een feit: vrijdagoch­tend werd vastgestel­d dat zich een explosie had voorgedaan in het kasteel, met behoorlijk wat schade voor het Grand Café als gevolg. De politie kon gisteren nog niet officieel zeggen over wat voor springtuig het gaat. In de ramen zitten tientallen kleine gaatjes, wat wijst op een handgranaa­t. Op welk moment die is ontploft, is voorlopig onduidelij­k. De politie kreeg de oproep pas vrijdagoch­tend rond 7.50u binnen, toen iemand de schade vaststelde. Er hebben zich geen getuigen gemeld die een knal hadden gehoord.

Net zoals woensdag stelde de politie een veiligheid­sperimeter in rond het kasteel, die kort na de middag weer werd vrijgegeve­n. De rest van het park bleef wel toegankeli­jk. De ontmijning­sdienst Dovo en de speurders van de federale gerechteli­jke politie kwamen ter plaatse en ook de onderzoeks­rechter stapte af. Volgens de politie ontplofte alleen het explosief en werden er geen andere inslagen gevonden, bijvoorbee­ld van kogels. Het gaat ook om nieuwe feiten, dus niet om een granaat die over het hoofd werd gezien tijdens het onderzoek naar de feiten van woensdag.

Onderzoek naar geld

Het is niet duidelijk waarom de zaak opnieuw wordt geviseerd. Zaakvoerde­r Wim Van der Borght van Shrimp Tempura was vrijdagoch­tend onderweg naar Londen toen hij het nieuws over de ontploffin­g vernam. Hij stapte meteen op de trein richting Antwerpen voor een verhoor door de speurders. Woensdag had hij al verklaard dat hij “geen banden heeft met criminele milieus”, ook nu legt hij geen verklaring­en af in het belang van het onderzoek. Wat wel vaststaat is dat hij een invloedrij­ke figuur is in de Antwerpse horecawere­ld: Shrimp Tempura bezit naast Murni en het Grand Café ook de restaurant­s Danieli il Divino en Umami, enkele cocktailba­rs en verschille­nde discotheke­n, waaronder de populaire Roxy aan de Rijnkaai. Verschille­nde van die zaken gingen nog maar recent open. Gerechteli­jke bronnen bevestigen dan ook dat tijdens het onderzoek naar de granaataan­slag zal worden onderzocht waar het geld voor al die zaken vandaan komt. Shrimp Tempura laat intussen weten dat het Grand Café zo snel mogelijk weer opent. “In principe maandag en misschien ook al zondag”, aldus woordvoers­ter Barbara Soens. Mensen die dit weekend een reservatie hadden in het Grand Café, werden intussen verwittigd. “We konden voor hen een tafel regelen in een van onze andere restaurant­s”, zegt Soens.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? In de ramen van Kasteel Den Brandt zitten tientallen kleine gaatjes, wat wijst op de ontploffin­g van een handgranaa­t.
FOTO VICTORIANO MORENO In de ramen van Kasteel Den Brandt zitten tientallen kleine gaatjes, wat wijst op de ontploffin­g van een handgranaa­t.
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De politie stelt een veiligheid­sperimeter in rond het kasteel.
FOTO VICTORIANO MORENO De politie stelt een veiligheid­sperimeter in rond het kasteel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium