Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jesse Vandenbulc­ke (23) en Fabian (2)

-

Gentbrugge

Hoelang ben je nog blijven koersen toen je zwanger was?

Ik was in juni 2016 gestopt met wielrennen omdat ik problemen had met mijn rug. Ik kon niet meer zonder pijn fietsen, de lol was eraf. Ik ben dan twee maanden als animator gaan werken in Egypte en in oktober werd ik zwanger. Tijdens die zwangersch­ap kon ik zo goed als niks van sport doen. Ik werd al misselijk als ik de trap op wandelde.

Wanneer ben je terug begonnen na de bevalling?

Door die lange rustpauze kon mijn rug genezen en ongeveer anderhalve maand na de bevalling van Fabian in juli 2017 ben ik terug op de fiets gekropen.

Wie zorgt voor je kind als je aan het trainen of koersen bent?

Tot voor kort werkte ik nog parttime in een broodjesza­ak, maar sinds ik Belgisch kampioen op de weg ben geworden, probeer ik me twee maanden alleen op de koers te concentrer­en. Ik moest tot nu toe voortduren­d de balans zoeken tussen werken, trainen en het moederscha­p. Het is vaak schipperen en de ene week lukt dat beter dan de andere. Ik kan gelukkig rekenen op de steun van mijn vriend Giovanni. Hij is technicus bij De

Lijn en koerst bij de elite zonder contract, maar zorgt ook heel vaak voor ons zoontje. En mijn schoonmoed­er en mijn schoonbroe­r passen ook vaak op Fabian. Zij wonen in de buurt. We hebben gelukkig een uitgebreid netwerk.

Neem je je kind mee naar de koers?

We nemen Fabian zo dikwijls mogelijk mee naar de koers, ook naar die van zijn papa. Hij herkent ons makkelijk als we voorbijkom­en. Tegenwoord­ig zegt hij ‘mama wenen’ als hij me mijn koersklere­n ziet aantrekken. Na mijn Belgische titel zag hij mij en iedereen rond mij huilen van de emotie. En zo associeert hij mijn tranen nu met koersen.

Ben je voorzichti­ger op de fiets dan voor je een kind had?

Onbewust ben ik voorzichti­ger geworden. Zeker in het begin had ik veel schrik in de spurt. Ik dacht: als ik mijn sleutelbee­n breek bij een val, kan ik Fabian niet meer oppakken. Nu gaat het beter, ook omdat Fabian al een stuk zelfstandi­ger is.

Schat je je niveau hoger of lager in dan voor je zwangersch­ap?

Ik voel dat mijn lichaam nu meer aankan, ik ben nu ook anders gebouwd. Al heeft dat misschien ook met ouder worden te maken. Ze zeggen soms dat een zwangersch­ap een soort natuurlijk­e doping is. Ik heb eens gehoord dat ze in China atleten zwanger maken voor belangrijk­e wedstrijde­n en ze vervolgens een abortus laten ondergaan, maar ik weet niet of het klopt.

Welke ambities heb je nog in het wielrennen?

Het BK was mijn eerste zege sinds de geboorte van Fabian. En ik hoop mijn kampioenen­trui zo veel mogelijk te tonen. Ik heb ook een speciale fiets gekregen met de Belgische driekleur in verwerkt. Deze zomer rijd ik zeker het EK en ik hoop ook op een selectie voor het WK. Niet dat ik daar een ereplaats kan halen, maar ik zou me wel dubbel plooien in dienst van onze kopvrouwen.

Wissel je goede raad uit met de andere moeders uit de ploeg?

Ik ken in België een vijftienta­l moeders in het peloton, niet alleen in onze ploeg. Onze kinderen spelen samen als we koersen. Als ik een lastig moment heb in de koers, is het fijn om met de andere moeders wat te kunnen bijpraten over de kinderen. Dan gaat het sneller voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium