Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kelly Markus (26) en Djeedy (bijna 2)

-

Hoofddorp (Amsterdam)

Hoelang ben je nog blijven koersen toen je zwanger was?

Ik heb nog vijf maanden gefietst, want ik kwam er pas laat achter dat ik zwanger was. Het ging naar het einde toe wel steeds minder. Meer dan aanklampen was er niet meer bij, ik had veel minder adem. Gelukkig liet de ploeg snel weten dat ik kon blijven na de bevalling. Stoppen is nooit in me opgekomen.

Wanneer ben je terug begonnen na de bevalling?

Na een kleine drie weken ben ik opnieuw op de rollen beginnen te trainen en daarna redelijk snel op de piste. De volledige winter heb ik me verder kunnen voorbereid­en. Eind januari ging ik al met de ploeg op stage in Turkije. Dat was de eerste keer dat ik zonder Djeedy op stap was. Dat ging wel, het was makkelijke­r om mijn dochter achter te laten toen ze nog zo jong was. Nu mis ik haar veel meer.

Wie zorgt voor je kind als je aan het trainen of koersen bent?

De vader van Djeedy (wielrenner Danny Van Poppel) is niet meer in the picture en ik kan niet leven van het wielrennen. Daarom ben ik kapster aan huis en doe ik daarnaast ook nog administra­tief werk in het aannemersb­edrijf van mijn vader. Tussendoor probeer ik vijf dagen per week te trainen. Maar ik woon nog bij mijn ouders. Zij en mijn broer helpen me geweldig bij de opvang.

Neem je je kind mee naar de koers?

Ik neem Djeedy altijd mee naar de koers, al van in het begin. Ze herkent de shirtjes van onze ploeg Dolticini-Van Eyck. En naar elke teamgenote die ze ziet passeren roept ze ‘mama’.

Ben je voorzichti­ger op de fiets dan voor je een kind had?

Ik spring niet meer zomaar op en af stoepen om iemand in te halen. Dan wacht ik wel even. Ik ben normaal niet bang, maar ik neem geen onnodige risico’s meer.

Schat je je niveau hoger of lager in dan voor je zwangersch­ap?

In 2013 en 2014 werd ik nog Nederlands kampioen op de piste. Maar sinds de geboorte van Djeedy heb ik geen koers meer gewonnen. Ik had ook niet verwacht dat het eerste jaar na de bevalling zo goed zou gaan. Op basis daarvan heb ik er nog een jaar bijgedaan. Maar het niveau van het vrouwenwie­lrennen wordt steeds hoger, zeker in de grotere UCI-koersen. Het wordt moeilijker om de top te bereiken.

Welke ambities heb je nog in het wielrennen?

Ik wil vooral mijn ploeggenot­es zo goed mogelijk helpen en in de spurt probeer ik UCI-punten te behalen voor het team.

Wissel je goede raad uit met de andere moeders uit de ploeg?

Djeedy is helemaal weg van Emily van Kelly Druyts, ze is er niet van weg te slaan. Djeedy had oorbellen en nu heeft Emily ze ook. We proberen af en toe een datum te prikken om samen met onze dochters iets leuks te doen, maar dat is niet zo simpel.

“Naar elke teamgenote die Djeedy ziet passeren, roept ze ‘mama’.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Kelly Markus en Djeedy.
FOTO JEROEN HANSELAER Kelly Markus en Djeedy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium