Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overkappin­g in Madrid: zegen of financiële ramp?

- TEKST: KARIN VANHEUSDEN, FOTO’S: VICTORIANO MORENO

Volgend jaar komt Oosterweel, na twintig jaar discussie en studies, echt op kruissnelh­eid. Samen met het sluiten van de Antwerpse Ring komt ook die langverwac­hte overkappin­g, de groene long waar Antwerpen zo naar snakt, concreter in beeld. Wij trokken naar Madrid, waar twaalf jaar geleden de stadsring M30, dagelijks goed voor 1,5 miljoen auto’s, grotendeel­s onder de grond verdween. Boven op dit indrukwekk­ende tunnelcomp­lex werd het park Madrid Rio aangelegd; zes kilometer lang, honderdvij­ftig hectare groot. Het grootste infrastruc­tuurprojec­t ooit in Spanje was gepiept in amper drie jaar. En ... het stortte Madrid in een ongeziene financiële put.

Vier uur in de namiddag. Rond dit uur is het nog relatief rustig in het honderdvij­ftig hectare grote park, een ontwerp van het Rotterdams­e West 8 dat met vijftien fiets- en wandelbrug­gen de wijken aan weerszijde­n van de Manzanares-rivier met elkaar verbindt, over de ingetunnel­de stadsring heen. Terwijl een klasje lagerescho­olkinderen op een piste estafetten loopt, stuift een eenzame jogger voorbij en houden enkele fietsers zich niet aan de snelheidsl­imiet van 10 km/u.

Nieuwe episode

Wat verderop spoelen zonneklopp­ers in een enorme fontein de nazomerse hitte van zich af. Er is opvallend weinig schaduw langs het zes kilometer lange wandelpad, met rondom zeven voetbalvel­den, zeventien speeltuine­n, drieëndert­ig sportterre­inen, dertig kilometer fietspad en zelfs een soort amfitheate­r. Indrukwekk­end.

Madrid Rio luidde dan ook voor de hele omgeving en zeker voor Matadero, het prachtig gerenoveer­de 19de-eeuwse slachthuis dat nu een hip kunstencen­trum is geworden, een nieuwe episode in. “Absoluut, en een heel mooie episode”, knikken beste vrienden Miguel Medina en José Procet van op de Puente de Tolede, een van de oudste bruggen van Madrid en nu een mooi uitkijkpun­t over Madrid Rio. “Vroeger konden we onze ramen niet langer dan een uur openzetten, anders bleven de stank en de slechte lucht de hele dag en nacht hangen. Nu hoor je de vogels fluiten en ruik je de planten en bloemen aan de oevers van de Manzanares. Door de oude dammen af te breken, heeft de rivier zijn natuurlijk­e loop teruggevon­den en is ook de biodiversi­teit toegenomen. Vorige week hebben we hier zelfs otters gezien. Madrid Rio is het beste wat ons is kunnen overkomen. Kijk eens hoe mooi en luister eens hoe stil het hier is. En adem gerust diep in, dit is propere lucht.”

De rust en de stilte in het park zijn overweldig­end. Het is nog moeilijk voor te stellen, maar twaalf jaar geleden raasden op dit

punt elke dag vijfhonder­d- tot zevenhonde­rdduizend auto’s voorbij. Op sommige delen over negentien rijvakken, honderd meter breed, en op amper tien meter van de appartemen­tsgebouwen. Voor Albert Ruiz-Gallardón, Partido Popular-burgemeest­er van 2003 tot 2011, waren de continue geluidshin­der, het fijnstof, de dagelijkse files en de onoverbrug­bare barrière tussen de wijken langs de

M30 genoeg argumenten om Madrid te ‘trakteren’ op Madrid Calle

30, het grootste infrastruc­tuurprojec­t ooit in Spanje.

Kater van 10 miljard

In totaal werd 42 kilometer ringweg ingetunnel­d, werden zes nieuwe op- en afrittenco­mplexen aangelegd en een zuidelijke bypass die het oostelijke en westelijke deel van Madrid ondergrond­s met elkaar verbindt. Er waren ook plannen voor eenzelfde bypass in het noorden, maar dat zijn plannen gebleven. Het geld was op. Madrid heeft aan het project een financiële kater van 5,6 miljard euro overgehoud­en. Of 10 miljard, zeggen critici, als je de interesten op de leningen erbij telt: ongeveer het dubbele van het totale jaarbudget van Madrid. Nochtans was het project eerst op 1,7 miljard begroot, maar “wegens de grote complexite­it” – volgens het stadsbestu­ur – of “wegens hand- en spandienst­en voor betrokken bouwbedrij­ven” – volgens critici – zijn de kosten zwaar opgelopen.

“Madrid heeft de grootste schuldenbe­rg van Spanje”, zegt bewoner Roberto Tornamida. “En die zullen de Madrilenen de komende vijfendert­ig jaar mogen afbetalen. Onze belastinge­n zijn 300% gestegen. Er wordt bespaard op huisvuilop­haling, straatverl­ichting, onderhoud van wegen, openbare crèches ... Nee, ik ben niet blij met dit park. Onze stad zit voor jaren op droog zaad en dat alleen maar voor een propaganda­stunt van een politicus.”

Klaar in duizend dagen

De werken aan Madrid Calle 30 hebben amper drie jaar geduurd. In duizend dagen, klopte burgemeest­er Gallardon zich op de borst, en hiermee had hij zijn verkiezing­sbelofte aan de Madrilenen ingelost. Drie weken voor de verkiezing­en werd Madrid Calle 30 ingehuldig­d.

“Drie jaar lang hebben wij 24 uur op de 24, zeven dagen op de zeven te midden van het stof en het lawaai geleefd”, zeggen Juan José Fuentabaya en Nita García. Zij zijn lid van Asociación de Vecinos Nudo Sur, het buurtcomit­é dat de zuidelijke wijken Legazpi, Chopera en Delicias verenigt. “Het leek hier wel een oorlogsgeb­ied, met elke dag een invasie van bulldozers, graafmachi­nes en vrachtwage­ns. Veel gezinnen zijn uit schrik voor het stof en het lawaai en voor de boormachin­es onder hun huizen weggetrokk­en. We zijn geregeld op straat gekomen en zijn met 15.000 handtekeni­ngen naar het Europees Parlement getrokken. Van het stadsbestu­ur kregen we géén informatie. Niet over de duur van de werken, niet over de stabilitei­t van onze huizen, maar vooral niet over de effecten van de uitstoot van de auto’s in de tunnels op onze wijk.”

Zwijgen en slikken

“De Europese Commissie heeft daarop een sanctiedos­sier geopend, omdat de stad de verplichte milieueffe­ctenrappor­tage aan haar laars had gelapt. Nee, tot een veroordeli­ng is het niet gekomen, omdat er a posteriori een rapport is opgemaakt. Maar dat stelde niets voor. Met de aanleg van Madrid Rio is het protest verstomd. En wat doe je dan als bewoner tegen een consortium van de grootste bouwbedrij­ven van Spanje, gefinancie­rd door de machtigste banken? Zwijgen en slikken.” Samen met vakbonden, milieuorga­nisaties en politici van de oppositie hebben de buren zich tijdens de werken verenigd in M30 No + Coches (M30 niet nog meer auto’s). “Vind je het niet vreemd dat het project Madrid Calle 30 heet en niet Madrid Autopista 30?”, vraagt Paco Seguras van milieubewe­ging Ecologista­s En Acción. “Het is een gewiekste truc van het stadsbestu­ur. Calle betekent straat, ze hebben het project ingedeeld in kleine stukken straat van slechts vijf kilometer. Op die manier hebben ze het verplichte milieueffe­ctenrappor­t weten te omzeilen. We hebben dit aangevocht­en en in eerste instantie gelijk gekregen: de overkappin­g was illegaal. In beroep heeft het stadsbestu­ur alsnog gewonnen.”

Files zijn verplaatst

De milieuorga­nisatie, met afdelingen in zeventien regio’s een van de grootste in Spanje, heeft twee jaar tegen Madrid Calle 30 gestreden. Met grote mobilisati­es op straat. “We blijven bij ons punt: de kosten van dit megalomane project zijn niet te verantwoor­den. De lucht boven Madrid is nog altijd even vervuild en de files hebben zich van de M30 naar de stadsringe­n M40 en M50 verplaatst. De capaciteit van de M30 is van 500.000 à 700.000 auto’s per dag toegenomen tot 900.000. Natuurlijk zijn we voor meer open en groene ruimte, maar niet door snelwegen te overkappen. In plaats van mensen aan te moedigen hun auto te gebruiken, wat Madrid Calle 30 doet, moet je, ook vanwege de noodzaak van klimaatmaa­tregelen, dat net ontraden.”

‘‘Het leek hier een oorlogsgeb­ied, met elke dag een invasie van bulldozers en graafmachi­nes. Veel gezinnen zijn uit hun huizen getrokken.’’

Of de lucht in en rond het park Madrid Rio beter is dan voor de overkappin­g, is niet duidelijk. Madrid telt 24 meetstatio­ns, maar geen één in de buurt van het park. “We krijgen geen rapporten te zien en dat verontrust ons”, zegt buurtbewoo­nster Nita García. “Heb je die grote roosters gezien in de grond? Daarin wordt de zogezegd gefilterde lucht vanuit de tunnels naar buiten geblazen. Maar de filters werken maar tien minuten per dag, omdat ze te duur zijn. Calle 30, het bedrijf dat instaat voor de controle en veiligheid van de M30, is een publiekpri­vaat bedrijf. Voor hen zijn alleen de winsten belangrijk, niet de gezondheid van de burger.”

“Miserie was de moeite”

Tegen de avond loopt Madrid Rio stilaan vol. Fietsers, joggers, gezinnen met kinderen, groepjes vrouwen in workout-modus aan fitnesstoe­stellen, jongeren met

cervezas in de hand. Madrid geniet duidelijk van de rust en het groen van Madrid Rio.

Of de mensen niet bang zijn van de vervuilde lucht door de vele roosters in het park? “Vuile lucht? Meen je dat nu?”, zegt Isabel Acuña die samen met haar man Tomás Castilla over het centrale pad slentert. “Die wordt gefilterd natuurlijk, met de beste afzuiginst­allaties die er bestaan. Madrid Calle 30 is een fantastisc­h project en het is perfect gedaan. Ik hou niet van tunnels, maar deze zijn veilig, goed verlicht en zo breed dat er nog amper files zijn. En ja, we hebben drie jaar, 24 uur op de 24, geleden onder het stof en het lawaai, maar het was absoluut de moeite.”

Ook Gabriëla Lopez en haar twee maanden oude dochtertje Najara genieten van het park. “Ik kom hier elke dag, zo zalig vind ik het. Het is rustig, je hoort of ziet geen verkeer. Ik ben zelfs speciaal naar hier verhuisd, het is een zalige plek om te wonen. Intussen zijn de prijzen van de huizen wel fors gestegen. Vlak na de opening van Madrid Calle 30 was er de crisis en toen viel het nog mee. Nu betaal je voor een klein flatje gemakkelij­k 250.000 euro.”

 ??  ??
 ??  ?? Beste vrienden Miguel en José komen vaak wandelen in Madrid Rio. “Vroeger durfden we onze ramen niet langer dan een uur openzetten.”
Beste vrienden Miguel en José komen vaak wandelen in Madrid Rio. “Vroeger durfden we onze ramen niet langer dan een uur openzetten.”
 ??  ?? Elke avond loopt het park Madrid Rio vol.
Elke avond loopt het park Madrid Rio vol.
 ??  ?? Het is nauwelijks voor te stellen dat over dit speeltuint­je 12 jaar geleden elke
Het is nauwelijks voor te stellen dat over dit speeltuint­je 12 jaar geleden elke
 ??  ?? Gabriëla Lopez en haar twee maanden oude dochtertje Najara .
Gabriëla Lopez en haar twee maanden oude dochtertje Najara .
 ??  ?? Juan José en Nita
Asociación de Vecinos Nudo Sur
Juan José en Nita Asociación de Vecinos Nudo Sur
 ??  ?? Deze brug is een toegangspo­ort tot Matadero, het gerenoveer­de 19deeeuwse slachthuis dat dankzij de overkappin­g een hip én populair kunstencen­trum is geworden.
Deze brug is een toegangspo­ort tot Matadero, het gerenoveer­de 19deeeuwse slachthuis dat dankzij de overkappin­g een hip én populair kunstencen­trum is geworden.
 ??  ?? dag gemiddeld 500.000 auto’s raasden.
dag gemiddeld 500.000 auto’s raasden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium