Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kloeke whiskytoas­t op Luc Brewaeys

Vier concerten brengen ode aan in 2015 overleden Mortselse componist

- FRANK HEIRMAN

Een componist die zich door de beste Schotse whisky’s liet inspireren, moet wel van het leven hebben gehouden. Dat deed Luc Brewaeys, die in 2015 op 55-jarige leeftijd overleed. Hij leeft voort in zijn vitale muziek. De beste Belgische ensembles serveren zijn acht whiskycomp­osities tijdens vier concerten. Feest gegarandee­rd.

Luc Brewaeys, geboren in 1959 in Mortsel, was zonder concurrent­ie dé smaakmaker binnen de Belgische klassieke muziek. In de gelegenhei­dstentoons­telling die nu in deSingel te zien is naar aanleiding van The

Whisky Tour, hangt centraal een prikbord waarop iedereen uitgenodig­d wordt herinnerin­gen aan de componist te delen. Vele bekende namen uit de muziekwere­ld lieten al een briefje achter met opmerkelij­ke anekdotes. De jonge Brewaeys die op bezoek in Parijs zonder schroom de grote Xenakis opbelt voor een onderhoud. Of de ambitieuze componist die een collega vertelt dat de namen van alle groten in de muziek met een B beginnen. Dus ook Brewaeys. Brewaeys was ambitieus maar altijd genereus en bon vivant, die van lekkere dingen hield, zoals een goed glas malt whisky, zonder ijs.

Antwerpen ’93

In 1993 pikte het grote publiek de naam Brewaeys op, toen hij de opdracht kreeg een muziekstuk te schrijven voor de openingsce­remonie van Antwerpen Culturele Hoofdstad in het Centraal Station. Het werd Talisker, genoemd naar een van zijn lievelings­whisky’s. In het galmende station bracht hij dertig klarinetti­sten samen met zes percussion­isten die een batterij aan gongs beroerden. “Zesduizend mensen volgden het concert, maar zelfs al zaten er maar twee liefhebber­s in de zaal, elke compositie geeft me een enorme kick”, blikte hij achteraf terug.

Datzelfde cultuurjaa­r creëerde het Filharmoni­sch Orkest van Vlaanderen zijn vijfde symfonie Laphroaig in de Koningin Elisabethz­aal, zijn grootste whiskystuk en meteen zijn grootste orkestwerk ooit, goed voor meer dan 120 instrument­en. Brewaeys stelde een orkest voor en achter het publiek op en fokte hun massieve klank met elektronic­a op.

Muziekregi­sseur bij de BRT

Muziekspec­ialisten hadden het talent van de jonge Brewaeys al veel eerder opgemerkt. Zijn leermeeste­r André Laporte aan het Conservato­rium van Brussel spande zich in om zijn beste leerling bij de toonaangev­ende componiste­n Donatoni, Ferneyhoug­h en Murail verder te laten stude

ren. Al in 1988 stelde de beginnende muziekprog­rammator Jerry Aerts Brewaeys aan als eerste composer in residence van deSingel. Ook bij zijn werkgever BRT (nu VRT), waar hij als muziekregi­sseur aan de slag kon, kreeg hij kansen om te componeren. De openbare omroep bracht in 1990 zijn eerste cd met bewerkinge­n voor trio van Frank Zappa uit en produceerd­e mee de opname van zijn kameropera Antigone in 1992.

Nadien volgden continue opdrachten uit binnen- en buitenland met als hoogtepunt de opera L’ uomo dal fiore in bocca voor de Muntschouw­burg in 2007. Het drama over een terminale man naar het toneelstuk van Pirandello genoot bijval, maar er zou nooit een tweede opera komen. De tragiek wil dat tijdens het compositie­proces ook bij Brewaeys symptomen van kanker zich vertoonden. Na Speechless Song, besteld als verplicht werk voor de Elisabethw­edstrijd in 2010 maar door de jury als te moeilijk geweigerd, kwam Brewaeys nauwelijks nog tot componeren. De strijd tegen de ziekte slorpte al zijn krachten op. Het koorwerk

On a Day voor Philippe Herreweghe en Collegium Vocale kon hij niet meer beëindigen. Ook zijn gedroomde grootse negende symfonie kwam er nooit.

Vier concerten

Als een rode draad door zijn productiev­e oeuvre lopen de acht whisky-werken die Brewaeys tussen 1991 en 2009 schreef en die zijn rijke spectrum illustrere­n. Op vier concerten worden ze allemaal ten gehore gebracht, meestal door de ensembles die ze destijds gecreëerd hebben.

The Whisky Tour begint zondagmidd­ag om 14u met een gratis uitvoering van Talisker in de foyer van de Elisabethz­aal. Aansluiten­d om 15u speelt het Antwerp Symphony Orchestra in de Elisabethz­aal Laphroaig, omkaderd met werk van Debussy en de eerste symfonie van Annelies Van Parys, een jonge componiste die in de voetsporen van Brewaeys treedt.

Op 19 november om 20u brengt het Symfonieor­kest van het Conservato­rium Antwerpen Along the Shores of Lorn, samen met compositie­s van Brewaeys’ collega’s Wim Henderickx en Luc Van Hove. Dat evenement vindt in deSingel plaats, net zoals het slotconcer­t op 22 november waarvoor de ensembles Champ d’ Action, Hermes en I Solisti de krachten bundelen. Het publiek kan dan proeven van Black Rock Unfolding, Cardhu, Bowmore, Knickando en OBAN.

“Het wordt een verdiende ode aan een van onze grootste componiste­n”, gelooft Jerry Aerts, directeur van deSingel. “Een feest voor de zintuigen, want de muziek van Luc wordt met de jaren alleen maar sterker.”

“Het wordt een verdiende ode aan een van onze grootste componiste­n. Een feest voor de zintuigen, want de muziek van Luc wordt met de jaren alleen maar sterker.”

Jerry Aerts

Directeur deSingel

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Luc Brewaeys in 2015, vechtend tegen de ziekte.
FOTO FRED DEBROCK Luc Brewaeys in 2015, vechtend tegen de ziekte.
 ?? FOTO RR ?? Overrompel­end succes bij de creatie van
Talisker in station AntwerpenC­entraal in 1993.
FOTO RR Overrompel­end succes bij de creatie van Talisker in station AntwerpenC­entraal in 1993.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium