Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Opvallend rustiger dan vorig jaar”

Ruim 4.000 Straatvink­en tellen ook in coronatijd­en verkeer voor hun deur

- REBECCA VAN REMOORTERE

Dubbel zoveel Straatvink­en als vorig jaar telden donderdag tussen 17 en 18u elke passerende voetganger, fietser, tram, bus, auto, bestel- en vrachtwage­n in hun straat. Het burgerproj­ect wil opnieuw een uniek inzicht krijgen in het verkeer en de leefbaarhe­id in de Vlaamse straten. Al variëren de resultaten door de lockdownma­atregelen sterk met die van vorig jaar. “Ik tel 350 auto’s minder in één uur tijd”, klinkt het bij Marleen in Hemiksem.

lockdownma­atregelen zorgen voor een heel andere manier van verplaatsi­ng. Die nieuwe realiteit op de baan werd donderdag nauwkeurig in beeld gebracht door ongeveer vierduizen­d Straatvink­en. Er werden in totaal een half miljoen vinkjes gezet. “'We zijn benieuwd of deze crisis een blijvende impact zal hebben op het verkeer in de Vlaamse straten”, zegt mobiliteit­sdeskundig­e Thomas Vanoutrive, die Straatvink­en ondersteun­t vanuit de Universite­it Antwerpen.

Om duidelijke analyses te maken over trends in de mobiliteit is het volgens het burgerwete­nschapsond­erzoek belangrijk dat er continuïte­it is in de data, ook tijdens een apart jaar zoals nu. “Door de volgehoude­n inspanning­en van duizenden burgerwete­nschappers zal het volgend jaar, bij de vierde editie, mogelijk zijn de eerste conclusies te trekken over de langetermi­jntrends in de noodzakeli­jke shift naar duurzaam verkeer”, klinkt het.

De Straatvink­en sloegen donderdag voor het eerst niet alleen in Antwerpen maar verspreid over heel Vlaanderen aan het tellen, op een veilige afstand van elkaar uiteraard. Madina (19) woont op de Noorderlaa­n over cinemacomp­lex Kinepolis Antwerpen en deed voor het eerst mee. “Sinds afgelopen maandag is de drukte opnieuw aan het toenemen. Ik heb nu ongeveer 1.500 auto’s geteld in één uur tijd. De voorbije weken was het heel rustig, heel ongewoon voor dit kruispunt. De cinema en alle restaurant­s en cafés aan het complex zijn nog gesloten, dus de echte drukte moet nog op gang komen”, zegt ze.

Veel wielrenner­s

Een paar kilometer verder telde An Vloeberghs (43) voor het derde jaar op rij het verkeer in haar straat in Berchem vlak bij het station. “Normaal passeren hier vooral veel fietsers en voetganger­s die onderweg zijn naar het station om te gaan werken of die van het station richting huis keren. Nu viel het mij op dat er veel meer gezinnen en wielrenner­s op pad zijn die duidelijk niet van het station komen. Wielrenner­s zie je hier normaal op een weekavond nooit. Ik heb een zeventigta­l voetganger­s en een zeventigta­l auto’s geteld, dat gaat gelijk op”, zegt An.

In de Provincial­e Steenweg in Hemiksem viel het verschil in drukte Marleen Van Leent (58) meteen op. “Vorig jaar telde ik 868 auto’s, nu maar 511. Er pasDe

Thomas Vanoutrive

Straatvink­en

“We zijn benieuwd of deze crisis een blijvende impact zal hebben op het verkeer in de Vlaamse straten.”

seren ook opvallend minder bestelwage­ns. Van mij mag het hier zo rustig blijven”, vindt ze.

De verwerking van de resultaten gebeurt de volgende maanden. In het najaar worden ze bekendgema­akt.

www.straatvink­en.be

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Madina (19) telt 1.500 auto’s in één uur tijd op de Noorderlaa­n.
FOTO VICTORIANO MORENO Madina (19) telt 1.500 auto’s in één uur tijd op de Noorderlaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium