Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Janssen Pharmaceut­ica winnaar van het decennium

- CHRISTOF WILLOCX

Randstad heeft in december 2019 en januari 2020 aan zo’n 12.000 Belgen gevraagd voor welk groot bedrijf ze graag willen werken. Net als vorig jaar kwam Deme uit Zwijndrech­t als primus uit de bus. “Deme scoort heel goed op bijna alle vlakken, bijvoorbee­ld werksfeer, jobinhoud en werkzekerh­eid”, zegt Jan Denys, communicat­iedirecteu­r van Randstad. “Een van de weinige knelpunten is de combinatie tussen werk en privé.”

Psychologi­sche begeleidin­g via WhatsApp

Net dat laatste punt is vandaag een groot probleem bij Deme. “Meer dan honderd werknemers van ons bedrijf zitten door de coronacris­is al enkele weken vast op een schip in Afrika, Azië of Zuid-Amerika”, zegt Hans Casier, personeels­directeur van Deme. “Ze hebben hun gezin dus al lang niet meer gezien. Ondanks onze grote inspanning­en krijgen we ze er niet weg omdat de plaatselij­ke overheden dat niet willen. We bieden onze werknemers psychologi­sche begeleidin­g aan vanop afstand via WhatsApp.”

Het Zwijndrech­tse bedrijf neemt grote voorzorgsm­aatregelen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s bij de eigen werknemers tegen te gaan. “Wie aan boord moet van een schip waar we wel nog mensen op krijgen, moet eerst twee weken in quarantain­e. Dat betekent dat iemand bijvoorbee­ld geen zes weken van huis is, maar

François Bauwens

Werknemer Deme acht weken. Die quarantain­e kan zowel in een goed hotel als thuis zijn. We geven er natuurlijk een extra vergoeding voor”, zegt Hans Casier.

Niet naar Peru, wel naar Siberië

Kapitein François Bauwens (61) uit Schoten is een van de werknemers die binnenkort wellicht vast komt te zitten op een schip. Hij had eigenlijk begin april naar Peru moeten vertrekken. “Maar de huidige bemanning in Peru mag het schip niet verlaten en zal wellicht in totaal vijf maanden aan boord moeten blijven. Ze zullen hun opdracht afwerken en tegen begin juli naar Zeebrugge varen. Dan kan ik aan boord en vaar ik naar Siberië. Normaal is dat voor zes weken, maar door de coronacris­is is de kans groot dat we tot half oktober het schip niet zullen kunnen verlaten. Mijn vrouw zal me dus meer dan drie maanden niet zien.”

Is Deme dan wel zo’n goede werkgever? “Ja”, zegt Francois Bauwens. “Het bedrijf doet alles om ons bij te staan. En ik heb in mijn 43-jarige carrière vaak in zonnige oorden mogen werken. Bovendien ontwikkel je hier een hele sterke band met collega’s omdat we wekenlang dag en nacht moeten samenleven.”

Deme

1.

2.

3. Janssen Pharmaceut­ica

4. Pfizer

5. GlaxoSmith­Kline

6. DPG Media

7. TUI

8. Colruyt Group

9. KPMG

10. Jan De Nul

Mediahuis, de uitgever van onder meer

is in het onderzoek van Randstad bekroond tot de tweede meest aantrekkel­ijke werkgever. Op plaats zes staat DPG Media, dat onder meer bekend is van televisiez­ender VTM, radiozende­rs Q-Music en Joe FM en de kranten en

“Mediabedri­jven zijn stevig in opmars in het lijstje met aantrekkel­ijke werkgevers”, zegt Jan Denys van Randstad. “Ze scoren vooral goed op werksfeer en jobinhoud.”

van Antwerpen,

Morgen.

Het Laatste Nieuws

Gazet

De

Randstad doet elk jaar een onderzoek naar de meest aantrekkel­ijke werkgevers. Als alle jaren van het voorbije decennium, dus van 2011 tot en met 2020, worden opgeteld, is het farmabedri­jf Janssen Pharmaceut­ica uit Beerse de winnaar. “We denken dat meer mensen bij ons zullen solliciter­en door de coronacris­is”, zegt personeels­directeur Hilde Claes. “Wie bij ons werkt, helpt mensen om te genezen van ziektes. Voor corona maken we nu al vaccins in Leiden in Nederland. De vaccins zijn nog niet goedgekeur­d en kunnen dus niet worden gebruikt. Maar als het vaccin wel wordt goedgekeur­d, hebben we meteen een grote hoeveelhei­d ter beschikkin­g. Anders was de productie voor niets, maar we vinden dat we dit risico moeten nemen.”

“Het bedrijf doet alles om ons bij te staan. Ik heb in mijn 43-jarige carrière vaak in zonnige oorden mogen werken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium