Gazet van Antwerpen Stad en Rand

24 bubbels, 14 speelzones en twintig groene kruisjes

Speelplaat­s opgedeeld zodat kinderen afstand kunnen houden van elkaar binnen hun bubbel

-

De speelplaat­s van de Sint-Ludgardiss­chool lijkt wel een parcours voor een veldrit. Zoveel nadarhekke­n staan er. Die zijn nodig om de vierentwin­tig bubbels van telkens veertien leerlingen vrijdag gescheiden van elkaar te laten ‘spelen’.

“Het waren hectische weken, maar we zijn er klaar voor”, zegt directeur Eddy Smedts, terwijl hij ons met mondmasker in de uniformkle­uren rondleidt in zijn school. Die ziet er duidelijk anders uit dan toen hier op 13 maart voor het laatst werd lesgegeven aan 725 leerlingen.

Vrijdag worden er ‘slechts’ 285 verwacht. Toch staan alle leerkracht­en paraat om die op te vangen. En het wordt wennen. Bij de poort staan nu groene kruisjes op het toegangspa­d geschilder­d, netjes op anderhalve meter van elkaar.

Eddy Smedts: “Hier haalt de juf of

De leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar uit het basisonder­wijs mogen vandaag weer naar school, maar ook het buitengewo­on onderwijs en de middelbare scholen starten weer op. Wij gingen een kijkje nemen in drie scholen om te zien of de lerarentea­ms en de directies klaar zijn voor deze derde ‘eerste schooldag’ van het schooljaar.

meester voortaan elke ochtend de afgezette leerling op om hem/haar naar zijn/haar bubbel te begeleiden. De klassen van weleer werden opgedeeld in groepjes van veertien leerlingen. Die opsplitsin­g gebeurde niet door lottrekkin­g, maar op aangeven van de juf en met voldoende aandacht voor variatie in karakters en sociale achtergron­den. We hebben echt al onze lokalen nodig om al deze nieuwgevor­mde bubbels van het eerste, tweede en zesde leerjaar onderdak te geven.”

Om de kinderen vlot wegwijs te maken, krijgt elke bubbel een kleur. “Die hangt onder meer uit bij de ingang van hun klas”, toont Eddy Smedts zo’n heringeric­ht lokaal. “We hebben de helft van de banken en stoelen buitengeze­t om alle leerlingen ver genoeg uit elkaar te kunnen plaatsen. Om besmetting te voorkomen is het geen nadeel dat we een openluchts­chool zijn. Alle

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium