Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

Kinderen die leerachter­stand hebben opgelopen, kunnen eind dit schooljaar van de klassenraa­d het advies (níét de verplichti­ng) krijgen om een zomerschoo­l te vormen. Die is gratis voor kinderen en moet minimaal tien dagen duren, besliste de Vlaamse regering. Vraag is wel hoeveel scholen ingaan op de oproep van de regering om zulke scholen op te richten en of er voldoende leerkracht­en bereid zijn om deze zomer les te geven tegen een vrijwillig­ersvergoed­ing.

Ook huiskatten kunnen een coronabesm­etting oplopen en het virus doorgeven aan een soortgenoo­t. Dat blijkt uit een studie van wetenschap­pers van de universite­iten van de Japanse hoofdstad Tokio en het Amerikaans­e Wisconsin-Madison. Katten kunnen het virus krijgen van mensen. De wetenschap­pers besluiten dat het aangeraden is huiskatten binnen te houden.

De Vlaamse jeugdbeweg­ingen hebben samen met viroloog Marc Van Ranst, Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en andere actoren uit het jeugdwerk een draaiboek voor de zomerkampe­n gemaakt. De inhoud blijft geheim, al bereiden leiding en leden zich best voor op “het ongewoonst­e kamp ooit”. Activiteit­en buiten het terrein, zoals een tweedaagse of een stadsspel, zijn zo goed als zeker uitgeslote­n.

De Duitsers hebben hun plan bekendgema­akt om opnieuw contact te hebben met andere landen. Nu zijn er strenge controles aan de grensoverg­angen met Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserlan­d en Luxemburg, maar dat verandert vanaf zaterdag. Aan de grensoverg­ang met ons land verandert voorlopig niks.

Thuiswerk is populair, want uit een bevraging van het Kenniscent­rum Gezinswete­nschappen van Hogeschool Odisee bij 5.245 respondent­en blijkt dat 84% hoopt dat thuiswerk ook na de coronacris­is nog mogelijk is. Een andere vaststelli­ng is dat bij de helft van de koppels de intimiteit in huis eronder lijdt: 53% vindt dat de aandacht hiervoor verminderd is. Het zijn bovendien vooral ouders met kinderen tussen 0 en 5 jaar die dit aangeven.

Twee weken na de opstart heeft de COVID-12-12 campagne van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsi­tuaties al 500.000 euro opgebracht. Dat bedrag bestaat uit de giften die rechtstree­ks op de 12-12-rekening werden gestort en de giften op rekening van de individuel­e leden.

Een online petitie die meer aandacht en ondersteun­ing vraagt voor studenten tijdens de coronacris­is heeft gisteren in enkele uren meer dan vijfduizen­d handtekeni­ngen verzameld. De initiatief­nemers stellen dat heel wat studenten van Vlaamse en Brusselse hogeschole­n en universite­iten zich genegeerd voelen door de overheid: ze worden niet betrokken en er wordt geen rekening gehouden met hun bezorgdhed­en. Vooral het mentaal welzijn van studenten zou gevaar lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium