Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijf

-

Gerbrand Adriaenszo­on Bredero is een bekende Hollandse dichter uit de Gouden Eeuw en niemand van ons heeft ooit iets van hem gelezen maar toch is hij de auteur van een van de meest gebruikte uitdrukkin­gen in onze taal: het kan verkeren. Ik moest daaraan denken toen ik de afgelopen week vernam dat Lommel gekocht werd door de Man City Group en de club aldus aan de reeds aanzienlij­ke portefeuil­le van deze voetbalgig­ant werd toegevoegd. Ik gun het de mensen van Lommel en ik feliciteer ze bij deze. Maar het is zeer merkwaardi­g om te zien hoe de tijden kunnen veranderen. De transactie in Limburg heeft nauwelijks commentaar veroorzaak­t. Geen rimpel op het wateropper­vlak van het nationale tijdverdri­jf. Maar toen ik eind jaren negentig van vorige eeuw erin slaagde om het wagonnetje van mijn op dat ogenblik bescheiden club te koppelen aan een heel grote locomotief in Engeland, klonken er gans andere geluiden. Van een overname was nochtans helemaal geen sprake en de vriendscha­p beperkte zich tot het uitlenen van jonge spelers, aan weliswaar zeer voordelige condities.

Toch heb ik toen wat moeten horen. Bij de concurrent­ie waren er direct clubs – en niet de minste die vonden dat de bond die deal maar eens moest onderzoeke­n. Een analist op tv, een gewezen doelman en een hele goeie trouwens, nam zelfs het woord competitie­vervalsing in de mond. Jaloezie alom dus. Het had ongetwijfe­ld te maken met het feit dat wij de eersten waren die over de grens keken.

Twee decennia later zijn de helft van de Belgische profclubs eigendom van of minstens nauw gelieerd met buitenland­se corporatie­s, clubs of academies.

Turken in de stille Kempen, Moneyball aan de kust, Arabieren in de Oostkanton­s, niemand die er nog van opkijkt. Het kan dus inderdaad verkeren.

We waren ook getuige van een milde vorm van sportherne­ming. Voor de noncontact­sporten is dat zeker verdedigba­ar. Tennis, roeien, atletiek: het is niet zo moeilijk om dat veilig lees contactloo­s te beoefenen. Maar bij de echte contactspo­rten stel ik me toch vragen. Zo gaan de Duitsers door met hun hervatting van de

Bundesliga, stug zoals het Duitsers betaamt. Dit weekend beginnen ze eraan. Ik hoop echt dat het goed gaat maar toch hou ik mijn hart vast. Het volgende scenario is namelijk heel goed denkbaar: de heropstart is twee matchen ver, speler wordt buiten de clubbubbel besmet maar weet dat natuurlijk niet, speler komt trainen, speler steekt de helft van de kleedkamer aan, half team wordt ziek. Wat gaat de betrokken club dan doen? Forfait geven voor de rest van de competitie? Wat gaat de DFB in een dergelijke situatie doen? Opnieuw alles stilleggen? We mogen ons niet bezondigen aan doemdenken, maar toch loert de chaos nog altijd om de hoek.

Corona geeft ook aanleiding tot geheel nieuwe vormen van schuld en boete. Heiko Herrlich, de trainer van Augsburg, heeft zichzelf wegens wangedrag een schorsing opgelegd en zal vandaag niet op de bank zitten bij de match van zijn team tegen Wolfsburg. Heeft hij een speler geslagen? Een journalist beledigd? Een aanrijding veroorzaak­t? Niets van dit alles. Hij zat zonder tandpasta en heeft heel even het teamhotel verlaten om in een naburige supermarkt een tube te kopen. Aldus heeft hij gezondigd tegen de quarantain­eregels van de Bundesliga, terwijl hij bovendien een voorbeeldf­unctie heeft. Opschuddin­g dus, publiek berouw en straf.

Golf is geen contactspo­rt en in Engeland, het golfland bij uitstek, gingen deze week de terreinen weer open, tot groot jolijt van de adepten van deze antieke sport. Maar ook hier is niets meer zoals voorheen. De spelers moeten twee meter afstand van elkaar houden. Golfschoen­en aandoen op de parking was vroeger not done, nu is het verplicht. De kleedkamer­s blijven gesloten en de bar helaas ook. De vlaggensti­cks mogen niet aangeraakt worden. Het schepnet om de verloren ballen uit de vijver te vissen is weg. Dan volgt een richtlijn die ik enkel in het Engels kan weergeven: only handle your own ball(s). Als de ronde gedaan is geen handen schudden, doch recht naar de auto en terug naar huis. Maar het ergste moet nog komen: de rijf in de zandbunker­s is verwijderd. Stel u dat voor, geen rijf meer. Dat zal tegen de avond nogal een boeltje worden in die bunkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium