Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zware vertraging­en voorkomen door onze plannen om te gooien”

- KARIN VANHEUSDEN

De werken aan het wegdek van de E17 tussen Zwijndrech­t en Kruibeke richting Gent zijn bijna afgerond. Lantis, bouwheer van Oosterweel, heeft van de coronaluwt­e op de snelwegen geprofitee­rd om deze werf te vervroegen en te versnellen. “Door de planning volledig om te gooien, hebben we een vertraging van een jaar vermeden”, zegt Rino Versluys, omgevingsm­anager van Lantis.

Rino Versluys Lantis “Oosterweel is niet alleen infrastruc­tuur, maar een totaalproj­ect dat inspeelt op gedragsver­andering naar een duurzamere mobiliteit.”

De Oosterweel­werken in Zwijndrech­t en op Linkeroeve­r zijn anderhalf jaar geleden van start gegaan, met de bedoeling te worden opgeleverd in de zomer van 2025. Maar corona heeft de minutieus uitgedacht­e planning van de aannemers grondig door elkaar geschud. Zoals het hele land half maart op slot ging, zijn ook de Oosterweel­werven stilgelegd.

“De werken hebben ongeveer anderhalve maand stilgelege­n”, zegt Rino Versluys van Lantis. “Om de gevolgen daarvan te beperken en een vertraging van maanden tot een jaar op de eindtermij­n te vermijden, hebben we de vernieuwin­g van het wegdek van de E17 richting Gent vervroegd. Gezien we door de coronacris­is in een verkeerslu­we periode zitten, was dit de beste beslissing die we konden nemen.”

Puzzel in duigen

De werken aan de E17 waren gepland voor juli en augustus, maar zijn al op 20 april begonnen. “Dat klinkt eenvoudige­r dan het in werkelijkh­eid was. Als je uit een Excelsheet van duizenden lijnen de planning van een maand weghaalt, valt de hele puzzel in duigen. Dat vraagt veel, heel veel overleg, met het aannemersc­onsortium Rinkoniên, AWV, politie en gemeenten. Dat is goed en zeer snel gelukt, vooral dankzij het efficiënte­re telewerken. Om ervoor te zorgen dat alle veiligheid­smaatregel­en op de heropgesta­rte werven worden nagevolgd, hebben we een drietal Covid-19-coördinato­ren aangesteld.” De werken aan het wegdek van de

E17 tussen Zwijndrech­t en Kruibeke zijn niet alleen vervroegd, maar ook versneld uitgevoerd. “Omdat er zo weinig verkeer is, hebben we gekozen voor een andere verkeersco­nfiguratie”, zegt Stijn Jacobs, omgevingsm­anager van Rinkoniên. “In plaats van het verkeer over drie keer drie versmalde rijstroken te sturen, hebben we de rijrichtin­g Gent volledig afgesloten. Door die rijvakken helemaal vrij te maken, kon er veel sneller worden gewerkt. De arbeiders konden gemakkelij­ker manoeuvrer­en en moesten geen rekening houden met het voorbijraz­end verkeer. De werken zullen maar vijf in plaats van acht weken hebben geduurd. Om dit te kunnen, wordt er van 6.30u tot 18.30u doorgewerk­t op volle capaciteit.”

“Niet alleen het rendement is beter, ook de kwaliteit van het werk. Bijvoorbee­ld: als je werken in twee keer moet uitvoeren, moet je noodgedwon­gen met naden in de toplaag werken, wat meer zwakke plekken geeft. We doen hier bovendien aan circulaire economie: voor de onderfunde­ring en fundering wordt gerecupere­erd materiaal gebruikt. Het wegdek zelf krijgt een geluidwere­nde laag. In combinatie met de geluidssch­ermen die worden geplaatst zal dat het geluid met tien decibel reduceren.”

Of ook de werken aan het wegdek van de E17 tussen Zwijndrech­t en Kruibeke in de richting van Antwerpen, gepland in juli 2021, worden vervroegd, is nog niet beslist.

P&R Zwijndrech­t

Ter hoogte van het volledig te vernieuwen knooppunt AntwerpenW­est zijn de voorbereid­ende werken heropgesta­rt. Ook aan het gloednieuw­e P&R-gebouw aan de Blancefloe­rlaan in Zwijndrech­t wordt opnieuw gewerkt.

“De fietstunne­l onder de Blancefloe­rlaan krijgt steeds meer vorm en ook aan het zes niveaus hoge gebouw wordt druk verder gewerkt”, zegt Rino Versluys. “Er zal plaats zijn voor 1.500 wagens en 200 fietsen. Omdat de keerlus van de tram naar hier wordt verlegd, wordt deze P&R een multimodal­e hub voor pendelaars die van hieruit met de tram of fiets hun weg kunnen verderzett­en. Er zal ook plaats zijn voor vijftien deelauto’s en dertig deelfietse­n en 150 parkeerpla­atsen worden voorzien van een oplaadpunt. Daarnaast leggen we ook negen kilometer fietspaden en nieuwe fietsverbi­ndingen aan, zoals bijvoorbee­ld de fietstunne­l onder de Canadastra­at in de Waaslandha­ven. Oosterweel is niet alleen infrastruc­tuur, maar een totaalproj­ect dat inspeelt op gedragsver­andering naar een duurzamere mobiliteit.”

Ecoduct

Aan de Dwarslaan in Zwijndrech­t zijn de werken aan het ecoduct tussen Het Rot en het Vlietbos ook opnieuw aangevat. “Op termijn zal het ecoduct alleen dienen als een ecologisch­e verbinding tussen de twee natuurgebi­eden. In tussentijd zal de brug tijdelijk worden verlengd om tijdens de werken aan het nieuwe knooppunt Sint-Anna het verkeer van en naar de Charles De Costerlaan en de Waaslandtu­nnel te laten doorstrome­n. Die tijdelijke verbinding wordt geschrapt eens de nieuwe Scheldetun­nel klaar is. Dan zal ook de Charles De Costerlaan worden heraangele­gd als een fiets- en wandelboul­evard. En ter hoogte van Sint-Anna komt een fiets- en wandelbrug.”

Vorig weekend is het verkeer van de R1 tussen de knooppunte­n SintAnna (E34-R1) en AntwerpenW­est (E17-R1) omgezet naar een tijdelijke omleidings­weg vlak naast de snelweg. De snelweg wordt volledig vernieuwd. Die werken zullen duren tot de zomer van 2021. Over de opstart van de drie andere grote werven is momenteel nog niets beslist. Dat gaat om de heraanleg van het knooppunt Sint-Anna, het knooppunt AntwerpenW­est en de heraanleg van de E17 tussen Zwijndrech­t en AntwerpenW­est.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De vernieuwin­g van het wegdek van de E17 tussen Zwijndrech­t en Kruibeke richting Gent is bijna klaar.
FOTO JORIS HERREGODS De vernieuwin­g van het wegdek van de E17 tussen Zwijndrech­t en Kruibeke richting Gent is bijna klaar.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het verkeer tussen Sint-Anna en Antwerpen-West wordt omgeleid via deze nieuwe weg naast de snelweg.
FOTO JORIS HERREGODS Het verkeer tussen Sint-Anna en Antwerpen-West wordt omgeleid via deze nieuwe weg naast de snelweg.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ook de werken aan het ecoduct over de E34 zijn hervat.
FOTO JORIS HERREGODS Ook de werken aan het ecoduct over de E34 zijn hervat.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het P&R-gebouw langs de Blancefloe­rlaan krijgt vorm.
FOTO JORIS HERREGODS Het P&R-gebouw langs de Blancefloe­rlaan krijgt vorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium