Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij gaan winnen van corona!”

Het virus door kinderogen

-

Charlotte Mariën (7 jaar) Rijkevorse­l “Ik mis mama als ze moet werken in het ziekenhuis”

“Als verpleegst­er in het ziekenhuis van Turnhout moet mama een mondmasker dragen. Ik mis haar als ze aan het werk is, daarom heb ik haar getekend. Ze is een week ziek geweest en dat kwam door corona. Ik was niet bang, maar toen oma en opa ziek waren, was ik wel bang. We weten niet of het corona was, want ze hebben het niet getest.”

“Ik speel thuis veel met mijn zussen Justine (5) en Lauranne (3). Ik ben vrijdag voor het eerst weer naar school geweest. Het was leuk om mijn vrienden te zien, maar het was ook raar. Alle klassen zijn verspreid. Ik vind corona stom. De balletshow ging niet door, het chiroweeke­nd niet en het schoolfees­t ook niet. Hopelijk kunnen we deze zomer wel op kamp gaan. En naar Spanje! Ik hoop het echt.”

Kasper Loots (11 jaar) Antwerpen “We zijn in oorlog met corona”

“Ik heb een heel grote coronawere­ld getekend die wordt aangevalle­n door helikopter­s en tanks. We zijn eigenlijk in oorlog met corona. Wie er gaat winnen? Wij natuurlijk! Ik probeer routine te hebben, maar dat is nu moeilijk zonder school. Via skype volg ik les en spreek ik met mijn vrienden af. Ik heb ook meer tijd om met lego te spelen. Ik heb ook meer ruzie met mijn zus, want we zitten dichter op elkaar. Maar na een uurtje zijn we alles weer vergeten. Ik ga soms ook skateboard­en met mijn neefje. Als het weer mag, wil ik weer familie en vrienden uitnodigen. En naar school gaan. Pas in september zullen we waarschijn­lijk weer gewoon naar school kunnen gaan.”

Janne Loots (9 jaar) Antwerpen “We hebben oma’s verjaardag niet kunnen vieren”

“Iedereen zit thuis, dus achter de ramen gebeurt er van alles. Dat heb ik getekend. De post heeft nu heel veel werk om pakjes te bezorgen, mensen klappen in hun handen voor de zorgverlen­ers, kinderen gamen, iemand speelt viool en mensen knippen zelf hun haar. Ik houd me wel goed bezig. Ik teken en schilder en ik maak een huis voor mijn muizenpopj­es. Ik mis het wel om met mijn vrienden en familie iets te kunnen doen. Mijn oma was jarig en we hebben haar verjaardag niet eens kunnen vieren. Dat willen we doen als het weer mag.”

Aude Scheyving (6 jaar) Antwerpen “Een kindje dat wij kennen, heeft corona gehad”

“Ik heb twee tekeningen gemaakt: eentje gaat over een bezoek aan de dokter en eentje over dat je niet mag hoesten. Ik ben zelf niet ziek geweest, een jongen die wij kennen wel. Hij heeft ook in het ziekenhuis gelegen maar nu is hij beter. Als ik moet hoesten, doe ik dat in mijn arm. Dat doet iedereen, dan maak je anderen niet ziek. Het stomste aan corona vind ik dat je niet naar de speeltuin kan. Het leukste is dat we thuis meer samen zijn.”

Het zijn vooral volwassene­n die klagen over de impact van corona op ons leven, maar ook het leven van kinderen is compleet veranderd. Twaalf kinderen van over heel de provincie Antwerpen maakten speciaal voor uw krant een tekening. Op die manier tonen ze hoe zij naar corona kijken, hoe ze zich nu bezighoude­n en ook... wat ze stiekem wel beginnen te missen. MAAIKE FLOOR

Renée Scheyving (8 jaar) Antwerpen “Plonsbadje op ons dakterras”

“Naar het zwembad gaan kan niet, maar we hebben een plonsbadje op ons dakterras gezet. Dat heb ik getekend. Dan heb je uitzicht op de daken uit de buurt. Ik woon met mijn ouders, zus en poes Rocco in Antwerpen en ik mag weer naar school. Daar heb ik veel zin in. Ik verveel me soms wel thuis, maar we hebben ook veel gespeeld. Met mijn zus, met barbies, met lego en met Bingel op de computer. Als we naar buiten gaan, gaan we vaak steppen. Dat doen we graag.”

Diede Walder (11 jaar) Antwerpen “We zaten tijdens de lockdown in een verbouwing”

“Ik heb een jongen getekend die zo hard moet niezen dat hij in de lucht springt. Je ziet ook overal snot. Hij heeft wel een zakdoek vast, maar er vliegt toch veel naast. Ik woon met mijn broer en mijn ouders in Antwerpen. We zaten net in een verbouwing tijdens de lockdown. We kregen een nieuwe keuken, een nieuwe vloer en een nieuwe trap. Nu is het bijna klaar. Ik heb ook een eigen kamer gekregen, dus ik slaap niet meer bij mijn broer. Op die kamer staat mijn bureau en daar werk ik voor school. Ik vind het leuk dat ik niet vroeg moet opstaan. Ik vind het niet leuk dat ik mijn vrienden niet kan zien.”

Alyssa Van Besauw (11 jaar) Rijkevorse­l “Mensen moeten de regels volgen”

“Ik heb het coronaviru­s getekend en erbij geschreven dat mensen naar de regels moeten luisteren. Dat vind ik belangrijk, want dan gaat corona sneller voorbij. Niet iedereen snapt dat, ik zie soms kinderen heel dicht bij elkaar staan. Dat is geen goed idee. Ik zit in het vijfde leerjaar en ik mag nog niet naar school. Dat vind ik jammer, want ik ga het zesde overslaan en dan zie ik mijn vrienden misschien niet meer. Ik ben vandaag naar de orthodonti­st geweest. Op 3 juni krijg ik blokjes. In de wachtzaal moest ik een mondmasker opzetten en mijn handen ontsmetten. Dat was vroeger niet zo.”

Kaat Van der Hoeven (8 jaar) Lier “Dit weekend gaan we naar oma, maar we houden afstand”

“Ik heb een ziekenhuis getekend voor de dokters en verplegers, want zij doen erg hun best. Mijn tante is verpleegst­er en ze werkt op een Covid-19-afdeling. Ze heeft het nu heel druk en ze moet meer werken dan anders. Dat heeft ze me verteld toen ik haar aan de telefoon had. Mijn mama, papa en ik klappen in onze straat in Lier elke avond in onze handen voor de dokters en verplegers. Mijn broertje niet, want die is vijf en die moet dan naar bed. Dit weekend gaan we naar mijn oma, maar we houden afstand en we blijven in de tuin. Vorige week kwam ze naar onze tuin. Het is stom dat we nog geen knuffel mogen geven. Mijn broertje was gevallen, maar mijn oma mocht hem niet helpen. Toen hebben mijn papa, mijn mama en ik dat gedaan.”

Milla Van Besauw (9 jaar) Rijkevorse­l “Ik hoop snel weer mijn familie en vrienden te mogen knuffelen”

“Mijn tekening gaat erover dat we samen tegen corona vechten. Ik bedank ook de dokters. Ik knutsel en teken wel graag en ik dans graag. De lessen gaan niet door, maar op YouTube kan je filmpjes opzoeken. Op mijn gsm werkt dat niet. Op mama’s gsm wel, maar dat scherm is dan weer niet goed. Ik zit in het vierde leerjaar en ik maak thuis huiswerk. Ik begin ’s morgens meteen als ik wakker ben. Als het veel is, moet ik na de middag ook nog even doorwerken. Als ik klaar ben, ga ik even buiten spelen. Of met mijn gsm. Ik hoop snel weer familie en vrienden te mogen knuffelen.”

Jelena Wislet (6 jaar) Antwerpen “Ik kan nu schaken met papa”

“Ik heb meer vrije tijd en dat is wel fijn. Ik kan met mama spelen of naar het park gaan, maar soms heeft ze geen tijd en moet ik zelf iets doen. Van papa heb ik leren schaken. Ik heb al twee keer van hem gewonnen. Hij kan alleen niet zo goed tegen zijn verlies. Maar hij wint vaker. Ik mag weer naar school. De klas is verdeeld in bubbels en bijna al mijn vrienden zitten in mijn bubbel. We mogen geen high fives geven. We mogen wel spelen, maar we moeten altijd afstand houden.”

Lena Provoost (6 jaar) Heist-op-den-Berg “Ik heb leren videochatt­en”

“Ik vind corona stom en saai, want nu kunnen we niemand meer zien. Je mag niemand aanraken, behalve je eigen gezin. Gelukkig heb ik een broer Arne met wie ik heel veel heb kunnen spelen. Ik heb me nog niet echt verveeld. Ik mis wel mijn vriendinne­n. Ik heb nu geleerd hoe je moet videochatt­en. Soms doe ik dat met de juf en ik bel bijna elke dag met één van mijn vriendinne­n of met mijn familie. Dan praten we of doen we gekke dansjes.”

Noor Feytongs (8 jaar) Mechelen “Niet eerlijk dat mijn broertje wel naar school mag”

“Ik heb getekend wat ik allemaal zie als ik buiten kom, want ik kom nu meer buiten. Ik heb dat getekend in een grote coronabol. We gaan vaak met de fiets rondrijden in Mechelen en dan stoppen we bij familie of vrienden om vanop afstand even te praten. Van mijn school krijg ik weekpakket­ten. Soms heb ik vragen en dan helpt mama mij. Mijn broertje mag wel al naar school en dat vind ik niet eerlijk. Gelukkig zie ik mijn vrienden wel op de computer. De juf komt er soms ook bij. Met een vriendje heb ik een keer Monopoly gespeeld, beiden achter onze eigen computer. Met mijn vriendinne­n knutsel ik en dan babbelen we samen. We hebben een ijskraam gemaakt van karton. We kunnen elkaar ideeën geven.”

“Mijn broertje van 5 jaar was gevallen, maar mijn oma mocht hem niet helpen. Papa, mama en ik hebben dat dan gedaan.”

Kaat Van der Hoeven (8 jaar, Lier)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO, ?? JORIS HERREGODS, MIA UYDENS
FOTO'S VICTORIANO MORENO, JORIS HERREGODS, MIA UYDENS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium