Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuiderse zonwering

Deze hedendaags­e villa in het Franse Bordeaux is een pareltje. Strak, met een fraai zwembad en pal zuidgerich­t. Dankzij uitgekiend­e zonwering blijven de temperatur­en binnen en onder de patio altijd aangenaam.

-

In het zonnige Bordeaux lopen binnen- en buitenleve­n naadloos in elkaar over. Mooie glaspartij­en zorgen bij deze nieuwbouwv­illa voor een onbelemmer­d zicht op zwembad en gazon. Maar al dat glas in combinatie met de zuiderse zon betekent ook dat het risico op oververhit­ting binnenshui­s altijd om de hoek loert. Architecte Christine Bouchard ontdekte in het Renson-gamma de perfecte oplossinge­n om oververhit­ting te voorkomen zonder afbreuk te doen aan haar pure architectu­ur. De pergola en de zonwering zijn dan ook perfect op elkaar afgestemd, met een uniforme look & feel. En het ziet er niet alleen goed uit, maar het maakt het leven van de bewoners ook aangenamer, zowel binnen als buiten.

BINNENTEMP­ERATUUR

“Vanwege de oriëntatie van de woning was zonwering hier gewoonweg onmisbaar,” weet de bouwheer na drie maanden in zijn nieuwe thuis. “Maar zelfs met de leefruimte pal op het zuiden gericht, blijft het dankzij de zonwering ook op de meeste warme dagen aangenaam fris binnen. En dankzij de pergola in de tuin hebben we het hele jaar door de keuze om binnen of buiten te zitten, afhankelij­k van waar het op dat moment van de dag het aangenaams­t vertoeven is.”

MODELVILLA

Installate­ur Frederic Lacoste van Renson-ambassadeu­r Portaix Loisirs is trots op het project. “We hebben hier eigenlijk het volledige zonwerings­gamma van Renson geïnstalle­erd”, merkt hij op. “De Panovista Max doekzonwer­ing was de beste oplossing voor het hoekschuif­raam. Omdat de Panovista Max dat raam zonder steunpaal het best tot zijn recht laat komen zonder storende profielen of kabels in de hoek. Boven de meeste ramen brachten we Loggia schuifpane­len aan, voor enkele andere ramen opteerden we voor de vaste Sunclips luifels.” Al deze ingrepen zorgen ervoor dat de nochtans zeer aanwezige zon er niet in slaagt om de binnentemp­eratuur in deze goed geïsoleerd­e villa te hoog te laten oplopen. De efficiënti­e van buitenzonw­ering berust op het feit dat ze de zonnestral­en tegenhoudt voor ze het venstergla­s bereiken. De bewoners zijn erg tevreden over het gebruiksge­mak en de flexibilit­eit van het systeem: “Het grote voordeel is dat we zowel de screens als de schuifpane­len naar eigen wens open of dicht kunnen doen, al naargelang het comfort of de lichtinval die we willen.”

COMFORTABE­L BUITENLEVE­N

En hoe zit het met de buitenruim­tes? Niet onbelangri­jk in een streek waar de eigenaars misschien wel het grootste deel van hun wakkere tijd buiten doorbrenge­n. De Camargue pergola blijkt de ideale oplossing om het hoofd letterlijk koel te houden, ook tijdens de erg hete zomers die hier de afgelopen jaren voorkwamen. Dankzij de ingewerkte screens en de kantelbare lamellen in het dak, valt zelfs dan de schaduw en temperatuu­r te regelen. Nog een voordeel is dat de bewoners nu ook in de tussenseiz­oenen in optimaal comfort buiten kunnen leven. En er is nog een extra pluspunt, knipoogt de bouwheer. “Als we in de jacuzzi zitten, zorgen de Loggia schuifpane­len niet alleen voor de nodige schaduw maar ook voor extra privacy. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!” Architecte Christine Bouchard blikt terug op een geslaagd project: “De Camargue terrasover­kapping met kantelbare lamellen van Renson beantwoord­de helemaal aan hoe de bouwheren zich hun poolhouse hadden voorgestel­d. Dat de eigenaars zich in hun nieuwe woning meteen op hun gemak voelden, is voor mij het mooiste bewijs om van een geslaagd project te kunnen spreken."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium