Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo gaan we in de toekomst op restaurant: gedaan met eten stapelen aan de saladbar

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

Hoe zal het straks mogelijk zijn om uit eten te gaan? Lunch Garden heeft zijn vestiging in Zemst helemaal coronaproo­f gemaakt om daar een idee van te geven. Wij gingen het voor u uittesten, een aparte ervaring.

Op de ramen van Lunch Garden Zemst in Mechelen-Zuid kunnen we er niet naast kijken. Stickers heten ons ‘welkom terug’ en dat lokt zelfs op een zonnige zondag meteen nieuwsgier­ige blikken van passanten. “Wij staan te popelen om onze klanten opnieuw te verwelkome­n van zodra het mag. Wij verwachten niet dat we voor 8 of zelfs midden juni kunnen openen. We zijn er alleszins klaar voor en we hebben geprobeerd om alle regels van de overheid zo goed mogelijk na te leven”, zegt Annick Van Overstraet­en, CEO van Lunch Garden.

Klanten zijn in deze restaurant­s gewend om zichzelf te bedienen. “Nu zullen klanten veel minder zelf moeten doen, wij gaan veel meer voor hen doen”, zegt Johan Vastenavon­dt (62). Hij werkt acht jaar voor de keten en samen met zijn assistent Yari Trouwkens (19) bereidde hij voor ons twee klassieker­s op de kaart: vol-au-vent en balletjes in tomatensau­s. En ook al dragen ze mondmasker­s, ze zijn zichtbaar blij dat ze opnieuw even aan de slag mogen. “Het is aanpassen, maar we rekenen op het vertrouwen van de klanten. Ik ben intussen 62 jaar, maar toch kijk ik ernaar uit om opnieuw van start te gaan”, zegt Johan.

Stickers op de grond

Bij het binnenkome­n, vallen meteen de stickers op die aangeven om de anderhalve meter afstand te respectere­n. “Zodat klanten op een gediscipli­neerde manier kunnen aanschuive­n. Aan veiligheid en hygiëne hechten we enorm veel belang omdat we ook restaurant­s hebben in ziekenhuiz­en en musea”, zegt de CEO.

Aan de ingang van het zelfbedien­ingsrestau­rant staat een personeels­lid klaar om onze handen te ontsmetten. Aan klanten wordt ook gevraagd om in deze zone een mondmasker te dragen. Bestek ligt er niet klaar, dat krijgen we later mee aan de kassa. Onze eerste stop is het saladebuff­et. Zelf een berg salade opscheppen, is er voorlopig niet meer bij. De slaatjes staan netjes voorverpak­t in de koeling. Er zijn porties voor kleine en grote eters en het is de bedoeling om te starten met een beperkte kaart van klassieker­s.

Zelf een glaasje wijn of een frisdrank inschenken, kan in dit coronaproo­f restaurant niet. Klanten kunnen wel zelf hun flesje en een glas nemen. “We willen aanrakinge­n met de handen beperken”, klinkt het. “We scheppen nu ook zelf de warme groenten op. Aan de overzijde staan de voorverpak­te desserts voor u klaar”, zegt chef-kok Johan. Na verloop van tijd hoopt de keten het aantal gerechten stelselmat­ig uit te breiden. “Nu is vooral de snelheid belangrijk, zodat mensen niet te lang moeten aanschuive­n. Een te grote keuze veroorzaak­t stress”, stelt Annick Van Overstraet­en. Aan de kassa gebeurt de afrekening met de bankkaart en u krijgt straks nog een nieuwighei­d mee. “Voor uw mondmasker hebben wij een tasje, want daar kan je moeilijk mee eten”, zegt de CEO. Groene stickers geven aan waar we mogen plaatsneme­n. Op plekjes met een rode sticker mag u niet zitten.

Phoenixpla­n

“Het tasje voor een mondmasker is een origineel idee van Lunch Garden dat wij zelf niet in ons Phoenixpla­n hadden opgenomen”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. De belangenor­ganisatie voor handel en diensten werkte een plan uit dat als basis kan dienen voor de heropstart van de horeca. En de klok tikt. “Deze crisis is rampzalig voor de horeca. De sector verliest 47 miljoen euro per dag. We willen graag ook benadrukke­n dat de horeca de meest arbeidsint­ensieve sector in ons land is. Per miljoen euro omzet zijn er negen mensen aan het werk, vier keer zoveel als in andere sectoren”, legt Michel uit. Comeos rekent op een verlaging van het belastingt­arief naar 6%, het afschaffen van de sociale bijdragen tot eind dit jaar en de verlenging van het systeem van tijdelijke werklooshe­id. “In het beste geval draaien restaurant­s maar 50% van hun omzet, en niet iedereen zal aan de slag kunnen”, zegt Michel.

Vanessa Collart, een van onze testklante­n, is alvast te spreken over haar eerste corona-etentje. “Alles was zeer goed georganise­erd. Het is alleen wennen om aan een tafeltje apart te zitten. Ik ben nogal sociaal aangelegd en normaal zou ik aanschuive­n bij mensen die ik ken”, zegt ze.

Gelegenhei­dsklant Pieterjan Franck valt het dan weer op dat het doorschuiv­en in de zelfbedien­ing erg vlot verloopt. “Dat komt natuurlijk door de voorverpak­te gerechten en de beperktere keuze”, zegt hij.

Annick Van Overstraet­en

CEO Lunch Garden

“We zijn er klaar voor en we hebben geprobeerd om alle regels van de overheid zo goed mogelijk na te leven.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? Ook aan het buffet van Lunch Garden gelden strenge maatregele­n.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN Ook aan het buffet van Lunch Garden gelden strenge maatregele­n.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Voor het binnengaan eerst de handen ontsmetten.
FOTO DIRK VERTOMMEN Voor het binnengaan eerst de handen ontsmetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium