Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ghostbuste­rs op de Meir

- Mischa Bludts

Zaterdag trok ik voor het eerst sinds de winkels weer open zijn naar de binnenstad. En net zoals de Duitse soldaten die tachtig jaar geleden Antwerpen kwamen bezetten, keek ik mijn ogen uit. Maar in tegenstell­ing tot laatstgeno­emden vergaapte ik me niet aan de vele historisch­e gebouwen en monumenten, maar aan de commerciël­e stad in het post-lockdownti­jdperk.

Het eerste dat ik zag, was een enorme rij jongeren die geduldig stonden aan te schuiven bij een schoenenwi­nkel op de Meir. Ik kon me met de beste wil van de wereld niet inbeelden waarom al die mensen zo dringend een nieuw paar sneakers nodig hadden. Tenzij die tieners de afgelopen maanden non-stop door hun kamer hadden geijsbeerd, kon het vorige paar toch onmogelijk versleten zijn?

Zoals u weet is er momenteel - inclusief geschilder­de pijlen op de grond - voor de shoppers een eenrichtin­gsverkeer-regel in voege. Voor de naleving had het immer ludieke stadsbestu­ur acteurs ingehuurd die met een zwaailicht op hun hoofd of verkleed als butler en met een pijl ‘hou rechts’ over de Meir patrouille­erden. Er was zelfs een handvol Ghostbuste­rs voorzien, die met een rugzak vol ontsmettin­gsgel de handen van passanten proper maakten. Goed om te zien dat de artistieke sector in Antwerpen toch nog wordt ondersteun­d. Terwijl winkels hun deuren al mochten openen, geldt dat voorlopig nog niet voor cafes en restaurant­s. De weinige zaken waar men wel terecht kon, zoals Frituur Nr 1 en het geweldige Fish a’ gogo op de Handschoen­markt, deden dan ook gouden zaken.

Wel weer in het Antwerpse straatbeel­d opgedoken: ijskarretj­es. Een daarvan, op de Groenplaat­s, leverde het meest surrealist­ische beeld van de dag op. Want toen we er een ijsje bestelden (een ritueel dat steevast wordt ingezet met de woorden ‘Twee euro voor een bolleke? Vroeger was dat begot tien frank’) zag ik dat de uitbater voor zijn karretje een tafel gezet met daarop een grote doos desinfecte­rende doekjes. Kwestie van de restjes vanille en pistache in alle veiligheid van uw kin te kunnen vegen?

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ghostbuste­rs zorgen voor propere handjes.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ghostbuste­rs zorgen voor propere handjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium