Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lessen preventief geschorst om leerling met tumor te beschermen

Na dag ongerusthe­id test kleuter in Ursulinen negatief op Covid-19, Mechelse school gaat maandag weer open

-

De kleuter van de Mechelse basisschoo­l Ursulinen die symptomen van corona vertoonde, heeft dinsdag negatief getest. De school blijft 200% achter haar beslissing­en staan om de lessen in de klas preventief te schorsen en daar had ze haar redenen voor.

Een arts verwijst naar de situatie van Prinses Febe, een meisje dat aan een agressieve hersentumo­r lijdt en familie heeft op de school.

De kleuter verbleef in de noodopvang van de basisschoo­l in de Mechelse binnenstad. “Het kindje is ziek geworden en vertoonde symptomen die mogelijk wijzen op corona. De huisarts heeft de ouders maandagavo­nd doorverwez­en naar een triagepunt, waarop zij ons hebben verwittigd”, vertelt de directeur. Al sinds het begin van de coronacris­is bleef het kindje in de noodopvang van de school.

In de opvang verbleef de kleuter samen met een twintigtal andere kinderen. Ook vrijdag, toen in de lagere school proeflesse­n plaatsvond­en, en op de eerste officiële schooldag maandag. Een arts verwijst ook naar de situatie van Prinses Febe. “Febe is een

kindje van het eerste leerjaar. Zij lijdt aan een agressieve hersentumo­r en haar immuunsyst­eem is op dit moment erg slecht. De broer van Febe én familieled­en zitten eveneens op school en sommigen van hen krijgen contactond­erwijs”, legt directeur Sven Van Grembergen uit.

“Wij wilden niet het risico nemen dat familie van Febe besmet zou geraken en haar zo in een sociaal isolement zouden dwingen. Zeker in deze belangrijk­e fase van haar ziekte”, klinkt het. De school organiseer­de

maandagavo­nd crisisbera­ad en besliste om de lessen preventief te schorsen.

“De school heeft de juiste beslissing genomen”, zegt de moeder van de betrokken kleuter. Bovendien werken beide ouders van het kind in een cruciale zorgsector.

Risicoanal­yse Deze week zouden 120 leerlin

gen uit het eerste, het tweede en het zesde leerjaar normaal gezien alleen dinsdag nog les volgen. “Woensdag was er sowieso geen contactond­erwijs gepland. Dat betekent dat we gedurende één dag voor telkens drie groepen in de voor- en in de namiddag de lessen moesten opschorten. Zowel in de voor- als de namiddag ging het om een lesblok van drie uur”, vertelt de directeur.

Leerkracht­en belden maandagavo­nd nog alle ouders van kinderen uit hun klas op om hen op de hoogte te brengen van de situatie. “Op die konden we de meeste ouders bereiken. Bij wie niet meer opnam, hebben we een bericht ingesproke­n”, zegt Ingeborg De Cooman, directeur communicat­ie van scholengro­ep KITOS. Nu de test negatief is, kan basisschoo­l Ursulinen vanaf maandag opnieuw fysiek lessen organisere­n. “Ik hoopte met heel mijn hart dat we dan opnieuw konden openen”, zegt Sven Van Grembergen.

In afwachting van de heropening volgen alle leerlingen opnieuw afstandson­derwijs. Al zal dat voor kinderen die hun boeken op school lieten liggen in beperktere mate zijn. Taken en opdrachten worden opnieuw via de website gecommunic­eerd. Ouders die voor hun kinderen geen opvang meer konden vinden, bekomen via de school een attest voor sociaal verlof. “In situaties als deze kan een school niet voorzichti­g genoeg handelen. Veiligheid voor iedereen en menselijkh­eid staan bij ons op de eerste plaats. Als we daarmee tegen de stroom in moeten zwemmen, zijn we daar trots op”, legt De Cooman uit.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO RR ?? De 7-jarige Febe lijdt aan een agressieve hersentumo­r. “Wij wilden niet het risico nemen dat haar familie besmet zou geraken.”
FOTO RR De 7-jarige Febe lijdt aan een agressieve hersentumo­r. “Wij wilden niet het risico nemen dat haar familie besmet zou geraken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium