Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te gevaarlijk om naar school te gaan

Twee zussen moeten thuisblijv­en omdat een van hen chronische longaandoe­ning heeft

- (jvde)

Hun klasgenote­n mogen sinds deze week terug naar school, maar zusjes Kayleigh (18) en Jasmine (11) blijven noodgedwon­gen thuis. De oudste heeft muco en besmetting met het coronaviru­s zou ernstige gevolgen kunnen hebben. De jongste vreest het virus te kunnen doorgeven. “Hun scholen doen hun uiterste best, maar wat met volgend schooljaar?”, vraagt mama Jill zich af.

9% van de leerlingen in de lagere school bleef vrijdag thuis, ook al werden ze op school verwacht. Achter dat cijfer schuilt een trieste realiteit. Zo kregen 4.014 kinderen die afwezig waren een zogenaamde ‘P-code’. Die geven scholen bij het vermoeden van een coronabesm­etting in het gezin, omdat de schrik voor het coronaviru­s te groot is of omdat het kind of iemand in het gezin tot een risicogroe­p behoort. Het is onduidelij­k hoe groot die laatste groep is, maar het gaat zeker om honderden kinderen.

Ook Kayleigh (18) en Jasmine (11) uit Oudenaarde behoren daartoe. Kayleigh heeft mucoviscid­ose. “We weten niet hoe ernstig een besmetting met het coronaviru­s zou zijn, maar ik vraag mij af of ze de ziekte zou overleven”, zegt mama Jill (43). “Ook bij de griep krijgt ons hele gezin de raad om zich te vaccineren.”

Kayleigh zit in het zesde middelbaar en zou normaal op maandagen vrijdagvoo­rmiddag naar school kunnen. Ze kreeg van de dokter een attest om thuis te blijven. De middelste, Kaythlin (13), start sowieso niet meer, maar Jasmine zou wel twee dagen per week les krijgen in het zesde leerjaar. Ook zij blijft thuis. “Ik wil het risico niet nemen”, zegt Jill. “De kans is te groot dat ze iets meebrengt naar huis. We hebben conBijna

tact opgenomen met de directrice en we zijn het eens geworden dat ze beter niet start.” Nieuwe opstoot

Toch houdt één cruciale vraag het gezin bezig: wat met volgend schooljaar? Verschille­nde experts hebben al gewaarschu­wd voor opstoten van het coronaviru­s in het najaar. “Mochten ze dan nog thuisblijv­en, dan zouden ze wel heel veel missen”, zegt Jill. Vraag is hoe zij dan nog onderwijs zouden krijgen.

Volgens het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is er nu een regeling waarbij kwetsbare leerlingen en hun broers of zussen een beroep kunnen doen op een leraar die vier uur per week aan huis komt, áls de dokter hen een attest schrijft.

“Dat is de theorie”, zegt Groenparle­mentslid Elisabeth Meuleman. “Veel scholen hebben nu al

Sven Van Grembergen

Directeur Ursulinen

“Woensdag was er sowieso geen contactond­erwijs gepland. Dat betekent dat we één dag de lessen moesten opschorten.”

de handen vol, laat staan dat ze leraars bij kinderen thuis kunnen sturen. Weyts moet dringend investeren in extra ondersteun­ing, via Bednet bijvoorbee­ld, of in onderwijst­eams die aan huis komen. Ook volgend schooljaar zullen we met een grote groep leerlingen zitten die daar nood aan heeft.”

Jill hoopt vurig dat de pandemie tegen dan is gaan liggen. “Veel mensen houden zich niet aan de coronamaat­regelen”, zegt ze. “Ik hoop dat ze beseffen dat ze het zo heel moeilijk maken voor sommige gezinnen. Ook wij willen weer naar buiten.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Jasmine (links) blijft thuis van school om haar zus Kayleigh (rechts) niet in gevaar te brengen.
FOTO GIL PLAQUET Jasmine (links) blijft thuis van school om haar zus Kayleigh (rechts) niet in gevaar te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium