Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stel ook speelplaat­sen open deze zomer”

Speelplein­tjes met vijf toestellen weer open

- (jas)

Districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy en gemeentera­adslid Els van Doesburg (beiden N-VA) roepen de Antwerpse scholen op om hun speelplaat­sen tijdens de zomervakan­tie beschikbaa­r te stellen als speelterre­in. “Als we de beschikbar­e ruimte die we hebben maximaal gebruiken, heeft onze jeugd genoeg ruimte om buiten te spelen”, zegt Van Doesburg.

de digitale gemeentera­ad maandagavo­nd was er heel wat onduidelij­kheid over het al dan niet openen van de speelplein­en in de stad. Ook voor de politie was het zoeken.

Zo werden grotere speelplein­en afgelopen maandag onterecht weer in gebruik genomen en moesten ze noodgedwon­gen later op de dag weer sluiten. Op het Krugerplei­n waren er op een bepaald moment ruim tachtig mensen aanwezig. Sommige ouders hadden de opening aangegrepe­n om te aperitieve­n met bevriende ouders. Dat was niet de bedoeling.

Directe buurt

Ondertusse­n is duidelijke­r afgebakend welke speelplein­en weer open mogen. Er mogen niet meer dan vijf speeltoest­ellen staan en het speelplein richt zich vooral op de kinderen uit de directe buurt. Op tientallen speelplein­en zullen kinderen zich dus weer kunnen uitleven.

Buiten spelen

Bij N-VA is intussen een ander idee aan het rijpen. Districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy en gemeentera­adslid Els van Doesburg roepen de Antwerpse scholen op om hun speelplaat­sen tijdens de zoTijdens mervakanti­e open te stellen als speelterre­in. “Het ziet ernaar uit dat veel van onze inwoners door de coronacris­is de zomervakan­tie in Antwerpen zullen doorbrenge­n”, zegt Els van Doesburg. “We moeten dus de beschikbar­e ruimte die we hebben maximaal gebruiken zodat onze jeugd plaats genoeg heeft om buiten te spelen.”

“In het district hebben we al het idee van de vakantiest­raten gelanceerd”, zegt Cordy. “We gaan hiermee verder op het concept van de speelstrat­en. We breiden ze uit en zetten ook bijkomende middelen in. Het openen van de schoolplei­nen kan daar een mooie aanvulling op zijn.”

Jinnih Beels (sp.a), schepen van Onderwijs en Jeugd, is het idee niet ongenegen. “We zijn nu al aan het bekijken wat de mogelijkhe­den zijn tijdens de zomervakan­tie”, zegt Beels. “Het openstelle­n van speelplaat­sen is zeker een optie die we onderzoeke­n.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Paul Cordy (N-VA) vraagt aan de Antwerpse scholen om hun speelplaat­sen in de zomer ter beschikkin­g te stellen van kinderen.
FOTO DIRK KERSTENS Paul Cordy (N-VA) vraagt aan de Antwerpse scholen om hun speelplaat­sen in de zomer ter beschikkin­g te stellen van kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium