Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal asbestveze­ls onder Vlaamse richtlijn

Kleiputten

-

De veiligheid van het gebied rond de asbeststor­ten in de kleiputten van Terhagen wordt gegarandee­rd door luchtmetin­gen. De provincial­e ontwikkeli­ngsmaatsch­appij maakte de eerste resultaten bekend van die metingen.

De voormalige stortplaat­sen in de Terhaagse en Boomse kleiputten worden volgend jaar gesaneerd. Dat gebeurt met een beschermen­de folie waarover tonnen restgrond van de Oosterweel­verbinding worden gestort. Tot die tijd gelden vooral in de buurt van het Eternit-asbeststor­t voorlopige beschermen­de maatregele­n.

Op twee locaties in de Bosstraat in Boom, en één in de Kapelstraa­t in Terhagen, staan sinds december vorig jaar meetstatio­ns die om de twee dagen worden gecontrole­erd op mogelijke aanwezighe­id van asbestveze­ls.

Het rapport daarvan werd zopas vrij gegeven. Op twee van twaalf geteste filters werd inderdaad een aantal asbestveze­ls aangetroff­en. Maar volgens Kathleen Art van de POM ligt dit aantal tien keer lager dan de richtwaard­en van de Vlaamse overheid.

Controle na stormen

“Er is dus geen gevaar voor de volksgezon­dheid. Het meetstatio­n in de Kapelstaat blijven we tot eind juni in de gaten te houden. Bodem- en milieudesk­undigen van de betrokken gemeenten en de Vlaamse Waterweg zullen extra controle laten uitvoeren na mogelijke stormen of rampen.”

Frank van Houtte van actiegroep Red Onze Kleiputten reageert niet meteen enthousias­t. “Het heeft jaren geduurd voor onze klachten voor waar werden aangenomen. De metingen bewijzen dat er asbest in de lucht hangt. Als je maatregele­n tegen het dodelijke coronaviru­s nodig vindt, dan moet je die tegen het dodelijke asbest ook nemen. Hoe laag die waarden ook mogen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium