Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtbistr­o Soep’terin overleeft coronacris­is niet

Bakfietsto­er met verse soep blijft wel bestaan

- BART ROGGEMAN

Voor Buurtbistr­o Soep’terin, een arbeidspro­ject van Pegode voor mensen met een beperking, komt er vier jaar na de opstart een droevig einde aan het verhaal. Als de horeca weer de deuren mag openen, zullen die van de bistro in het Gemeentepa­rk dicht blijven.

“Met heel veel pijn in het hart nemen we afscheid van onze bistro, maar door de kleinschal­igheid van het project was het niet makkelijk om het financieel gezond te houden. Hoe hard we daar ook voor werkten. 2020 was het jaar van de waarheid. Maar de verplichte sluiting vanwege de coronamaat­regelen maakte dit tot een onmogelijk­e zaak”, verduideli­jkt Liesje Deloose, lid van de raad van bestuur van Soep’terin.

Bruisende plek

Het verhaal startte in 2016 met een grote droom. De mensen van Soep’terin wilden naast hun bakfietsto­er met verse soep een eigen zaak starten. In de conciërgew­oning aan de rand van het Gemeentepa­rk werd een bistro met een ziel gecreëerd. Twaalf mensen met een beperking, die in het reguliere arbeidscir­cuit niet terechtkun­nen, werden er tewerkgest­eld en opgeleid met de bedoeling ze te laten doorstrome­n naar collega-horecazake­n.

“Veel meer dan een gezellige bistro was Buurtbistr­o Soep’terin een kleine, bruisende plek vol warme ontmoeting­en. Een plek waar mensen kansen kregen om zichzelf te ontplooien. Een plek waar medewerker­s en vrijwillig­ers met een groot hart de harten van velen veroverden. Dat merk je ook aan de hartverwar­mende reacties die we kregen sinds het nieuws van de sluiting bekend werd gemaakt”, zegt Deloose.

Afhalen en leveren

Ze benadrukt wel dat de CBVA Soep’terin blijft bestaan. “Wanneer het terug mag, rijdt de bakfietsto­er weer rond om verse soep te leveren in Kontich en Edegem. Ook aan scholen en bedrijven blijven we soep leveren en in de dagwerking van Pegode in Waarloos kan je dan opnieuw soep afhalen. De medewerker­s van de bistro kunnen hierin mee worden ingezet en via het Werkbureau, een van onze andere entiteiten, gaan we ook op zoek naar andere arbeidskan­sen, zowel in de horeca als bij bedrijven”, licht ze toe.

 ?? FOTO RR ?? Genieten op het terras van Soep’terin zit er niet meer in.
FOTO RR Genieten op het terras van Soep’terin zit er niet meer in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium