Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V: “Internetgi­ganten moeten ook bij ons belastinge­n betalen”

Joachim Coens wil in nieuwe regering oneerlijke concurrent­ie tegengaan

-

CD&V-voorzitter Joachim Coens breekt een lans voor een eerlijke fiscalitei­t in de e-commerce. De lockdown heeft de onlineverk­oop de hoogte ingejaagd, maar de grote internetgi­ganten betalen meestal in het buitenland veel lagere belastinge­n op hun Belgische winsten. Dat is oneerlijke concurrent­ie voor kleinere Belgische spelers, vindt Coens. “Dit komt op de onderhande­lingstafel voor een nieuwe regering.”

In uw kot moet u wel online shoppen, dus kreeg de e-commerce een enorme boost de afgelopen weken. En het ziet er niet naar uit dat die groei maar een tijdelijk fenomeen is. Maar dat brengt wel nieuwe problemen met zich mee.

“We moeten tegen de giganten opboksen”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. Hij wijst erop dat de Amazons, de Googles en de Zalando’s van deze wereld wel winsten maken in België, maar hun belastinge­n in het buitenland betalen omdat ze hier niet gevestigd zijn. Meestal tegen lagere tarieven. “Dat is onrechtvaa­rdig. Het is oneerlijke concurrent­ie voor de kleinere duurzame Belgische ondernemin­gen. En het is slecht voor de staatskas. Net nu we zullen moeten investeren in de koopkracht, gezondheid­szorg en noem maar op.”

Dus pleit Coens voor fiscale rechtvaard­igheid in de e-commerce. “Ik pleit niet voor méér belastinge­n, wel voor rechtvaard­igere.” Hoe die er precies moeten uitzien, laat hij in het midden. “Maar dit komt wat mij betreft wel op de onderhande­lingstafel.”

Voor een stuk moet je die problemati­ek wel Europees aanpakken. “In Ierland, waar de meeste multinatio­nals gevestigd zijn, is het tarief voor bedrijven 12,5%”, zegt professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB). “In België betalen ze voor 2020 25%. Alleen moet elke lidstaat mee om de Europese richtlijne­n aan te pakken. En de Ieren willen natuurlijk niet in hun eigen voet schieten.”

Frankrijk vs. Amerika

Maar ook individuel­e lidstaten kunnen iets doen. In Frankrijk bijvoorbee­ld hebben ze al een taks gestemd voor de digitale giganten. “Maar daar reageert Amerika heel fel op en de invoering ervan is wat uitgesteld”, zegt Loïc Van Staey, fiscaal adviseur bij Unizo. Hij waarschuwt er vooral voor dat uit studies blijkt dat de internetre­uzen die belastinge­n makkelijk doorrekene­n aan kleinere bedrijven die aan het einde van de keten zitten. “Dus zullen we er slim mee moeten omspringen. En het gebeurt best op Europees niveau. Anders kunnen de lidstaten tegen elkaar worden uitgespeel­d.”

Coens wil het probleem aanpakken op alle niveaus. “België kan perfect een kader maken én Europees blijven aandringen voor een oplossing.”

 ?? FOTO HAROLD VERSTEEG | HOLLANDSE HOOGTE ?? Pakjesbezo­rgers hebben hun handen vol.
FOTO HAROLD VERSTEEG | HOLLANDSE HOOGTE Pakjesbezo­rgers hebben hun handen vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium