Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als het nodig is, stuur ik die tweet over Antwerpen zo opnieuw”

Rechtszaak tegen Marc Van Ranst

- (tdk) FOTO

De rechtszaak tegen viroloog Marc Van Ranst (volgens een bedrijfsle­ider zou hij ongenuance­erde uitspraken hebben gedaan waardoor de economie schade werd toegebrach­t) is ingeleid voor de Mechelse burgerlijk­e rechtbank. Het gaat onder meer om de bewuste tweet om niet naar Antwerpen af te zakken, maar ook om de onduidelij­ke communicat­ie. “Deze zaak is gewoon lachwekken­d”, repliceerd­e Van Ranst.

Ondernemer en N-VA-regeringsc­ommissaris Rudi De Kerpel stapte naar de burgerlijk­e rechtbank omdat Marc Van Ranst volgens hem in volle coronacris­is ongenuance­erde uitspraken deed en geregeld zijn standpunte­n wijzigde.

“Het altijd maar wijzigen van de ingenomen standpunte­n rond mondmasker­s, rond reizen, rond festivals heeft enorme schade toegebrach­t aan de economie. Gewoon omdat niemand nog wist waaraan en waaraf”, zegt De Kerpels

advocaat Walter Damen. “Wij willen vooral een consequent coronabele­id en een duidelijke communicat­ie. Wij hopen ook aan de kaak te kunnen stellen dat er een zeer moeilijke communicat­ie is geweest, vooral in hoofde van meneer Van Ranst. Hij kwam steeds met andere adviezen naar buiten.”

Professor Van Ranst woonde de inleidings­zitting van de burgerlijk­e rechtbank zelf bij. “Ik wil deze rechtszaak voor geen geld mis

sen”, reageerde hij. “Eigenlijk verlies ik zeer veel tijd door deze zaak. Daarin zijn ze dus wel geslaagd. Ik vind het lachwekken­d dat ik hiervoor gedagvaard ben. Hier in België kan iedereen worden gedagvaard, voor eender welke zaak.”

“Ik zal winnen”

De viroloog liet al verstaan dat hij zeker niet zal zwijgen. “Het is mijn taak als viroloog om de bevolking in te lichten. Ik zal dan ook blijven tweeten. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit proces zal winnen. Zonder twijfel zelfs.”

Een van de elementen die naar voren worden gehaald, is de tweet van Van Ranst om – toen Covid-19 in volle hevigheid woedde in Antwerpen – niet naar Antwerpen te komen. “Een tweet waar ik nog steeds achtersta. Ik zou hem morgen opnieuw de wereld insturen als dat nodig zou zijn. Meer nog, ook de spoedartse­n deelden dezelfde mening. En enkele dagen later zei gouverneur Cathy Berx hetzelfde.”

De burgerlijk­e rechtbank heeft de behandelin­g van de zaak uitgesteld naar 3 november. Na afloop van de zitting haalde Van Ranst op Twitter uit naar Rudi De Kerpel en Walter Damen. “Ze misbruiken hier de rechtbank om via een showproces pestgedrag te stellen. Pestgedrag is De Kerpel trouwens niet vreemd. Op Twitter beschimpt hij mij steevast als Rat”, staat er te lezen.

 ?? THEO DERKINDERE­N ?? Marc Van Ranst woonde de zitting op de Mechelse rechtbank zelf bij.
THEO DERKINDERE­N Marc Van Ranst woonde de zitting op de Mechelse rechtbank zelf bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium