Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het eindigt zoals het begon: aartsmoeil­ijk

- ARNOUT GYSSELS

De landing van Vivaldi blijft moeilijk. Hun eerste deadline hebben de onderhande­laars niet gehaald, maar de koning gunde de coformateu­rs wat extra tijd. “Zo snel mogelijk”, kregen ze als boodschap mee. Voornaamst­e obstakel is de begroting. Hoeveel ruimte hebben ze voor nieuw beleid? En hoe gaan ze dat betalen? “Het obligate crisisje voor de grote doorbraak zullen we niet meer hebben”, klinkt het. “Crisissen hebben we al genoeg gehad.”

De teller staat intussen op 493 dagen na de verkiezing­en. En zelfs in de laatste rechte lijn blijft het een moeilijk karwei, een regering vormen. Een regeerakko­ord presentere­n aan de koning konden coformateu­rs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) niet. Toen ze gisteren om 18u naar de koning trokken voor hun afspraak, was de ultieme discussie over de begroting nog niet eens goed en wel begonnen.

Maar dichter dan dit zijn ze er de afgelopen 492 dagen niet bij geweest. Na minder dan een half uur stonden De Croo en Magnette weer buiten, met hun blessureti­jd op zak. Hoelang dat precies mag duren, laat het Paleis in het midden. “Ze zullen zo spoedig mogelijk hun eindversla­g overmaken aan de koning”, klinkt het in het officiële communiqué. Wat vaagheid, zodat iedereen kan doorwerken zonder met lege handen te moeten terugkeren.

Alles bij elkaar stond de teller voor de volledige wenslijstj­es aan nieuwe maatregele­n tegen 2024 op 11 miljard euro per jaar. De staatsfina­nciën stonden na de regering-Michel al diep in het rood, corona deed daar nog een fameuze schep bovenop. Zo ver wil niemand aan tafel gaan.

Besparinge­n of belastinge­n

Hoever ze dan wel willen, kunnen of mogen gaan, is voer voor discussie. Tegen gisteravon­d hadden ze de begrotings­tabellen al op 6 miljard euro nieuw beleid gekregen. De liberalen en CD&V blijven hameren op een “geloofwaar­dig budget”, en zien maar ruimte voor 2 miljard. De socialiste­n zouden toch het liefst op 5 tot 6 miljard euro blijven.

Die discussie is onlosmakel­ijk verbonden met het beleid van de nieuwe regering. Het optrekken van de pensioenen tot 1.500 euro, hogere uitkeringe­n, de kernuitsta­p en allerhande investerin­gen: allemaal moeten ze op een of andere manier betaald worden. Met besparinge­n of misschien zelfs met nieuwe belastinge­n? Vooral de liberalen huiveren van dat laatste.

Een onderhande­laar

“Het obligate crisisje voor de grote doorbraak zullen we niet meer nodig hebben. Die hebben we de afgelopen maanden al genoeg gehad.”

Deadline blijft 1 oktober

Toch wijzen de onderhande­laars vooral naar de hoeveelhei­d werk die nog op de plank ligt. “Het blijft onnoemelij­k veel.” Ook de portefeuil­les en het premiersch­ap moeten de revue nog passeren. Het beloofde gisteren dan ook weer een lange nacht te worden. Toch blijft het de ambitie om op 1 oktober de regeerverk­laring af te leggen. Al geven sommigen inmiddels toe dat dat misschien wat overmoedig is. “Zeker als je nog congressen moet organisere­n en de leden de kans wil geven om het akkoord te lezen.”

“Eén voordeel hebben we”, klinkt het bij een onderhande­laar. “Het obligate crisisje voor de grote doorbraak zullen we niet meer nodig hebben. Die hebben we de afgelopen maanden al genoeg gehad.” Afwachten of dat ook echt zo blijkt te zijn.

 ?? FOTO BELGA ?? Coformateu­rs Alexander De Croo en Paul Magnette waren na minder dan een half uur weer buiten na hun onderhoud met koning Filip.
FOTO BELGA Coformateu­rs Alexander De Croo en Paul Magnette waren na minder dan een half uur weer buiten na hun onderhoud met koning Filip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium