Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liefdesmig­ratie is van alle tijden

‘Destinatio­n Sweetheart’ vertelt verhalen van mensen die hun geboortela­nd verlieten voor de liefde

- MAAIKE FLOOR (mf)

In de loods van het Red Star Line Museum loopt een tijdelijke tentoonste­lling over liefdesmig­ratie. Van stapels liefdesbri­even tot foto’s, bijzondere objecten en verhalen: uit alle getuigenis­sen blijkt dat mensen bereid zijn om veel op te geven voor hun grote liefde. Zelfs als ze die nog nooit in levenden lijve hebben ontmoet.

Op de formuliere­n van de Amerikaans­e immigratie­dienst voor de reizigers van de Red Star Line stonden niet alleen de naam en de leeftijd van de passagiers, maar ook hun bestemming. “Meestal stond daar iets als broer, ouders, echtgenoot of soms fiancé. Maar op het formulier van de 23-jarige Anna Raveaux uit Antwerpen stond sweetheart getypt. Dat is altijd blijven hangen”, vertelt curator Lien Vloeberghs.

Dat ene woordje inspireerd­e om een tentoonste­lling aan het fenomeen te wijden. “Liefdesmig­ratie en gezinshere­niging zijn de laatste vijftig jaar de belangrijk­ste redenen voor legale migratie naar België”, vertelt Lien Vloeberghs. “Tegelijker­tijd is het vandaag omstreden en is de controle op schijnhuwe­lijken streng. Wij wilden persoonlij­ke verhalen brengen uit verschille­nde periodes en mensen laten nadenken. Sommige mensen hebben snel hun oordeel klaar, maar de situatie is nooit zwart-wit.”

Zo moest Peter uit Antwerpen extra zijn best doen om de familie van Fati uit Burkina Faso te overtuigen dat hij echt verliefd op haar was en niet, zoals sommige andere witte mannen, een flirt zocht voor de tijd dat hij daar aan het werk was. Lien Vloeberghs: “Toen hij daarna naar Namibië verhuisde, bleef hij brieven schrijven. Dat was niet alleen belangrijk voor haar, maar ook voor haar familie om aan te tonen dat het serieus was.”

Cafélief

Toen Anna Raveaux in 1920 haar Roger achterna reisde, die eerder naar Amerika was geëmigreer­d om een beter leven op te bouwen, kende ze hem amper. “Ze hadden elkaar leren kennen in het café van haar zus Polina op den Dam. Ze waren eens samen naar de Sinksenfoo­r gegaan en er waren cadeautjes uitgewisse­ld, maar toch deed hij haar vanuit Amerika een aanzoek. Zij waagde de sprong en zat tien dagen op de boot voor ze Roger terugzag. Er is zelfs een verhaal van een Belgische soldaat die verliefd werd op zijn Canadese penvriendi­n die hij nog nooit had ontmoet. Hij emigreerde voor haar naar Canada.”

Dat een langeafsta­ndsrelatie niet altijd gemakkelij­k is, bewijst het verhaal van L., een jonge vrouw die anoniem wil blijven. Ze werd in India verliefd en was een paar jaar samen met haar vriend toen ze onverwacht zwanger werd. Drie jaar later mocht haar vriend zelfs nog niet met een toeristenv­isum naar België komen. Lien Vloeberghs: “Het wordt vaak in twijfel getrokken hoe echt liefde is als iemand door te trouwen ook een beter leven kan leiden in een ander land. Dat is begrijpeli­jk. Als ik naar de historisch­e verhalen kijk, speelde dat vroeger al mee. Mien uit Essen reisde in 1901 naar New York en verder door naar Michigan, met haar man. In de brieven aan het thuisfront vertelt ze later trots dat ze een naaimachin­e had, een wasmachine en vier kamers met tapijt. Het lijkt logisch dat je als koppel kiest voor het land waar je de beste kansen krijgt.”

Destinatio­n Sweetheart: tot 30 mei 2021 te zien in het Red Star Line Museum.

Lien Vloeberghs

Curator

“Vandaag is er strenge controle op schijnhuwe­lijken. Wij wilden persoonlij­ke verhalen brengen uit verschille­nde periodes en mensen laten nadenken.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Hélène groeide op in Congo en kwam in 1960 met Hubert naar België. Hubert was nog getrouwd in België, scheidde in 1961 en trouwde pas in 1977 na bemiddelin­g van Huberts vader.
FOTO KOEN FASSEUR Hélène groeide op in Congo en kwam in 1960 met Hubert naar België. Hubert was nog getrouwd in België, scheidde in 1961 en trouwde pas in 1977 na bemiddelin­g van Huberts vader.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium