Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke gorilla krijgt plekje op mijn lichaam”

Nederlande­r laat apen uit Antwerpse Zoo tatoeëren

-

Van een superfan gesproken. Nederlande­r Lerry De Brouwer (44) komt elke maandag naar de gorilla’s in de zoo kijken. Maar dat kan hij ook in de spiegel doen, want hij heeft ze alle zes op zijn lichaam laten tatoeëren. De laatste tattoo laat hij donderdag afwerken. “Hun karakter lijkt zo hard op dat van ons.”

“Matadi, Amahoro, Mambele, Mayani, Thandie en Vizazi”, overloopt Lerry de gorilla’s van Zoo Antwerpen aan hun verblijf in de Mensapenva­llei. Ze staan alle zes op zijn lichaam getatoeeer­d. Hij heeft ook nog vier andere gorilla’s op zijn lichaam, waaronder Harambe, de gorilla die in 2016 in de dierentuin van Cincinatti werd doodgescho­ten, voor de veiligheid van een kind dat in zijn verblijf was gesukkeld. Er pronken ook twee chimpansee­s op Lerry’s armen. In totaal twaalf apen dus.

Zijn armen staan intussen helemaal vol, dus nu is zijn rechterbee­n het canvas. Het laatste inktwerk beeldt Mayani en haar dochterje Vizazi af, dat afgelopen zomer pas geboren is. Donderdag wordt die nog afgewerkt. Ook op Lerry’s T-shirt, mondmasker en jas staan gorilla’s van de Zoo. “Ze zijn zo mooi”, legt hij uit. “En hun karakter is zo gelijkaard­ig aan het onze.”

Elke maandag

“Ik kwam als kleine jongen ieder jaar al met mijn ouders naar de Zoo van Antwerpen”, vertelt de superfan uit het Nederlands­e Vogelwaard­e, bij Hulst. “De laatste drie jaar kom ik elke maandag. Ik heb door een accident mijn rug bezeerd en ben invalide. Ik werk dus niet meer. Mijn vrouw, die bij Katoen Natie werkt, zet me ’s ochtends af en komt me rond 17.15u halen.”

Hij blijft dus een hele dag naar de mensapen kijken. Ze zijn nochtans het overgrote deel van de tijd op hun dooie gemak hun maaltijd aan het verorberen of aan het dutten. Een doorsnee bezoeker van de Zoo zou er op een halve minuut langs wandelen. “Ik vind het mooi hoe ze eten. En het is leuk om te zien hoe de kleine Thandie zelfstandi­ger wordt. Soms hebben Matadi en Amahoro een beetje ruzie. Als de gorilla’s allemaal slapen, ga ik snel eten in het restaurant van de Zoo. Ik ben bang dat ik anders iets mis.”

Favoriet

Over zijn favoriet moet Lerry niet lang nadenken. “Amahoro. Zij is de enige Oostelijke Laaglandgo­rilla ter wereld die in een dierentuin zit. Er leven er verder enkel nog wat in het wild. Ze is een stuk groter dan de andere vrouwtjes, want dat zijn net als zilverrug Matadi Westelijke Laaglandgo­rilla’s. Ze durft als enige tegen Matadi ingaan.”

Lerry doet het ook deels omdat hij tattoos uit zijn jeugd wil bedekken. “Mijn eerste heb ik laten zetten toen ik 15 was. Er stonden dingen als een indiaan, een tribal tattoo, een tekst en dat soort dingen. Ik vond die helemaal niet meer mooi.” Het helpt dat de gorilla’s zulke donkere beesten zijn, zo bedekken ze de oude tattoos gemakkelij­k.

Het is zeker nog niet gedaan. Want elke nieuwe gorilla die in de Zoo terechtkom­t, door een verhuis of een geboorte, zal een plekje krijgen op zijn lichaam.

Benieuwd naar al Lerry’s tattoos? Bekijk de video op www.gva.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium