Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sterrenres­taurant Bij Lam en Yin sluit eind dit jaar

Sterrenres­taurant ‘Bij Lam en Yin’ sluit eind dit jaar

- JOHAN VAN BAELEN

Antwerpen verliest tegen het einde van het jaar een sterrenres­taurant. ‘Bij Lam en Yin’ sluit de deuren. “Dat mag wel na 35 jaar topsport”, zegt Yin Yin Pang, “we willen niet in het harnas sterven.”

Restaurant ‘Bij Lam en Yin’ was een ware sensatie in 2010. Restaurant­gids Gault&Millau noemde het kleine avondresta­urant in de Reyndersst­raat de Aziaat van het Jaar en gaf het 14 op 20. Van concurrent Michelin kreeg het vanuit het niets een ster. Wat? Een ster voor chop choy met friet en currysaus?

“Neen, juist die gerechten serveren wij niet. Voor ons geen nummer 64 met frieten of met rijst”, zei Yin Yin Pang (59) toen, die samen met haar echtgenoot Lap Yee Lam (62) het restaurant uitbaat. Toch kende ze heel goed de gerechten en bereidings­wijzen waarover ze toen sprak.

Want beiden waren opgegroeid in die sfeer. Yin Yins vader kwam recht uit Hongkong naar België en startte restaurant Nam Fong in Deurne. Twee van haar broers en een zus zouden dat pad volgen. Yin Yin viel in eigen huis voor Lam, die als student voor haar vader was komen werken. Samen namen ze het restaurant van Lams ouders in Merksem over.

“Eetcultuur is geëvolueer­d”

“Toen al hadden we het plan opgevat om het anders te doen dan de doorsnee Chinees in België. Lam probeerde gerechten met gember en vijf kruiden te introducer­en. Die gerechten kwamen gewoon onaangeroe­rd terug. Dan maar currysaus, babi pangang en frieten. Je moet wel, of je verdient niets”, kijkt ze terug op die periode. “De eetcultuur is sedertdien enorm geevolueer­d.”

“We werkten twintig jaar dag en nacht: restaurant én takeaway.” Maar dan kregen ze een waarschuwi­ng: “In 1997 ging mijn moeder met pensioen. Ze werd ziek en stierf niet veel later. Dat was voor ons het sein om op de rem te gaan staan. We hebben het restaurant gesloten en acht jaar alleen nog takeaway gedaan.”

In die periode gaf Lam zijn creativite­it de vrije loop in workshops. Met bereidinge­n zoals gestoomde vis, gelakte eend en paksoi (soort Chinese kool) in de wok werd de echte Kantonese keuken voorgezet én gesmaakt. “Die mensen moedigden ons aan: ‘Ga daarin verder’.”

“Eerste Chinees zonder frieten”

“Juist toen vielen we ook op het pand in de Reyndersst­raat. Bleek dat het een klein restaurant was geweest: ’t Nippertje. Daar kon onze wens, een huiskamerr­estaurant, werkelijkh­eid worden. En ik wilde een open keuken, want ik had graag dat de mensen Lam konden zien. Dat hij niet verstopt zat achter zo’n luikje. Alsof we iets te verbergen hadden.”

Het nieuwe restaurant werd een hit. “Na één week kwam Willem Asaert (culinair expert en recensent voor Citta,

red.) eten en noemde ons de eerste ‘Chinees zonder frieten’. Hugo Claus werd een stamgast. Die had een enorme vriendenkr­ing, want ineens klopte heel cultureel Antwerpen aan de deur. Ook Adriaan Raemdonck van Galerij De Zwarte Panter is een goede vriend.”

Maar de drukte begon pas echt met de Michelinst­er. “Vanaf die dag zat het hier elke dag vol. Kan je geloven dat we ons moe voelen na 35 jaar topsport? Daarom hebben we besloten deze stap te zetten en te stoppen op 20 december. Toch is het vertrek niet definitief, want Lam is nog niet pensioenge­rechtigd. Vanaf volgend jaar zal hij één dag per week takeaway blijven verzorgen, maar dan vanuit onze thuisbasis in Schoten.”

Daarmee creëren Yin Yin en Lam tijd voor hun passies. Die van autodidact Lam blijft koken, nog altijd. “Hij wil blijven bijleren. Samen golfen we ook en ik lees en tuinier graag.” Er is duidelijk geen vrees voor het zwarte gat.

Yin Yin heeft het hele verhaal met een elegante zwier verteld. Haar glimlach is daarbij nooit van haar gezicht verdwenen. “Natuurlijk niet, deze zaak heeft ons zoveel gegeven. Door onze klanten hebben we de kans gekregen om dit te verwezenli­jken. Ik moet hen bedanken voor zoveel jaren vertrouwen.”

Een jong koppel maakt straks een Franse bistro van het Chinees restaurant. “Ik zou het pand niet aan iedereen verhuren. Met hen weten we zeker dat de ziel van het huis onaangetas­t blijft”, besluit Yin Yin.

https://lam-en-yin.be/ zou op 20 december afscheid nemen. Via de website blijven ze bereikbaar.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O
 ?? FOTO JAN VAN DER PERR ?? Lam en Yin op de dag dat ze hun Michelinst­er kregen.
FOTO JAN VAN DER PERR Lam en Yin op de dag dat ze hun Michelinst­er kregen.
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O - ?? Lam en Yin nemen afscheid van de Reyndersst­raat.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O - Lam en Yin nemen afscheid van de Reyndersst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium