Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 tips om de laatste loodjes te doorstaan

Filosoof Johan Braeckman geeft tips om de komende maanden in de pandemie door te komen

- GREG VAN ROOSBROECK

1. Kijk positief naar de toekomst

Vergelijk onze situatie met die van drie generaties geleden, houd rekening met wat volgt als we straks massaal op café en restaurant kruipen, en focus op iemand anders dan jezelf. Het zijn maar drie van de zeven tips die filosoof Johan Braeckman (UGent) geeft om de volgende maanden in deze coronacris­is door te komen.

“Kijk naar de wereld over vier of vijf maanden en besef dat die er veel beter zal uitzien dan vandaag. Tegen het einde van de zomer zou iedere Belg zijn vaccin ongeveer gehad moeten hebben. En die vaccins werken. Dat zien we in landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Israël: het aantal besmetting­en daalt heel sterk en het leven komt weer op gang. Dat zal bij ons niet anders zijn, we moeten alleen nog even wachten. Intussen heeft het geen zin om de ketel te laten ontploffen en dat zal ook niet helpen. Als we massaal de regels naast ons neer beginnen te leggen, dan blijven we besmet worden.”

2. Vergelijk je situatie met die van twee of drie generaties geleden

“We moeten stoppen ons huidige leven te vergelijke­n met dat van anderhalf jaar geleden. Vergelijk het met dat van drie generaties geleden. Toen was er nog geen vaccin tegen polio en nauwelijks kennis over virussen en bacteriën. Mijn grootouder­s, zowel aan vaderskant als aan moederskan­t, hadden geen stromend water. Dat was een pomp en een wc buiten. Ze hadden een oorlog meegemaakt die vijf jaar duurde, hadden niet veel entertainm­ent en gingen nauwelijks op café. Ik ben heel blij dat we sindsdien een enorme progressie gemaakt hebben en ik wil zeker niet terug naar die tijd. Maar dat beeld kan wel helpen om de problemen van vandaag te relativere­n. Net zoals we onze first world problems moeten bekijken vanuit het perspectie­f van derdewerel­dlanden. Daar hebben ze ook een coronaviru­s, bovenop alle problemen die ze ervoor al hadden.”

3. Focus op andere mensen

“We focussen te veel op onszelf. Vraag jezelf af: wat kan ik doen om anderen te helpen die het moeilijker hebben dan ik? Er zijn mensen die de rekeningen niet meer kunnen betalen en de kinderen de nek kunnen omwringen omdat ze 24 uur op 24 samenleven. Dat begrijp ik allemaal. Toch is er een meerderhei­d die het nu minder goed heeft, maar toch een vrij normaal leven kan leiden. Met gezond eten, drinken, internet, water, elektricit­eit en een levensstan­daard die acceptabel is. Aan hen: vraag jezelf af wat je kunt doen om het beste in jezelf naar boven te halen. De buurvrouw, de vrienden, de eenzamen. Ze zijn in de buurt. Bel hen op, ga eens met hen wandelen. Vul de volgende maanden zinvol in met anderen en je zal zien dat ook jij je beter gaat voelen.”

4. Probeer jezelf in te leven in de situatie van wetenschap­pers en politici

“We moeten kritisch zijn voor onze wetenschap­pers en politici, maar moeten ook begrip tonen. Wat we nu meemaken, is hetzelfde als wanneer de Rode Duivels spelen op een WK. Dan zijn we met elf miljoen bondscoach­es, vandaag zijn we met elf miljoen gedoctoree­rden in de epidemiolo­gie. Stel dat jij echt viroloog bent: wat ga je zeggen, op basis van wat? Probeer jezelf in te leven in hun situatie. Onze wetenschap­pers kunnen er eens naast zitten, want wetenschap is een zoekproces met voortschri­jdend inzicht. Maar ze zijn nog steeds op wereldnive­au, ook al brengen ze nieuws dat we liever niet horen. Hetzelfde voor onze politici: het is niet makkelijk om een land door een crisis als deze te sleuren. Ik heb ook kritiek, maar besef tegelijk dat het slechter kan. Kijk naar de Braziliaan­se president. Of zijn we Donald Trump vergeten? En als het je toch niet bevalt, kun je ze afstraffen op de volgende verkiezing­en.”

5. Houd rekening met wat-alsscenari­o’s

“In het Engels heet dat counterfac­tual thinking, tegenfeite­lijk redeneren dus. Het idee: wat als we iets totaal anders zouden doen dan wat mag? Wat als we morgen allemaal op restaurant en café zouden gaan? En dezelfde dag naar de kappers? Dat zal een paar dagen aangenaam zijn, maar wat zijn de mogelijke consequent­ies? Dat de diensten intensieve zorgen overlopen, natuurlijk. Alleen maken we die risico-inschattin­g zelden omdat we te veel redeneren vanuit een persoonlij­ke overtuigin­g en buikgevoel. Ik wil mijn café of restaurant open? Dat is zeer begrijpeli­jk. Maar als een degelijke wetenschap zegt dat zoiets niet kan, dan moet je jezelf bij die conclusie neerleggen en doorbijten.”

6. Wees solidair in het volgen van de regels

“Als onze wetenschap­pers oproepen om ons te laten vaccineren, doe dat dan. Het vaccin is de beste manier om van dit virus af te geraken. Hetzelfde met het volgen van de regels. Het is geen zaak van onderdanig doen of slaafs zijn, maar een kwestie van solidarite­it naar miljoenen anderen. Het kan best zijn dat sommige regels achteraf niet helemaal juist blijken. Misschien is de avondklok niet zo nuttig of die anderhalve meter overdreven. Maar we leven in een onzekere situatie en dan moeten knopen doorgehakt worden tot er nieuwe informatie is. Het alternatie­f is nog slechter: stel dat we ons niet vaccineren en er duikt een mutatie op die ook onze kinderen ernstig ziek maakt, dat wens je niemand toe.”

7. Probeer ook de voordelen te zien

“Maak van de nood een deugd. Er lopen veel mensen ongelukkig rond, terwijl ze het best kunnen uitzingen. Ik hoor klagen over het lange thuiswerke­n. Maar is dat tegelijk geen goeie zaak? Er is meer tijd voor de kinderen, voor de partner, om te lezen. Je staat geen twee uur meer in de file of moet je niet meer haasten voor de trein. Let op voor deze zelfvervul­lende voorspelli­ng: we lezen en horen voortduren­d hoe slecht het met de mensen gaat en dan beginnen we onszelf ook slecht te voelen. Bovendien: als je zegt dat je niks mag of kan, dan is dat voor een stuk ook een gebrek aan creativite­it. We kunnen nog gaan wandelen, hebben onze sociale media en alles mag en kan in eigen huis en tuin. Ook ik zit al anderhalf jaar thuis en ik heb me nog geen seconde verveeld, terwijl ik vroeger voortduren­d de baan op was voor lezingen. Ik ben een optimist en ik probeer het rooskleuri­g te zien. Maar is dat niet het beste wat we kunnen doen?”

Johan Braeckman

Filosoof

“We moeten kritisch zijn voor onze politici en wetenschap­pers, maar ook begrip tonen. Stel dat jij de viroloog bent: wat ga je zeggen?”

 ??  ??
 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Johan Braeckman (UGent). “We moeten stoppen met ons huidige leven te vergelijke­n met dat van anderhalf jaar geleden.”
FOTO GEERT VAN DE VELDE Johan Braeckman (UGent). “We moeten stoppen met ons huidige leven te vergelijke­n met dat van anderhalf jaar geleden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium