Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is geen schande om voorzichti­g te zijn

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Razendsnel bevrijden we ons van het coronajuk. Er wordt supersnel gevaccinee­rd, er wordt vliegensvl­ug versoepeld, er moet in ijltempo worden getest want we willen allemaal zo vlug mogelijk op reis. We zitten in een rush naar de vrijheid. En dan staat de wereld even stil als twee burgemeest­ers een wereldverm­aard festival de nek omwringen. Maar is het zo vreemd om je af te vragen of we niet een beetje te snel aan het gaan zijn?

Het gaat goed met de coronacijf­ers, echt waar: ze zakken elke dag, de ziekenhuiz­en lopen leeg en het percentage gevaccinee­rden stijgt (bijna) volgens plan. Hierop had de regering gerekend en dus heeft ze al een tijdje geleden beslist dat aan het eind van de zomer twee grote festivals met 75.000 mensen mogen plaatsvind­en: Tomorrowla­nd in Boom en Pukkelpop in Hasselt. Voor veel mensen die nu pas aarzelend hun eerste terras doen, die met een bang hart het nieuws over de besmetteli­jke deltavaria­nt volgen en die wachten op hun eerste of tweede prik is een festival met 75.000 dansende en joelende mensen een schrikbeel­d.

Dat was het blijkbaar ineens ook voor de burgemeest­ers van Rumst en Boom. Ze zijn bang voor extra besmetting­en met de nieuwe variant, ze hebben niet genoeg politie om de veiligheid te garanderen en bovendien zorgt het tijdstip van het festival – september als de scholen weer open zijn – voor zorgen bij de buren van De Schorre. Het zijn valabele argumenten, maar of ze zwaar genoeg wegen om een festival van deze omvang nu nog stil te leggen, is twijfelach­tig. De regering is voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan. Tomorrowla­nd nu afgelasten zou ook een enorme economisch­e opdoffer zijn.

De kans is groot dat de burgemeest­ers bakzeil halen. De Vlaamse regering zal in de persoon van Bart Somers in ieder geval haar best doen om hen om te praten. Wellicht halen de burgervade­rs wel extra ondersteun­ing binnen. Maar het is volkomen gerechtvaa­rdigd om een beetje voorzichti­g te blijven. Het virus is er nog altijd en het heeft ons al een paar keer lelijk bij de neus genomen. Nieuwe varianten die door de vele reizigers snel verspreid worden, een hapering in de vaccinatie­campagne ... het kan de pret nog bederven. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. En we willen zeker niet terug naar vanwaar we komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium