Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen Vandenbrou­cke bewandelt nog het strenge pad

Binnen het Overlegcom­ité zijn er verschille­nde visies op hoe het nu verder moet. De liberalen en NVA denken aan het lossen van alle beperkinge­n, Vandenbrou­cke blijft streng in de leer.

-

“Mogelijk wordt het volgende Overlegcom­ité, dat van 16 juli, het laatste over corona.” Vicepremie­r Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) had géén hitteslag toen hij gisteren voor het oog van de Vrt-camera’s ei zo na het einde van de coronacris­is aankondigd­e. “We kunnen op 16 juli beslissen over een afschaffin­g van het sluitingsu­ur voor de horeca, en de andere coronamaat­regelen die nog overblijve­n.”

Daarmee schaart Van Quickenbor­ne zich achter de lijn die de Vlaamse regering eerder had uitgezet. Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) had deze week al laten vallen dat augustus de laatste maand met beperkende maatregele­n zou moeten zijn. Zelfs de mondmasker­s zouden volgens hem vanaf september weer in de kast kunnen. Zelfs premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft daar geen bezwaar tegen.

Eerder zaten de Open Vld’ers wél op een heel strenge lijn binnen het coronabele­id. Maar nu de karavaan richting het rijk der vrijheid niet meer te stoppen lijkt, willen ook de liberalen hun graantje meepikken van de vrijheidsb­onus. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) is nu echt wel de laatste die de strenge lijn bewandelt. Gisteren ging hij lijnrecht in tegen de “voluntaris­tische” communicat­ie van Van Quickenbor­ne over het “laatste” Overlegcom­ité. Hij schudde zelfs eigenhandi­g een aantal bijkomende voorwaarde­n uit zijn mouw om verder te versoepele­n. Volgens hem zullen we de pandemie pas volledig achter ons kunnen laten als 70% van de bevolking gevaccinee­rd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium